Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 22 și 23 aprilie în lume – Independentul Macron o învinge pe extremista Le Pen în primul tur de scrutin al prezidențialelor din Franța, Coreea de Nord anunță că poate scufunda ”cu o singură lovitură” un portavion american, iar circa 600 de ”marșuri pentru știință” au avut loc în lume cu ocazia Zilei Pământului

Au fost 22 și 23 aprilie în lume – Independentul Macron o învinge pe extremista Le Pen în primul tur de scrutin al prezidențialelor din Franța, Coreea de Nord anunță că poate scufunda ”cu o singură lovitură” un portavion american, iar circa 600 de ”marșuri pentru știință” au avut loc în lume cu ocazia Zilei Pământului

Material realizat de Răzvan Rocaș și Sebastian Stoica

  1. Coreea de Nord este pregătită să doboare un portavion american pentru a-și demonstra forța militară, scrie Reuters. Această situație este provocată de două nave japoneze care s-au alăturat unui grup din flota nord-americană, aflată în Pacificul de vest pentru o serie de exerciții. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut acestui grup ofensiv să navigheze în apele peninsulei ca răspuns la situația care devine tot mai tensionată odată cu testele nucleare, ceea ce îi pune în pericol pe americani, dar și pe aliații asiatici. Poziția exactă n-a fost specificată, cu toate că vicepreședintele a declarat că ar trebui să ajungă „în câteva zile,” fără a oferi mai multe detalii. Aflat într-o vizită în Grecia, ministrul afacerilor externe al Chinei a declarat că și așa au fost destule etalări de forță și confruntări, apelând la detensionarea celor două părți.
  2. Președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, a fost întâmpinat de Regele Salman în vizita sa din Arabia Saudită, care a vizat restabilirea legăturilor dintre cele două state după mai multe luni de tensiune, notează Al Jazeera. Salman, înconjurat de oficiali saudiți, l-a întâmpinat pe Sisi în momentul aterizării sale in Riad, pentru ca apoi să-l conducă la prânz. Liderul egiptean a acceptat invitația regelui arab pentru „a susține relații strategice între cele două state.” Sisi l-a întâlnit pe Salman pentru a discuta despre summit-ului Ligii Arabe din Iordania de luna trecută, pentru a sparge gheață după câteva luni de tensiune între cele două aliate din Orientul Mijlociu. Întrunirea din 29 martie a survenit la câteva zile după ce Egiptul a anunțat că gigantul saudit Aramco și-a reînceput livrările de petrol, după ce acestea fuseseră suspendate în luna octombrie.
  3. Un blogger liberal a fost înjunghiat in Malé, capitala Insulelor Maldive, conform Al Jazeera. Acesta a fost ultima personalitate media ce a devenit victimă a problemelor din statul tropical. Yameen Rasheed, 29 ani, a fost găsit mort, fiind înjunghiat în gât și în piept, sucombând după ce a fost transportat la spital. Blogul său, numit „The Daily Panic”, era cunoscut pentru glumele făcute la adresa politicienilor din Maldive. Colegii săi au declarat că Rasheed depusese plângeri la poliție pentru mai multe amenințări cu moartea primite pe conturile sale de socializare. Guvernul a condamnat „atacul brutal și inuman asupra unui tânăr.” De asemenea, liderul exilat al opoziției și fostul președinte, Mohamed Nasheed, a solicitat o investigație internațională.
  4. SUA supraveghează de aproape creșterea recentă a pirateriei pe Coasta Somaliei, relatează Reuters. Declarația în cauză a fost făcută ca urmare a vizitei secretarului apărării, Jim Mattis, la o importantă bază militară din Djibouti. Această creștere a fost, cel puțin parțial, provocată de foametea și seceta din regiune. Baza din Djibouti, un stat mic, de dimensiunea Țării Galilor, aflat la Marea Roșie, este folosită pentru operațiunile din Yemen și Somalia. Atacuri intensificate ale piraților au loc după mai mulți ani în care n-a fost raportat nici un incident. În anul 2011 s-au înregistrat 237 atacuri, însă apoi acestea au încetat odată ce proprietarii navelor și-au îmbunătățit sistemele de protecție, iar patrulele au început să se perinde. În această lună, două nave am fost capturate, iar o a treia a fost salvată de forțele chineze și indiene.
  5. Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța s-a încheiat cu victoria independentului Emmanuel Macron în fața liderei extremiste Marine Le Pen, informează presa internațională . După numărătoarea a circa 97% din voturi, Macron este creditat cu 23,9% din voturi, fiind urmat cu 21,7% de lidera Frontului Național, Marine Le Pen, urmând ca cei doi candidați să se înfrunte în cel de-al doilea tur de scrutin, organizat pe 7 mai. La o distanță nu foarte considerabilă, s-au clasat candidatul de centru-dreapta Francois Fillon și reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, fiecare cu circa 19% din voturi. Candidatul Partidului Socialist, Benoit Hamon, cel care l-a dat pe actualul președinte al Franței Francois Hollande în 2012, a obținut doar 6% din voturi. Rezultatul votului de duminică reprezintă o mare înfrângere pentru formațiunile politice de centru-dreapta și de centru-stânga, care au condus politica din Hexagon în ultimii 60 ani. Ca urmare a victoriei lui Macron, un candidat cu o platformă pro-europeană, moneda Euro a atins un nou vârf, cel mai mare din 10 noiembrie până în prezent, la o zi după alegerile din Statele Unite.
  6. Circa 50.000 de demonstranți au încercat să întrerupă congresul Alternativei pentru Germania, partidul populist de dreapta care se confruntă cu probleme interne la cinci luni înaintea alegerilor generale, informează The Guardian. Protestatarii s-au mobilizat în timpului congresului de două zile al Alternativei pentru Germania din orașul Koln, iar 4.000 de polițiști trimiși să asigure ordinea.  Pe măsură ce delegații partidului au intrat în locația unde s-a desfășurat congresul, un hotel din centrul orașului, demonstranții au încercat să-i împiedice să treacă prin barierele de securitate, ducând la confruntări cu autoritățile. Un ofițer a fost rănit, iar un protestatar a fost arestat. Alternativa pentru Germania, reprezentată în prezent în 11 din cele 16 landuri germane, își propune să desfășoare o strategie care să o ducă pentru prima dată în parlamentul german.
  7. China a protestat în urma unei vizite a unor lideri militari filipinezi pe o insulă disputată din Marea Chinei de Sud, deși Manila a susținut sâmbătă că deține acel teritoriu unde trupele filipineze și sătenii trăiesc de decenii, conform Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe chinez a exprimat nemulțumirea guvernului, spunând că Beijingul este „foarte îngrijorat și nemulțumit” de acest tip de vizite și că speră ca „partea filipineză să aprecieze punctul greu câștigat în care se află relațiile bilaterale, urmând consensul la care au ajuns cele două conduceri, de a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud.”  Guvernul filipinez a răspuns susținând că insula face parte dintr-o municipalitate insulară aflată în provincia vestică a Filipinelor, Palawan, care se află în ape disputate.  „Vizitele noastre acolo sunt parte din mandatul guvernului de a asigura bunăstarea, siguranța și securitatea cetățenilor noștri”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe din Filipine.  Disputa vine în mijlocul unui dezgheț al relațiilor dintre cei doi vecini după ce președintele filipinez Rodrigo Duterte a început să refacă prietenia dintre Manila și Beijing, care a suferit din cauza lungilor dispute teritoriale.
  8. Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a susținut în timpul unei călătorii în Australia că toate opțiunile, incluzând acțiunea militară, sunt disponibile pentru a face față amenințării armelor nucleare nord-coreene, potrivit The Guardian. Vicepreședintele american a subliniat faptul că așteaptă de la China ca aceasta să-și folosească influența împotriva ambițiilor nucleare ale regimului de la Phenian. Pence a spus de trei ori în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, că „toate opțiunile sunt pe masă”, refuzând să scoată din calcul acțiunea militară.  „Cât timp toate opțiunile sunt pe masă, dați-mi voie să vă asigur că Statele Unite vor continua să lucreze îndeaproape cu Australia și cu ceilalți aliați din regiune, inclusiv China, pentru a pune presiune economică și diplomatică pe regimul de la Phenian până acesta va abandona programul de rachete balistice cu încărcătură nucleară”, a afirmat Mike Pence. Retorica lui Pence a fost o continuare a liniei pe care vicepreședintele american a susținut-o de-a lungul vizitelor sale în Coreea de Sud, Japonia, Indonezia și în cele din urmă, Australia.
  9. Conform BBC, un organism creat pentru a sfătui guvernul irlandez pe schimbări constituționale a votat pentru a înlocui sau modifica parte din Constituția Irlandei care limitează dreptul la avort. Adunarea Cetățenilor, formată din 99 membri și un purtător de cuvânt, a votat sâmbătă în favoarea schimbării. Din cei 91 de membri care au luat parte la acest vot, 44% au votat pentru a elimina Articolul 40.3.3, iar 56% au votat pentru a-l înlocui sau modifica. Începând cu 2014, în Irlanda, o sarcină poate fi încheiată dacă viața femeii este în pericol, inclusiv pericolul sinuciderii. Au existat campanii puternice pentru ca femeile să aibă voie să avorteze în cazurile de viol sau incest.
  10. Sute de cercetători, oceanografi și alți susținători din domeniul științei s-au adunat sâmbătă în marșuri în întreaga lume, într-o încercare de a îmbunătăți poziția comunității științifice față de politicieni, conform The Guardian. Peste 600 de marșuri au avut loc în întreaga lume, evenimente care au coincis cu Ziua Pământului. Marșurile, primele de aceste gen, au fost oficial non-politice. Cu toate acestea, au fost concepute de către trei cercetători americani, Caroline Weinberg, Valorie Aquino și Jonathan Berman, după inaugurarea lui Donald Trump. Organizatorii au susținut că știința este „atacată” de administrația Trump. Președintele Statelor Unite i-a nemulțumit pe oamenii de știință prin comentariile sale referitoare la încălzirea globală, pe care el o numește „o farsa”, și prin întrebările legate de siguranța vaccinurilor.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …