Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 4 și 5 februarie în lume – Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au doborât un balon chinezesc suspectat de spionaj, Ali Khamenei a anunțat grațierea a zecii de mii de prizonieri arestați în urma protestelor antiguvernamentale din Iran iar Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a anunțat că structurile militare ucrainene se pregătesc de o nouă ofensivă rusă

Au fost 4 și 5 februarie în lume – Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au doborât un balon chinezesc suspectat de spionaj, Ali Khamenei a anunțat grațierea a zecii de mii de prizonieri arestați în urma protestelor antiguvernamentale din Iran iar Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a anunțat că structurile militare ucrainene se pregătesc de o nouă ofensivă rusă

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au doborât un balon chinezesc suspectat de spionaj, informează Reuters.  Balonul care a provocat confuzie și isterie pe teritoriul american a fost distrus în urma deciziei președintelui Joe Biden. Decizia de a doborâ a balonului a fost luată anterior, dar oficialii Pentagonului l-au sfătuit pe conducătorul executivului american să ia această decizie când balonul se află deasupra oceanului, pentru a evita victimele colaterale. Acest eveniment a condus la degradarea relațiilor sino-americane, întrucât autoritățile de la Beijing au declarat oficial că balonul era unul meteorologic, folosi pentru cercetare și că pătrunderea acestuia în spațiul aerian american a fost accidentală. Deși situația a fost dezamorsată, președintele Joe Biden, v-a suferi în continuare presiunile făcute de republicanii din Congres care au declarată că decizia a fost luată cu întârziere. 

Ali Khamenei, liderul suprem din Iran, a anunțat grațierea a zecii de mii de prizonieri arestați în urma protestelor antiguvernamentale începute în septembrie 2022, notează Al Jazeera. Presa controlată de regimul de la Teheran a anunțat că această grațiere va fi una condiționată, de la care vor face excepție cei acuzați de „corupție pe pământ” sau cetățenii arestați care dețin dublă cetățenie. De asemenea, din excepție fac parte și prizonierii acuzați de spionaj. În spatele acestei grațieri a fost procurorul șef al Iraului, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, care a invocat faptul că protestatarii ar fi căzut în capcana propagandei străine. Protestele începute în toamna anului trecut s-au diminuat considerabil, fapt cauzat de punerea în aplicare a sentințelor capitale. 

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a anunțat că structurile militare ucrainene se pregătesc de o nouă ofensivă rusă, relatează BBC. Oficialul ucrainean a declarat că trupele Federației Ruse nu au resursele necesare, dar vor porni o ofensivă pentru a marca data de 24 februarie, ziua în care a Ucraina a fost invadată. De asemenea, situația de pe front a fost comentată și de președintele Volodimir Zelenski care a afirmat că trupele ucrainene sunt asediate în orașele Bahmut, Vuheldar și Liman. Printre alte declarații, oficialii ucraineni au anunțat că vor primi tehnică militară din partea aliaților occidentali, printre echipamente numărându-se rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri de nouă generație. 

Papa Francis a făcut apel la pace la finalul călătoriei sale în Sudanul de Sud, țară măcinată de război civil, notează Al Jazeera. La finalul călătoriei sale, suveranul pontif a ținut o slujbă, pretext pentru care a făcut apel la rezolvarea pașnică a conflictul ce macină statul aflat în centrul Africii. De asemenea, conducătorul bisericii catolice a îndemnat la inițierea de reforme care să ajute la buna funcționare a aparatului de stat. În această călătorie, Papa Francis a fost însoțit și de conducătorii Bisericii Anglicane și ai Bisericii Reformate, fapt ce întărește demersurile pentru pace, după cum relatează o victimă a războiului civil. La slujba ținută de conducătorul de la Vatican, s-au strâns zeci de mii de participanți care l-au ovaționat pe liderul religios. 

Un funcționar guvernamental din Japonia a fost demis în urma comentariilor împotriva comunității LGBT, precizează BBC. Masayoshi Arai, secretarul premierul nipon, Fumio Kishida, a fost demis chiar de acesta în urma comentariilor de natură homofobă. Decizia a fost motivată de șeful guvernul de la Tokyo ca fiind împotriva politicii promovate de acesta. Deși în urma a diferite sondaje de opinie care arată că majoritatea cetățenilor japonez aprobă căsătoriile între persoanele de același sex, Japonia rămâne singurul stat din cadrul G7 care nu recunoaște aceste demersuri. Deși fostul secretar și-a prezentat scuzele în mod oficial, guvernul japonez este într-o continuă scădere în opinia publică din punctul de vedere al sondajelor, deoarece mai mulți membrii de guvern au fost nevoiți să-și dea demisia în urma a diferite scandaluri. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …