Home / A fost azi în lume / Au fost 7 și 8 ianuarie în lume – Congresul și Curtea Supremă din Brazilia au fost luate cu asalt de către susținătorii lui Jair Bolsonaro, oficialii din Israel au revocat permisele de călătorie ale mai multor oficiali palestinieni iar în Benin au avut loc alegeri parlamentare

Au fost 7 și 8 ianuarie în lume – Congresul și Curtea Supremă din Brazilia au fost luate cu asalt de către susținătorii lui Jair Bolsonaro, oficialii din Israel au revocat permisele de călătorie ale mai multor oficiali palestinieni iar în Benin au avut loc alegeri parlamentare

Material realizat de Mocanu Radu Ioan.

Congresul și Curtea Supremă din Brazilia au fost luate cu asalt de către susținătorii fostului președinte, Jair Bolsonaro, informează Reuters. Printr-o mișcare asemănătoare cu revolta de la Capitoliul american din 6 ianuarie 2021, alegătorii lui Jair Bolsonaro au pătruns în clădirile oficiale ale statului brazilian. Evenimentul a fost cauzat de alegerea lui Lula da Silva în funcția de președinte, alegere a cărei integritate a fost contestată vehement de fostul șef de stat, dar și de susținătorii acestuia. Partidul noului președinte Luiz Inacio Lula da Silva a cerut un răspuns din partea forțelor de ordine la evenimentele petrecute în capitala statului brazilian. 

 

China a anunțat deschiderea granițelor după trei ani, renunțând astfel la politica „zero-Covid”, relatează Reuters. Relaxarea restricțiilor anti-Covid de către guvernul chinez a ajuns la un final după redeschiderea granițelor. Rezultatul deciziei s-a văzut imediat prin cererea mare de bilete de avion către orașe importante, precum Beijing, Tianjin sau Xiamen. Decizia a fost luată și pe fondul sărbătorilor care înainte de pandemie reprezentau o întoarcere masivă în țară a tuturor emigranților, anul acesta fiind prevăzut un număr de două miliarde de călătorii, dublând statistica din anul precedent. De asemenea, pe teritoriul continental al Chinei s-a reluat emiterea de vize și pașapoarte pentru rezidenți sau turiști. 

 

Reprezentanții Statului Israel au revocat permisele de călătorie ale mai multor oficiali palestinieni, ca urmare a măsurilor punitive anunțate de executivul israelian, notează Al Jazeera. Ministrul de externe palestinian, Riad al Malki a anunțat că permisul său de călătorie a fost anulat la întoarcerea sa din Brazilia, unde a participat la inaugurarea noului președinte, Lula da Silva. Afectați de măsura guvernului de la Ierusalim au fost și alți trei oficiali palestinieni care l-au vizitat pe Karim Younis, eliberat recent, după ce a stat în detenție timp de patruzeci de ani. Măsurile extreme luate de „cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului” au scopul de a afecta cetățenii palestinienii pentru presiunea pusă de Organizația Națiunilor Unite de a dezbate ocuparea teritoriilor de către Israel. 

 

Autoritățile germane au arestat un bărbat suspectat de planificare a unui atac chimic, anunță The Guardian. Bărbatul a fost arestat în Dortmund ca urmare a unui schimb de informații între serviciile secrete germane și serviciile secrete străine. Autoritățile germane au fost informate de faptul că suspectul a achiziționat substanțe interzise, printre care cianură și ricin. Pe lângă suspect, a fost arestat și un alt bărbat despre care se crede că ar fi fratele acestuia, care a fost în vizorul autorităților, dar nu pentru legături cu grupuri teroriste. În urma operațiunii complexe, purtătorul de cuvânt al procurorului general din Dusseldorf a anunțat că nu au fost găsite substanțe periculoase. 

 

Au avut loc alegerile parlamentare din Benin, alegeri ce au reprezentat un test al democrației prin participarea partidelor de opoziție, informează Al Jazeera. Deși statul reprezenta un bastion al democrației în regiunea vestică a continentului african, această calitate a fost deturnată încă din 2016, când actualul șef al statului a fost ales și a luat o serie de măsuri antidemocratice precum interdicția partidelor de opoziție de a participa la alegerile parlamentare din 2019, dar și înăbușirea protestelor din același an. Mai mulți factori pot influența rezultatul alegerilor, precum scumpirile cauzate de războiul din Ucraina sau conflicte armate cu grupări Al Qaeda sau ISIS.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 28 martie în lume – Uniunea Europeană a adoptat o lege care interzice comercializarea mașinilor care emit CO2 până în anul 2035, Moscova a testat două rachete supersonice antinavă în Marea Japoniei, iar prim-ministrul Greciei a anunțat că vor avea loc alegeri parlamentare în 21 mai

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu  Un incendiu a izbucnit la un centru …