Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 28 și 29 ianuarie în lume – Nadhim Zahawi a fost demis în urma acuzațiilor de evaziune fiscală, Ministerul de externe din Azerbaidjan a anunțat evacuarea personalului diplomatic staționat în Teheran iar Benjamin Netanyahu a anunțat intenția de a extinde parametrii pentru obținerea unei arme de foc

Au fost 28 și 29 ianuarie în lume – Nadhim Zahawi a fost demis în urma acuzațiilor de evaziune fiscală, Ministerul de externe din Azerbaidjan a anunțat evacuarea personalului diplomatic staționat în Teheran iar Benjamin Netanyahu a anunțat intenția de a extinde parametrii pentru obținerea unei arme de foc

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

O fabrică de armament din Iran, situată în apropiere de Isfahan a fost lovită în urma unui atac cu dronă, informează ReutersAutoritățile centrale de la Teheran au anunțat că atacatorii au rămas neidentificați. Atacul nu a fost revendicat deși a avut loc în contextul disputei dintre Iran și statele occidentale legate de programul nuclear iranian și aprovizionarea Federației Ruse cu armament. Oficialii de la Teheran au declarat că acesta a  fost un atac menit să creeze „panică” și că nu s-a soldat cu  o victime. De asemenea, ministrul apărării din Iran a declarat că dronele au fost doborâte și că acestea nu au afectat instalații importate ale uzinei. 

 

Nadhim Zahawi, membru al Partidului Conservator din Regatul Unit, a fost demis în urma acuzațiilor de evaziune fiscală, relatează The Guardian. Premierul Marii Britanii l-a demis pe Nadhim Zahawi pentru încălcarea protocolului ministerial în ceea ce privește declararea veniturilor. O anchetă condusă de consilierul de etică al premierului Britanic a afirmat că acesta a încălcat protocolul fiscal, fără a anunța când a fost numit în funcție de foștii prim-miniștri Boris Johnson și Liz Truss. Încrederea parlamentarilor conservatori în Rishi Sunak începe să scadă în urma acestor evenimente, dar mai ales în urma deciziei de a-l numi pe Nadhim Zahawi în funcție, deși situația lui fiscală era cunoscută. 

 

Departamentul de Poliție din Memphis a decis desființarea unității Scorpion în urma uciderii lui Tyre Nichols de către ofițeri ce făceau parte din aceasta, notează BBC. Unitatea specială formată din 50 de polițiști avea obiectivul de a reduce procentul criminalității din anumite zone ale orașului, dar în urma tragediei, aceasta va fi desființată. Departamentul de poliție a anunțat luarea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de evenimentul petrecut. În urma uciderii lui Tyre Nichols, ofițerii responsabili au fost arestați și se pregătesc să fie acuzați de crimă, asalt agravat, răpire și abateri disciplinare. Ca urmare a crimei, aproximativ o sută de persoane au început să protesteze în fața sediului central al Poliției din Memphis, aceștia afirmând că doresc schimbarea sistemului ce persecută oamenii de culoare. 

 

Ministerul de externe din Azerbaidjan a anunțat evacuarea personalului diplomatic staționat în Teheran în urma unui atac care s-a soldat cu o victimă și mai mulți răniți, anunță Reuters. Decizia a fost luată la două zile după ce un atacator a ucis un agent de securitate și a rănit alți doi oameni din personalul diplomatic. Autoritățile din Teheran au anunțat arestarea unui suspect. Atentatul vine ca urmare a unei perioade de creștere a tensiunilor între cele două state, cauzată de măsurile luate împotriva oficialilor de la teheran împotriva minorității azere din stat, dar și fiindcă Azerbaijan a anunțat deschiderea relațiilor diplomatice cu statul Israel. Președintele Iranului a anunțat organizarea unei anchete și a transmis condoleanțe familiei victimei, raportează presa de stat din Iran. 

 

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat intenția de a extinde parametrii pentru a obține o armă de foc pentru cetățenii israelieni, precizează Al Jazeera. Frica de răspândire a violenței asupra palestinienilor din Cisiordania și Ierusalimul de Est este în ascensiune în urma ultimului anunț al liderului israelian. De asemenea, șeful executivului a anunțat noi măsuri de confiscare a armelor ilegale și reforme de întărire a așezărilor evreiești din Cisiordania. Decizia a fost luată pe fondul a două atacuri din Ierusalimul de Est ce au condus la represalii din partea forțelor armate israeliene. Evenimentele se petrec în timpul celei mai de dreapta guvernări din istoria Israelului. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 4 iulie în lume – Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, iar Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar

Material realizat de Cristian Matei Producătorii de baterii și companiile de energie electrică au îndemnat …