Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 4 și 5 decembrie în lume – Prim-ministrul israelian îndeamnă la o abordare mai dură a negocierilor de la Viena, Mii de oameni au protestat sâmbătă în Bruxelles, Prețurile Bitcoin s-au prăbușit în weekend

Au fost 4 și 5 decembrie în lume – Prim-ministrul israelian îndeamnă la o abordare mai dură a negocierilor de la Viena, Mii de oameni au protestat sâmbătă în Bruxelles, Prețurile Bitcoin s-au prăbușit în weekend

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

 Prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a propus o abordare dură din partea “puterilor vestice” în ceea ce privește negocierea acordului nuclear internațional ce implică Iranul, informează Al Jazeera. Liderul israelian face apel la puterile mondiale să explice Teheranului că “nu poate simultan să îmbogățească uraniul și să negocieze”. Israelul urmărește cu îngrijorare evoluția discuțiilor cu Iranul de la Viena, menite să restabilească acordul nuclear din 2015. Întâlnirile sugerează că tot ceea ce s-a dezbătut în rundele anterioare de discuții diplomatice ar putea fi renegociat. Progresele continue ale programului atomic iranian au crescut și mai mult miza. Prim-ministrul israelian a declarat că „Iranul trebuie să înceapă să plătească un preț pentru încălcările sale”.

Mii de oameni au protestat în Bruxelles, sâmbătă, într-un marș împotriva vaccinurilor și restricțiilor, relatează Politico. Poliția a raportat opt mii de participanți, în declin față de un protest similar din urmă cu două săptămâni ce a avut 35 de mii de participanți. Protestatarii au intrat în conflict cu ofițerii de poliție prezenți, fiind folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Poliția a anunțat de asemenea pe platforma de socializare Twitter că vor începe să aresteze instigatorii.

Prețurile Bitcoin au scăzut la un minim de aproximativ 43.000 de dolari, anunță CNN. Începând de sâmbătă, criptomoneda a scăzut cu peste 13% în 24 de ore, de la 56.294 USD la 48.309 USD- o pierdere de aproape 8.000 USD. Acesta este un contrast puternic față de cel mai mare record de luna trecută, când Bitcoin a atins aproape 69.000 de dolari pe 9 noiembrie. Ether, a doua cea mai populară criptomonedă, a scăzut cu aproape 10%. Scăderea bitcoinului vine ca urmare a unei săptămâni volatile pentru piețele financiare. Randamentele acțiunilor globale și ale obligațiunilor de referință din Statele Unite ale Americii au scăzut vineri, după ce datele au indicat către încetinirea creșterii locurilor de muncă din SUA, iar varianta Omicron a COVID-19 a ținut investitorii “pe muchie de cuțit”.

Președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, a decretat duminică dizolvarea parlamentului înaintea alegerilor generale anticipate anunțate anterior, programate pentru 30 ianuarie, relatează Reuters. Decretul a venit în ultima zi posibilă de dizolvare a parlamentului, întrucât acest ultim pas oficial trebuie să aibă loc cu cel puțin 55 de zile înainte de alegerile anticipate stabilite în prealabil. Procedurile au fost declanșate de respingerea de către parlament a proiectului de buget al guvernului minoritar socialist în octombrie, o mișcare care a pus capăt stabilității politice relative a țării din ultimii șase ani.

Activiști împotriva rasismului au fost bătuți duminică în Villepinte, Franța, incident ce coincide cu primul miting din campania prezidențială a extremistului de dreapta Eric Zemmour, raportează Associated Press. În timpul mitingului său dintr-o suburbie a Parisului, mii de protestatari au organizat un marș prin care au denunțat platforma xenofobă a lui Zemmour. Candidatul de 63 de ani a fost condamnat de mai multe ori pentru discursul său ce instigă la ură, iar sloganul său de campanie este „Imposibil nu este francez.”

Animale marine au fost descoperite în zona din Pacific în care s-au strâns deșeurile din plastic, numită și Marea Insulă a Gunoaielor din Pacific, relatează BBC. Oamenii de știință care au făcut această descoperire au spus că multe din creaturile găsite sunt specii care trăiesc pe coastă. Printre speciile identificate se numără anemone, mici insecte marine, moluște și crabi, iar oamenii de știință se tem ca plasticul poate ajuta la transportul speciilor invazive. Această insulă se află în Oceanul Pacific, între Hawaii și coasta Californiei.

Sursă: OCEAN VOYAGES INSTITUTE

Papa Francisc s-a întâlnit cu migranții în tabăra de refugiați din Lesbos, relatează Deutsche Welle.  Papa a condamnat neglijența cu care sunt tratați migranții drept „naufragiu al civilizației”. Papa a petrecut timp cu refugiații într-o unitate temporară de pe insulă, construită pentru a înlocui rapid tabăra Moria care a fost incendiată anul trecut. Capul Bisericii Catolice se află într-o vizită de cinci zile în Cipru și Grecia, unde o mare parte din atenție s-a concentrat pe migrație. Duminică, acesta a ajuns în Lesbos, o insulă pe teritoriu grecesc, aflată în centrul unui val uriaș de migrație în Europa în urmă cu șase ani. Peste un milion de oameni, mulți fugind de războaiele din Irak și Siria, au traversat din Turcia în Grecia, în 2015 și 2016, Lesbos fiind cel mai aglomerat punct de trecere din Grecia. Acolo, liderul catolic a prezidat o slujbă de rugăciune.

Comandantul forțelor navale franceze, amiralul Pierre Vandier, a declarat duminică, după exerciții militare navale comune a cinci țări, că viitoare conflicte armate au probabilitatea de a fi purtate pe mare, conform The Guradian. Vandier a citat, de asemenea, „reînarmarea rapidă” a țărilor precum China și a adăugat că „provocările mediului maritim sunt sau vor fi submarinele, atacurile cibernetice, atacuri din spațiu și războiul naval în sine. Misiunea noastră este de a înțelege acești factori într-un cadru operațional.”

Erupția vulcanului indonezian Semeru a ucis 14 persoane și a lăsat în urmă zeci de răniți, informează The Jerusalem Post. Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a aruncat sâmbătă “turnuri de cenușă și nori fierbinți” care au acoperit satele din apropiere de provincia Java de Est. Agenția de Dezastre din Indonezia a confirmat moartea a 14 victime, speculându-se însă un număr mai mare. Erupția a distrus clădiri și un pod strategic care leagă două zone din districtul apropiat Lumajang de orașul Malang, au declarat autoritățile. Aproximativ 1.300 de persoane au fost evacuate de pe insula Java. Echipele de salvare caută din momentul erupției, până în momentu de față, supraviețuitori ai calamității.

Sursă: Antara Foto/Zabur Karuru via REUTERS

Părinții lui Ethan Crumbley, băiatul de 15 ani care este acuzat că a împușcat mortal patru colegi de liceu în Detroit, au pledat „nevinovat” sâmbătă acuzațiilor de ucidere involuntară prin imprudență, raportează Forbes. Părinții James și Jennifer Crumbley pot fi condamnați pentru patru capete de acuzare de ucidere involuntară prin imprudență. Pistolul Sig Sauer de 9mm pe care l-a folosit Ethan a fost cumpărat legal de tatăl său, iar arma în cauză a fost ținută nesecurizată într-un sertar din dormitorul părinților.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 20 ianuarie în lume – Guvernul Spaniei a trimis nave de război în Marea Neagră, serviciile secrete din Rusia au încercat să preia controlul asupra guvernului Ucrainei, iar Parlamentul Austriei a aprobat legea vaccinării obligatorii împotriva virusului COVID-19

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Meda Dragomir Fostul Papă Benedict a fost acuzat de …