Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 26 și 27 noiembrie în lume – Gruparea M23 a acceptat un armistițiu condiționat privind conflictul din Goma, miniștrii europeni de interne au aprobat un plan de acțiune privind migranții, iar Președintele Turciei a anunțat că ministrul egiptean de externe și omologul său turc se vor întâlni cu scopul îmbunătățirii relațiilor bilaterale
Sursă foto: Euronews

Au fost 26 și 27 noiembrie în lume – Gruparea M23 a acceptat un armistițiu condiționat privind conflictul din Goma, miniștrii europeni de interne au aprobat un plan de acțiune privind migranții, iar Președintele Turciei a anunțat că ministrul egiptean de externe și omologul său turc se vor întâlni cu scopul îmbunătățirii relațiilor bilaterale

Material realizat de Radu Mocanu și Doina Bulearcă

Proteste masive au izbucnit în China ca urmare a înăspririi regulilor de izolare în lupta de combatere a Coronavirusului, informează Reuters. Ca urmare a creșterii numărului de pacienți infectați cu virusul Covid-19, guvernul de la Beijing a impus noi reguli stricte de combatere a virusului. Acest fapt a dus la declanșarea manifestațiilor prin care oamenii au cerut ridicarea interdicțiilor impuse. Alt factor declanșator a fost un incendiu cu victime din Urumqi, victime care ar fi putut să se salveze dacă clădirea nu ar fi fost într-o carantină parțială. Protestele se desfășoară în regiunea vestică, Xinjiang, dar s-au extins până în capitală, unde manifestanții au cerut autorităților locale ridicarea restricțiilor, fapt ce s-a și întâmplat mai devreme decât era de așteptat.

Atacuri armate, soldate cu victime, au avut loc la două școli din orașul Aracuz din regiunea Espirito Santos, Brazilia, relatează The Guardian.  Atacurile armate ce au luat viața a trei persoane și au rănit alte treispreze au fost comise de un adolescent, fost student la cele două unități de învățământ. Autoritățile au declarat că atacurile au fost comise cu premeditare, fiind pregătite de doi ani. De asemenea, poliția a anunțat că agresorul purta o insignă pe care se afla simbolul svasticii. Rezultatele anchetei preliminare au fost anunțate, autoritățile relatând modul de desfășurare al atacului. 

Liderul corean, Kim Jong-Un, a anunțat printr-un discurs obiectivul Coreei de Nord de a deveni cea mai mare putere nucleară din lume, conform Al Jazeera. Ca urmare a lansării ultimei rachete balistice, conducătorul de la Phenian a promovat mulți ofițeri care au jucat un rol crucial în lansarea rachetei. În discursul său, oficialul nord-coreean a anunțat faptul că s-au construit mai multe arme nucleare care au scopul de a proteja „demnitatea și suveranitatea statului”. Acesta a anunțat obiectivul Republicii Populare Coreene este de a deveni o superputere nucleară, protejată de cea mai puternică armată din lume. De asemenea, Kim Jong Un a anunțat că racheta Hwasong-17, ale cărei teste au fost condamnate de Organizația Națiunilor Unite, este capabilă de a ajunge pe coasta Statelor Unite ale Americii și că se avansează în procesul de montare a armamentului nuclear pe rachete.

Gruparea M23 a acceptat un armistițiu condiționat în urma discuțiilor de mediere dintre oficialii din RD Congo, Rwanda, Angola și Burundi, anunță Al Jazeera. În cadrul conflictul din regiunea Goma, situată în estul RD Congo, a avut loc un armistițiu condiționat între gruparea rebelă M23 și armata congoleza. Deși armistițiul a intrat în efect, gruparea M23 refuză să părăsească teritoriul ocupat, dar și dezarmarea. Liderul grupării rebele și-a exprimat recunoștința față de eforturile depuse de oficiali pentru soluționarea conflictului, dar a și afirmat că în cazul unei nerespectări a armistițiului din partea executivului congolez, gruparea va folosi forța pentru a se apăra.

Guvernul din Venezuela și opoziția au semnat un acord de colaborare cu scopul de a scoate statul din impasul politic în care se află, informează BBC. Ca urmare a regimului autoritar impus de președintele Nicolás Maduro, oficialii Statelor Unite ale Americii au recurs la impunerea de sancțiuni dure asupra regimului lui Maduro și la recunoașterea liderului opoziției, Juan Guaidó, ca președinte interimar în 2019. De atunci, au avut loc mai multe runde de negocieri menite să găsească o cale de ieșire din impasul politic, fără a avea rezultat. Cu ajutorul oficialilor norvegieni în calitate de mediatori, guvernarea și opoziția au ajuns la un acord ce va permite accesul gradual la resurse financiare folosite cu scopul de a gestiona nevoile sociale din Venezuela. Reușita acestui act a fost felicitată de oficialii de la Washington care l-au considerat a fi „un pas în direcția potrivită”. 

Fotbalistul Voria Ghafouri, de etnie iraniano-kurdă, a fost arestat de autoritățile iraniene pentru „incitare împotriva regimului”, relatează CNN. Arestul survine după ce administrația de la Teheran a început reprimarea protestelor antiguvernamentale, iar alte acuzații care i s-au adus includ „comportament dezonorant și insultător la adresa echipei naționale de fotbal a Iranului”. Ghafouri a fost criticat anterior de către oficiali ai administrației iraniene în legătură cu atitudinea acestuia vis-a-vis de protestele din acest an, care au pornit de la scumpirea alimentelor după ce guvernul a oprit subvențiile. Valul de proteste și demonstrații antiguvernamentale a mai avut ca și catalist decesul Mahsei Amini în septembrie, care a fost reținută de poliția moravurilor pentru că nu își purta hijabul corespunzător. 

Miniștrii europeni de interne au aprobat un plan de acțiune privind migranții, raportează Radio France Internationale. Noua legislație referitoare la o mai bună coordonare a operațiunilor de salvare pe mare, precum și la gestionarea sosirilor migranților și refugiaților survine după ce oficialii francezi i-au acuzat pe cei italieni că nu respectă dreptul internațional maritim după ce nu au permis ca nava umanitară Ocean Viking, care fusese mult timp blocată în largul coastelor Italiei, să andocheze. Numărul cererilor de azil a scăzut față de perioada 2015-2016, dar disputa actuală a subminat o soluție eficientă de a redistribui numărul migranților într-un mod mai echilibrat în cadrul blocului comunitar. 

Organizația teroristă Al-Shabaab a executat sâmbătă un atac cu bombă la un hotel din Mogadishu, raportează CNN. Al-Shabaab, care are legături cu grupul al-Qaeda, a recunoscut atacul care a avut loc la ora opt seara asupra hotelului Villa Rose, situat lângă palatul prezidențial și o închisoare, o locație frecventată de membrii parlamentului și ai guvernului somalez. Forțele de ordine nu au publicat detalii despre numărul de victime, dar ministrul mediului a declarat că a supraviețuit atacului. 

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a amânat vizita de stat în Belarus după decesul omologului său, Vladimir Makei, relatează Euronews. Agenția de presă de stat a Belarusului nu a publicat detaliile despre decesul ministrului de externe, nefiind cunoscut dacă Makei suferea de boli cronice. Înainte de alegerile prezidențiale controversate din 2020, Makei a fost unul din inițiatorii eforturilor de a îmbunătăți relațiile cu națiunile vestice. După alegerea lui Lukașenko la președinție, și-a schimbat punctul de vedere declarând că protestele care au izbucnit ulterior au fost cauzate de agenți ai vestului. Dizidenta Sviatlana Tsikhanouskaya a declarat despre deces că „în 2020, Makei a trădat poporul Belarusului și a susținut tirania. Așa își va aminti de el națiunea belarusă.”

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunțat că ministrul egiptean de externe și omologul său turc se vor întâlni cu scopul îmbunătățirii relațiilor bilaterale, relatează Reuters. Anunțul survine după ani de zile de tensiune între cele două state, președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, declarând, după o întâlnire cu omologul său turc în Qatar, un nou început vis-a-vis de relațiile bilaterale dintre cele două administrații. De asemenea, Erdogan a mai adăugat că discuțiile cu Sisi au inclus și posibilitatea de a îmbunătăți relațiile cu guvernul sirian. Legăturile dintre administrația turcă și cea egipteană au fost încordate după ce în 2013, Mohamed Mursi, membru al Frăției Musulmane, susținut de Erdogan, a fost alungat de administrația egipteană. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …