Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 23, 24 și 25 aprilie în lume – Președintele SUA recunoaște genocidul armean, UE încurajează statele membre să reia vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar activista pentru drepturile persoanelor transgender Caitlyn Jenner anunță că va candida pentru postul de guvernator al Californiei
Caitlyn Jenner, activista transgender devenită celebră în urma show-ului ”Keeping Up with the Kardashians”, și-a anunțat oficial intrarea în politică, în tabăra republicanilor americani. Sursa foto: Jordan Strauss/Invision/AP, File

Au fost 23, 24 și 25 aprilie în lume – Președintele SUA recunoaște genocidul armean, UE încurajează statele membre să reia vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar activista pentru drepturile persoanelor transgender Caitlyn Jenner anunță că va candida pentru postul de guvernator al Californiei

Material realizat de Andreea Ianoșiu și Mihai Boș

Uniunea Europeană încurajează statele membre să reia procesul de vaccinare folosind AstraZeneca, relatează The Guardian. Aceste afirmații survin după ce Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a reluat în considerare beneficiile vaccinului pentru toate categoriile de vârstă, comparat cu riscurile minime de a dezvolta potențiale cheaguri de sânge. Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, accentuează importanța utilizării AstraZeneca și precizează că cheagurile de sânge reprezintă efecte secundare foarte rare, având în vedere ultimele concluzii după perioada ce a stârnit varii controverse. Totuși, EMA nu deține încă suficiente date cu privire la efectele secundare în funcție de gen. Marea Britanie a decis ca persoanele cei cu vârsta sub 30 ani să poată avea alternative la AstraZeneca. 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și-a anunțat prima vizită, în calitate de președinte, în Marea Britanie, informează The Guardian. Joe Biden va participa în luna iunie la summitul G7 (alcătuit din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii), chiar înainte de a face o vizită la Bruxelles. Administrația prezidențială a SUA și echipa pentru afaceri externe au început mandatul cu o doză de scepticism față de prim ministrul Boris Johnson, întrucât acesta era perceput drept un aliat apropiat al fostului președinte Donald Trump și un actor ce a propulsat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proces pe care Biden îl consideră nociv pentru coeziunea occidentală. Astfel, scopul acestei vizite urmărește reconsolidarea relațiilor dintre cele două state, medierea amenințărilor din partea Rusiei și China și revitalizarea relațiilor transatlantice.

Creștinii din vestul Africii au exprimat că se simt marginalizați în timpul Ramadanului, potrivit Deutsche Welle.  De-a lungul secolelor, grupul creștinilor și al musulmanilor au co-existat în țările majoritar musulmane, precum Guinea sau Gambia, împărtășind ritualuri religioase. Cu un an înainte de Ramadanul din 2021, un act legislativ aprobat de guvernul din Gambia presupunea micșorarea numărului de ore de muncă pentru femeile ce ocupă posturi de funcționari publici în luna Ramadanului. Această decizie a fost luată pentru a permite femeilor să aibă mai mult timp să se pregătească pentru celebrarea sărbătorii. Totuși, decizia a fost luată la două săptămâni după Festivalul Creștin al Postului, perioadă în care creștinii din Gambia nu au beneficiat de acest tip de oportunitate. 

Gimnasta Sarah Voss, din Germania, și-a exprimat, prin modul în care s-a îmbrăcat la Campionatul European, poziția cu privire la ”sexualizarea în sport”, relatează BBC. Chiar dacă nu a încălcat regulile, aceasta a sfidat convențiile. Până acum, atletele își acopereau picioarele la competițiile internaționale, din motive religioase. Sarah Voss a fost mândră de alegerea ei de a-și acoperi tot corpul, mișcare susținută de federația de gimnastică din Germania. Federația a precizat că gimnastele din orașul elvețian Basel se alătură acestei poziții pentru a preveni abuzurile sexuale și pentru confortul sportivelor, care adesea se simțeau prea expuse cu corpul lor.

Vedeta americană și activistă pentru drepturile persoanelor transgender, Caitlyn Jenner, și-a anunțat planul de candida pentru poziția de guvernator al Californiei, precizează BBC. Caitlyn Jenner, născută Bruce Jenner,  a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, la proba masculină de decatlon. În 2015, Bruce Jenner a anunțat că a realizat tranziția de gen, devenind femeie, și adoptând noul său nume, Caitlyn. Jenner a devenit o vedetă a show-biz-ului american după mariajul său cu Kris Kardashian, cei doi având împreună două fete. Caitlyn Jenner a fost și părintele adoptiv al vedetelor Kardashian, printre care Kim Kardashian, membrii familiei fiind protagoniștii reality show-ului ”Keeping Up With the Kardashians”. California este un loc familiarizat cu candidați vedete pentru postul de guvernator. În 2003, Arnold Schwarzenegger a fost ales guvernator al Californiei într-un scrutin numit recall election, pentru a-l înlocui pe fostul guvernator Gray Davis. 

Mai multe grupuri umanitare de salvare și Vaticanul și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa de acțiune a autorităților, în urma decesului a  a aproximativ 130 de migranți a căror barcă s-a răsturnat joi în Marea Mediterană, relatează EuroNews. Barca de cauciuc supraaglomerată a fost văzută în marea din nordul Libiei, miercuri. Când nava de salvare umanitară a sosit, barca se răsturnase, iar toți cei îmbarcați se presupune că s-au înecat. Grupul de salvare Alarm Phone a spus într-o postare că a fost în contact cu barca timp de 10 ore, miercuri, și că „a transmis în mod repetat poziția GPS și situația alarmantă de la bord autorităților europene și libaneze”. În ciuda acestui fapt, grupul de salvare a adăugat că „doar factori non-statali în stat au căutat barca aflată în pericol pe mare”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a recunoscut, sâmbătă, genocidul din Armenia, îndeplinind o promisiune din campanie și făcând un pas pe care predecesorii săi l-au evitat, anunță Politico. Hotărârea lui Biden, care a concis cu Ziua Memoriei Genocidului Armean, semnalează dorința președintelui de prioritizare a drepturilor omului, în ciuda potențialului de degradare a relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Turcia. Aceste evenimente vin la 106 ani de la începutul deportării în masă a armenilor de către Imperiul Otoman, care a dus la moartea a aproximativ 1,5 milioane de oameni. „Poporul american îi onorează pe toți armenii care au pierit în genocid”, a anunțat Biden într-o postare. SUA este acum parte dintr-un grup de 30 de țări care au recunoscut genocidul din Armenia, potrivit Institutului Național Armean.

Cincisprezece oameni au ieșit la suprafață dintr-o peșteră din sud-vestul Franței după 40 de zile în care s-au aflat sub pământ într-un experiment de studiere a efectelor absenței reperelor de timp, a luminii zilei și a comunicării externe pentru a studia percepția acestora asupra orientării temporale, informează The Guardian. Cei 15 voluntari au părăsit izolarea voluntară din peștera Lombrives în aplauzele celor care îi așteptau și au ieșit la lumină purtând ochelari speciali care să le protejeze ochii după o perioadă lungă petrecută în întuneric. „A fost ca apăsarea unui buton de pauză”, a declarat Marina Lancon, una dintre cele șapte femei care au participat la experiment. Aceasta susține că nu se simțea grăbită și că ar fi vrut să mai stea câteva zile, însă a fost fericită să simtă vântul și să audă din nou trilul păsărilor. Aceasta nu plănuiește să folosească telefonul mobil pentru alte câteva zile, pentru a evita întoarcerea „brutală” la viața cotidiană.

Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a treia oară pe Marte săptămâna aceasta. De data aceasta, elicopterul a efectuat un zbor mai rapid, mai lung și mai greu decât cel dinainte, potrivit declarațiilor NASA preluate de CNN. Ingenuity și-a depășit limitele de viteză și distanță pe care le-a dovedit pe durata testelor de pe Pământ, înaintea lansării pe Marte. Elicopterul a zburat la ora 1:31 a.m. ET, sau 12:33 p.m ora locală de pe Marte. Datele și imaginile au început să fie difuzate în camera de control de la Laboratorul de Propulsare al NASA din Pasadena, California, la ora 10:16 a.m. ET, duminică. Elicopterul a urcat la aceeași altitudine ca la cel de al doilea zbor, la aproximativ 5 metri față de suprafața planetei, dar de acestă dată și-a mărit viteza.   

Cel puțin 82 de persoane au murit sâmbătă într-un uriaș incendiu la un spital din capitala , irakiană Baghdad, a anunțat Ministerul de Interne, duminică, potrivit CNN. Alți 110 oameni au fost răniți în flăcările de la Spitalul Ibn al-Khatib, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, Generalul Major Khaled Al-Muhanna. Incendiul a izbucnit după ce un tub de oxigen a explodat, au declarat doi oficiali din sănătate pentru CNN.Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat scene haotice în timp ce pompierii s-au grăbit să stingă focul, iar personalul din sănătate a încercat să evacueze pacienții. Oameni din tot statul sunt direcționați la alte spitale din oraș, inclusiv mai mulți pacienți cu Covid-19.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …