Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 27 și 28 mai în lume – Erdogan a fost felicitat de liderii mondiali în urma victoriei obținute în urma alegerilor prezidențiale, Jens Stoltenberg a făcut un apel pentru reducerea tensiunilor din Kosovo iar Zelenskiy a lăudat forțele aeriene ucrainene în urma respingerii celui mai mare atac cu drone de la începutul războiului

Au fost 27 și 28 mai în lume – Erdogan a fost felicitat de liderii mondiali în urma victoriei obținute în urma alegerilor prezidențiale, Jens Stoltenberg a făcut un apel pentru reducerea tensiunilor din Kosovo iar Zelenskiy a lăudat forțele aeriene ucrainene în urma respingerii celui mai mare atac cu drone de la începutul războiului

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost felicitat de liderii mondiali în urma victoriei obținute în urma alegerilor prezidențiale, notează Al Jazeera. Victoria președintelui a fost anunțată de directorul comisiei electorale, în anunț fiind menționat că Erdogan a fost ales cu 52.1% din voturi. Deși numărarea tuturor voturilor nu s-a încheiat, diferența dintre cei doi candidați era prea mare pentru a se putea schimba rezultatul alegerilor. La aceste alegeri au participat 64 de milioane de cetățeni turci, pe fondul inflației tot mai mari și a cutremurului ce a provocat moartea a cincizeci de mii de oameni. Venit la putere în 2003, președintele turc a fost testat în aceste alegeri, scrutinul fiind văzut ca cel mai important din istoria Turciei post-otomane. Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, și-a recunoscut formal înfrângerea, însă menționând situația internă a țării ce se va agrava. 

 

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel pentru reducerea tensiunilor din Kosovo, relatează Reuters. Apelul din partea liderului nord atlantic a survenit pe fondul unor confruntări dintre autoritățile kosovare și protestatarii din regiunile dominate de etnici sârbi. De asemenea, oficialul a făcut referire la colaborarea cu comisarul european pentru politică externă, Josep Borrel, pentru formarea canalelor de comunicare între autoritățile de la Belgrad și Pristina. Tensiunile au crescut în urma boicotării alegerilor locale din orașele aflate în zonele populate majoritar de sârbi, care nu recunosc independența statului Kosovo. În urma alegerilor, sârbii au organizat proteste ce au fost reprimate în mod violent de polițiștii din Kosovo. Diverse apeluri către detensionare au venit și din partea ambasadelor americane, italiene, germane și britanice. 

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a lăudat forțele aeriene ucrainene în urma respingerii celui mai mare atac cu drone de la începutul războiului, conform BBC. Atacul din partea Federației Ruse a venit într-un moment în care locuitorii orașului Kiev erau pregătiți să celebreze aniversarea fondării orașului. În ciuda atacului amplu, au fost declarate doar două decese, numărul mic de victime datorându-se forțelor aeriene ucrainene care au doborât majoritatea dronelor. Pe lângă pierderile de vieți omenești, mai multe clădiri din Kiev au fost distruse sau incendiate de către fragmente de drone doborâte. În ultimele atacuri aeriene, forțele armate ale Federației Ruse s-au folosit de drone kamikaze și rachete balistice. Analiștii au menționat că aceste atacuri au rolul de a slăbi apărarea aeriană a Ucrainei, pentru a destabiliza viitoarea contraofensivă. 

 

În Spania au fost organizate alegeri locale și regionale, anunță Deutsche Welle. Alegerile, desfășurate într-un moment de criză economică și inflație ridicată, au fost văzute ca un punct critic pentru cariera lui Pedro Sanchez, acesta ocupând funcția de prim-ministru de cinci ani. Sondajele de opinie de dinaintea alegerilor au arătat ca formațiunile favorite au fost cele de dreapta, în special Partidul Popular al lui Alberto Nunez Feijoo, liderul opoziției. În timpul campaniei electorale, coaliția de guvernare a fost criticată în special pe motive economice și motive naționale, administrația fiind considerată, în ochii cetățenilor, drept responsabilă pentru afirmarea tot mai clară a partidelor separatiste din Catalonia și Țara Bascilor. 

 

Doi pădurari au fost uciși în Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo (RDC), într-o zonă apropiată de granița cu Uganda, notează Al Jazeera. Cele două victime reprezintă ultima vărsare de sânge din parcul aflat sub patrimoniul UNESCO. Oficiali ai Institutului Congolez pentru Conservare Naturală au declarat că responsabili pentru ucidere ar fi gruparea Mai Mai, o grupare paramilitară locală. Conform altor declarații, în spatele uciderilor s-ar fi aflat un grup de braconieri care își doreau uciderea unui hipopotam aflat în Parcul Natural. Încă din 2020, mai multe grupări paramilitare au atentat la viața paznicilor parcului natural, mulți dintre aceștia fiind uciși. Parcul natural, recunoscut internațional pentru pădurile extinse, floră și faună, s-a aflat în ultimii ani în mijlocul unor conflicte dintre diferite miliții locale. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …