Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 16 martie

Azi, dar candva – 16 martie

16 mar 1957 – A decedat Constantin Brancusi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, membru post-mortem al Academiei Romane. Fiu de tarani, acesta a lucrat ca pastor de la varsta de 7 ani, invatand sa sculpteze in lemn, o arta populara in Romania rurala. Astfel, a inceput sa creeze linguri de lemn, picioare de pat si butoaie de branza. Cu putini bani in buzunar, luandu-si-l ca model pe Auguste Rodin, a calatorit in Viena, Munchen si Paris, studiind si lucrand. In cativa ani de experimentare, Brancusi incepuse sa aiba un public international in crestere, participand la expozitii in Paris, New York, Los Angeles. Cunoscut deja in SUA, si-a gasit acolo colectionari credinciosi in urmatoarele decenii. Intre timp, critici din intreaga lume atacau natura radicala a lucrarilor sale, forma sculpturilor creandu-i cateva probleme. Lucrarile sale in bronz si marmura sunt caracterizate printr-o forma pura eleganta si retinuta si printr-o finisare rafinata. A realizat numeroase sculpturi in lemn, dar este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile abstracte de capete ovoidale si pasari in zbor. Numeroasele expozitii din Statele Unite si Europa i-au asigurat faima. Cu toate acestea, artistul n-a pierdut contactul cu tara natala, a carei traditie o iubea. Printr-un decret de naturalizare, din 13 iunie 1952 a dobandit cetatenie franceza. Pentru ca propria lui tara l-a refuzat, Brancusi a oferit prin testament Muzeului National de Arta Moderna din Paris tot ce avea in atelierul sau (peste 80 de sculpturi), cu conditia ca atelierul sa fie transformat in muzeu si restaurat in starea sa originara. Din cauza regimului comunist din Romania, Brancusi n-a fost recunoscut initial ca un artist genial, fiind descoperit mai tarziu, mai ales gratie  ansamblului monumental de la Targu-Jiu cu Coloana infinitului”, “Masa tacerii si “Poarta sarutului”. De asemenea, o alta lucrare celebra a sa este “Domnisoara Pogany”.

16 mar 1998 – A decedat Sir Derek Harold Richard Barton, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1969 impreuna cu Odd Hassel.

16 mar 1940 – A decedat Selma Ottiliana Lovisa Lagerlof, scriitoare suedeza, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1909.

16 mar 1935 – A decedat scotianul John James Rickard Macleod, unul dintre descoperitorii insulinei, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1923 impreuna cu Sir Frederick Banting.

16 mar 1918 – S-a nascut Frederick Reines, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1995 impreuna cu Martin Perl.

16 mar 1911S-a nascut Josef Mengele, medic nazist, supranumit “ingerul mortii” din cauza experimentelor inumane din lagarul de concentrare de la Auschwitz. In calitate de medic-sef a condus odioasele “selectii” ale evreilor deportati din toata Europa pentru exterminare, hotarand la sosirea prizonierilor in lagar cine sa fie retinut pentru munca si cine sa fie trimis direct in camerele de gazare. A efectuat experimente inumane pe detinuti: introducerea lor in cazane cu apa fierbinte pentru a vedea pana la ce temperatura rezista omul inainte sa moara, injectarea unor substante chimice direct in ochii copiilor in incercarea de a le schimba culoarea, diverse amputari de membre si alte operatii brutale. Declarat unul dintre cei mai mari criminali de razboi, Mengele a fugit in America de Sud. In ciuda faptului ca a fost cautat pe plan international, nu s-a reusit capturarea lui, fiindca adopta mereu nume false. A murit in urma unui atac de cord, fiind inmormantat cu numele Wolfgang Gerhard. Abia in 1992 medicii legisti au reusit sa-i confirme identitatea cu ajutorul testelor ADN.

16 mar 1850 – Este publicat romanul “Litera stacojie” al lui Nathaniel Hawthorne.

16 mar 1839 – S-a nascut Rene Armand Francois Prudhomme, poet francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1901.

16 mar 1831 – Este publicat romanul “Notre Dame de Paris” al lui Victor Hugo.

16 mar 1521Navigatorul portughez Fernando Magellan a atins Insulele Filipine.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …