Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 19 și 20 august în lume – Spania menține alerta teroristă la un grad ridicat, Marea Britanie analizează modalități de supraveghere a mașinilor închiriate pentru a împiedica atentatele, iar Coreea de Nord condamnă exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud

Au fost 19 și 20 august în lume – Spania menține alerta teroristă la un grad ridicat, Marea Britanie analizează modalități de supraveghere a mașinilor închiriate pentru a împiedica atentatele, iar Coreea de Nord condamnă exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud

Mii de protestanți au mers sâmbătă în centrul orașului Boston într-un marș în mare măsură pașnic pentru dreptul la liberă exprimare, informează CNN. Marșul și mitingul au avut loc la o săptămână după ce protestele motivate rasial din Charlottesville, Virginia, s-au soldat cu victime. Nu au fost raportate incidente majore sâmbătă în Boston, dar poliția a declarat că 33 de persoane au fost arestate pentru comportamente deviante și atacuri asupra ofițerilor de poliție. „Este clar că astăzi orașul Boston a pledat pentru pace și iubire, nu pentru ură”, a declarat primarul orașului, Marty Walsh.

Congresul condus de opoziția din Venezuela a respins sâmbătă autoritatea autoproclamată a organului legislativ ales luna trecută la cererea președintelui Nicolas Maduro, contribuind astfel la creșterea decalajului politic din țara afectată de criză, informează Reuters. Declarația Congresului a urmat declarațiilor unui grup de 12 națiuni plus Statele Unite, în care se precizează faptul că vor continua să considere congresul drept singurul organism legiuitor al Venezuelei. „Acesta este un congres în cadrul unei dictaturi militare armate care și-a preluat autoritatea și a câștigat din punct de vedere militar ceea ce nu a putut câștiga la urne”, a declarat vicepreședintele congresului, Freddy Guevara, într-o sesiune specială.

Spania își va menține nivelul de alertă de securitate la 4, cu o valoare inferioară nivelului maxim care ar semnala un atac iminent, în urma celor două atacuri din regiunea nord-estică a Cataluniei, a declarat ministrul de interne Juan Ignacio Zoido, informează Reuters. Zoido a adăugat că guvernul va întări securitatea în zonele aglomerate și în zonele turistice, în urma atacului de joi din Barcelona, care s-a soldat cu 13 morți. O altă persoană a murit după un atac în orașul stațiune Cambrils, unde poliția a împușcat cinci suspecți. „Ne vom redirecționa eforturile și le vom adapta la orice loc sau zonă care necesită protecție specială”, a declarat Zoido în cadrul unei conferințe de presă. Zoido a adăugat că autoritățile spaniole consideră că celula din spatele atacurilor a fost complet anihilată.

Armata libaneză a lansat o ofensivă împotriva unei enclave ISIS care se întinde pe granița de nord-est a Siriei, informează Al Jazeera. În același timp, gruparea șiită Hezbollah și armata siriană au anunțat, sâmbătă, organizarea unui asalt dinspre Siria, în apropiere de Munții Qalamoun. Armata libaneză se îndreaptă către zonele din Irak și din Levant, acolo unde se află Statul Islamic, zone aflate lângă orașul Ras Baalbek, a declarat o sursă de securitate libaneză. Este ultima parte a frontierei libanez-siriene aflată sub controlul ISIS.

Președintele Vietnamului a solicitat controale online mai aspre împotriva disidenților folosesc intrenetul pentru a critica Partidul Comunist și pentru a combate amenințările la adresa securității cibernetice, informează Reuters. Președintele Tran Dai Quang a făcut apelul într-un articol publicat pe site-ul guvernului. Acesta a declarat că forțele ostile au folosit internetul pentru a organiza campanii menite să „submineze prestigiul liderilor partidului și statului și să aibă un impact negativ asupra cadrelor, membrilor de partid și populației”. Quang a declarat că Vietnamul trebuie să acorde o atenție sporită controlului informațiilor online și a avut nevoie de o soluție eficientă „pentru a elimina site-urile de știri și blogurile cu conținut periculos”.

Marea Britanie explorează mai multe modalități de stopare a utilizării „răuvoitoare” a vehiculelor închiriate, inclusiv prin analizarea companiilor de închiriere, a declarat duminică ministerul transporturilor, informează Reuters. Polițiștii spun că folosirea vehiculelor închiriate face ca astfel de atacuri să fie foarte greu de prevenit. „Mijloacele terorismului se schimbă și răspunsul trebuie să fie același. De aceea ne revizuim strategia și mijloacele de combatere a terorismului”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. „De asemenea, Departamentul pentru Transporturi colaborează cu poliția și cu cei din industria de închirieri de vehicule pentru a explora ce se poate face pentru a preveni folosirea răuvoitoare a vehiculelor închiriate. Acest lucru include examinarea companiilor de închiriere.”

Coreea de Nord a amenințat că va dezlănțui un „atac nemilos” pe teritoriul american, informează The Independent. Phenianul a avertizat că exercițiile militare comune ale Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud, care vor începe luni, vor reprezenta „un comportament nesăbuit care ar putea conduce situația în faza incontrolabilă a unui război nuclear”. Mii de trupe vor participa la 10 zile de simulare militară, care vor pregăti forțele americane și sud-coreene pentru conflictul cu Coreea de Nord, pe fondul tensiunilor sporite din peninsulă. Washingtonul descrie exercițiile ca fiind „defensive”, însă Phenianul le-a denunțat ca fiind o repetiție pentru război. „Declarația lui Trump privind exercițiile de război nuclear împotriva Republicii Populare Democrate Coreene reprezintă un comportament nesăbuit care conduce situația în faza incontrolabilă a unui război nuclear”, a fost precizat într-un editorial din ziarul guvernamental oficial Rodong Sinmun. De asemenea, articolul a subliniat faptul că armata Coreei de Nord ar putea viza continentul american, Hawaiiul sau teritoriul Pacificului din Guam în orice moment, susținând că America nu ar putea să „evite un atac nemilos”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …