Home / A fost azi în lume / Au fost 4 și 5 iunie în lume – Austria vrea să trimită imigranții pe insule, noi proteste în Polonia, iar armata siriană pătrunde în provincia Raqqa – o fortăreață a Statului Islamic

Au fost 4 și 5 iunie în lume – Austria vrea să trimită imigranții pe insule, noi proteste în Polonia, iar armata siriană pătrunde în provincia Raqqa – o fortăreață a Statului Islamic

TITLURILE ZILEI

1. Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, propune ca migranții să fie repartizați pe insule, relatează Le Figaro. Sebastian Kurz propune ca Uniunea Europeană să îi împiedice pe solicitanții de azil să ajungă direct pe continent și propune reținerea acestora pe insule, preluând astfel modelul australian. În opinia lui, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare modelul australian și să preia anumite aspecte de la acesta în ceea ce privelte gestionarea fluxurilor de migranți. Marina australiană respinge sistematic vapoarele cu imigranți clandestini, iar cei care reușesc să ajungă la țărm sunt trimiși în lagăre de detenție din larg, precum Manus din Papua Noua Guinee sau Nauru, o mică insulă din Pacific. Ministrul susține că acest model nu este reproductibil integral, dar anumite principii ale sale sunt aplicabile Europei. De aceea, el dorește ca Uniunea Europeană să stabilească un principiu clar: cei care încearcă să intre ilegal în Europa, să nu mai aibă dreptul de a solicita azil. De asemenea, acesta a mai precizat și faptul că retenția insulară a fost practicată și de Statele Unite în prima jumătate a secolului al XX-lea, oprind imigranții în Ellis Island. În prezent, numeroși migranți sunt trimiși spre insulele grecești sau insula italiană Lampedusa.

2. Elveția a ținut un referendum pentru venitul minim garantat, indiferent dacă lucrezi sau nu, informează BBC. Elveția ar putea deveni prima țară din lume care ar plăti un salariu minim fiecărui cetățean, chiar dacă nu se află pe piața muncii. Cetățenii elvețieni au fost chemați la urne pentru a vota propunerea unui grup de intelectuali care prevede ca fiecare adult să primească 2.200 de euro și fiecare copil să beneficieze de suma de 560 de euro. Atât politicienii de la putere, cât și cei din opoziție, se opun acestui proiect. Guvernul elveția estimează costul unei astfel de măsuri la 208 miliarde de franci pe an. Din această sumă aproximativ 153 de miliarde ar urma să provină din taxe, iar 55 de miliarde ar fi transferați de la ajutoarele sociale.

3. Un atac al grupării islamiste Boko Haram, din Nigeria, s-a soldat cu moartea a 32 de persoane, informeză BBC. 30 de persoane aparținând trupelor nigeriene, precum și doi soldați nigerieni, și-au pierdut viața în coliziunile cu militanții grupării Boko Haram. Sute de atacatori au luat cu asalt un post militar situat în partea de sud-est a orașului Bosso, vineri seara. Sâmbătă dimineață a avut loc un contra-atac al trupelor guvernamentale pentru a prelua toate pozițiile din Bosso. De asemenea, în luna martie, șase soldați ai armatei au fost uciși de gruparea islamistă într-o ambuscadă în sud-est.

4. Zeci de mii de polonezi au ieșit în strada în semn de protest față de guvernul de la Varșovia, anunță Al Jazeera. Aproximativ 50.000 de persoane au protestat în centru Varșoviei față de politicile guvernului conservator care amenință democrația și le limitează libertățile, în condițiile în care s-au împlinit 27 de ani de când în Polonia au fost desfășurate primele alegeri libere. Mitingul face parte dintr-o serie organizată de Comitetul pentru Apărarea Democrației (KOD), o mișcare care a apărut ca opoziție la politicile adoptate de partidul de la guvernare care a preluat puterea în luna noiembrie a anului trecut. Manifestanșii, conduși de foștii președinți Bronislaw Komorowski și Aleksander Kwasniewski, au scandat „Libertate! Egalitate! Democrație!” și au fluturat drapelele UE și poloneze. Politicile guvernului au creat tensiuni între relațiile dinte Polonia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

5. Festivalul de muzică rock Rock am Ring desfășurat în Germania a fost anulat de către organizatori din pricina vremii, informeză BBC. Cea de-a treia zi a festavilaului „Rock am Ring” a fost anulată după ce peste 80 de persoane au fost rănite în urma unor fulgere. Spectacolele au fost suspendate în timpul furtunilor, forțând majoritatea din cei 92.000 de fani prezenți la evenimentul în aer liber, să se adăpostească în mașini sau corturi. Responsabilii cu organizarea evenimentului au declarat printr-o postare făcută pe o rețea de socializare că regretă această decizie, însă a fost necesară pentru siguranța fanilor. De asemenea, în urma anunțului, echipa organizatoare a primit o serie de critici prin care a fost acuzată că nu a anulat evenimentul înainte ca un număr atat de mare de persoane să fie rănite.

6. China a respins duminică presiunea SUA de a reduce activitatea în Marea Chinei de Sud, reafirmându-și suveranitatea peste cea mai mare parte a teritoriului în litigiu și spunând că “nu se teme de probleme”, relatează Reuters. În ultima zi a celui mai mare summit de securitate al Asiei din Singapore, amiralul Sun Jianguo a declarat că Republica Chineză nu va fi hărțuită, inclusiv printr-o hatarare judecătorească internațională asupra pretențiilor sale în calea comerțului vital. Sambătă, oficiali de top din SUA, inclusiv secretarul apărării Ash Carter, au avertizat China asupra riscului de a se izola singură pe plan internațional. Cu privire la decizia viitoare a Tribunalului de la Haga referitor la cazul prezentat de Filipine pentru a contesta pretențiile Chinei în teritoriu, Sun a reafirmat că Beijingul nu recunoaște instanța. El a zis, de asemenea, că au vrut să rezolve disputa cu Filipine bilateral, iar ușa a fost deschisă pentru dialog cu președintele Rodrigo Duterte.

7. La aniversarea represiunii sngeroase din China privind protestele conduse de studenți în interiorul și în jurul Pieței Tiananmen din Beijing, noul președinte al Taiwanului le-a spus chinezilor, sâmbătă, că democrația nu este ceva de care să se teamă, informează Reuters. Tsai Ing-wen a declarat într-o postare pe Facebook, la a 27-a aniversarea că Taiwanul ar putea servi drept exemplu în China. Ea a spus, de asemenea, că nimeni nu poate nega progresele materiale pe care Beijingul le-a făcut sub conducerea Partidului Comunist, dar acesta ar câștiga chiar mai mult respect la nivel internațional dacă ar oferi oamenilor și mai multe drepturi. China nu a renunțat la folosirea forței pentru a aduce sub controlul său ceea ce ea vede ca o provincie aflată în derivă și este suspicioasă cu privire la Tsai. Oficialii chinezi au acuzat-o pe aceasta de faptul că împinge insula spre o independență formală.

8. Legenda boxului, Muhammad Ali a murit de “șoc septic ca urmare a unor cauze naturale nespecificate”, conform declarațiilor familiei acestuia, scrie BBC. Campionul mondial de 3 ori la categoria grea – una dintre cele mai mari figure sportive din lume – a murit vineri seară, la un spital din Pheonix, Arizona. În vârstă de 74 de ani, acesta suferea de o afecțiune respiratorie, condiție care a fost complicată de boala Parkinson. Ali a fost la fel de mult activist pentru egalitatea negrilor cum a fost și campion în ring, unde a câștigat 56 din cele 61 de lupte ale sale. Întrebat cum ar dori să fie amintit, el a spus odată: “Ca un om care nu a vândut poporul lui, dar dacă asta e prea mult, atunci doar ca un boxer bun”.

9. Președintele cubanez Raul Castro a declarat că țara lui nu va reveni în Organizația Statelor Americane (OAS) în semn de solidaritate pentru Venezuela, informează BBC. Secretarul general al OAS, Luis Almagro, a cerut sancțiuni împotriva Venezuelei. La un summit al țărilor din Caraibe în Havana, Castro a numit Organizația “un instrument al dominației imperialiste”. Cuba a fost exclusă din OAS în 1962, dar ca urmare a unui dezgheț recent în relațiile cu SUA, s-a sugerat că insulă ar putea reveni în organizație. Însă președintele cubanez se pare că exclude această posibilitate, oferind “solidaritatea noastră cea mai fermă față de frații noștrii, poporul venezuelean și guvernul legitim al lui Nicolas Maduro”.

10. Pentru prima oară începând cu august 2014, armata siriană a trecut granițele provinciei Raqqa după avansarea într-o ofensivă majoră sprijinită de Rusia împotriva Statului Islamic din Iark și grupului Levant (ISIS), relatează Al Jazeera. Puternice lovituri aeriene rusești au lovit vineri teritoriul deținut de ISIS în zonele de est ale provinciei Hama, aproape de granițele cu Raqqa, pentru a facilita înaintarea armatei siriene. Trupele de regim susținute de lovituri aeriene rusești și milițiile ruse instruite au intrat în provincia Raqqa, capitala de facto a ISIS în Siria, sambătă dimineață. Ce puțin 26 de luptători ai ISIS și 9 luptători ai guvernului sirian și trupelor aliate au fost uciși în luptă, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. A fost prima oară când trupele guvernamentale au intrat în Raqqa de când acestea au fost inalturate de către luptătorii ISIS, în august 2014.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 11 aprilie în lume – Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor privind avortul, care au devenit mai restrictive în timpul celor opt ani de guvernare, iar Yoon Suk-yeol, președintele sud-coreean, a promis schimbări în administrație, după ce partidele de opoziție au obținut victoria în alegerile pentru Adunarea Națională

Material realizat de Mara Cioroianu Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor …