Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 13 și 14 august în lume – Putin propune consolidarea relațiilor cu Coreea de Nord, Primul vas susținut de Programul Alimentar Mondial a pornit din Ucraina, iar Alegerile prezidențiale din Kenya se apropie de deznodământ
Sursă foto: GETTY IMAGES

Au fost 13 și 14 august în lume – Putin propune consolidarea relațiilor cu Coreea de Nord, Primul vas susținut de Programul Alimentar Mondial a pornit din Ucraina, iar Alegerile prezidențiale din Kenya se apropie de deznodământ

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu

Vicepreședintele Keniei, William Ruto, a preluat conducerea în cursa electorală pentru președinția statului est-african, conform agenției de presă de stat, raportat de Reuters. Statisticile oficiale indică faptul că Ruto a preluat conducerea, adunând 51 de procente, în timp ce contracandidatul său de stânga, Raila Odinga, a ajuns la 48 de procente. Mai multe echipaje de poliție au fost trimise la sediul Centrului Național pentru Numărarea Voturilor. Așteptarea îndelungată și rezultatele foarte apropiate ale votului au dus la creșterea rapidă a tensiunilor în rândul cetățenilor. Kenya este cel mai prosper și stabil stat din Africa de Est, cu toate acestea alegerile apropiate au provocat întotdeauna neliniște și violență publică.

Sute de sudanezi au protestat în fața unui centru de conferință din Khartoum, pentru a-și arăta susținerea față de inițiativa politică promovată de liderul armatei, Abdel Fattah al-Burhan, relatează Al Jazeera. Al-Burhan a condus lovitura de stat de anul trecut, iar inițiativa actuală este menită să „continue tranziția și să deschidă calea către alegeri democratice”. Acest plan de acțiune este cunoscut sub numele de „Apelul către Poporul Sudanului”, a fost lansat de liderul religios al grupului Sufi, Al-Tayeb Al-Jed, și țintește pentru încheierea crizei politice din Sudan. Lovitura de stat condusă de Al-Burhan în luna octombrie a anului trecut a oprit tranziția către un guvern ales democratic și condus de civili. Cu toate acestea, liderul armatei susține că posibila cooperare dintre armată, populație și inițiativa propusă de Al-Jed va duce Sudanul mai aproape de aceste idealuri.

Primul vas susținut de Organizația Națiunilor Unite ce transportă cereale din Ucraina a pornit din portul Pivdennyi către Africa, informează Al Jazeera. Se estimează că sunt transportate 23.000 de tone de cereale, operațiunea fiind desfășurată de vrachierul libanez Brave Commander. Cerealele vor fi transportate în Djibouti, iar apoi vor fi redistribuite către zonele în nevoie urgentă, precum Etiopia. Coordonatorul Programului Alimentar Mondial pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat că „sperăm foarte, foarte tare că toți actorii din jurul acestei înțelegeri vor coopera pe ceea ce este o reală problemă a umanității”. Brown a mai adăugat că autoritățile caută soluții pentru transportul feroviar al cerealelor și că a primit confirmarea ministrului ucrainean al agriculturii că se încearcă deschiderea unei noi rute pentru camioane către Polonia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat angajamentul Moscovei de a extinde și consolida relațiile bilaterale cu Coreea de Nord, conform BBC. Declarațiile au venit într-o scrisoare adresată liderului de la Phenian de Ziua Independenței Coreei. Răspunsul din partea liderului nord coreean, Kim Jong-un, a fost proporțional, acesta accentuând importanța „tovărășiei prietenești” dintre cele două state. În răspunsul său Kim a făcut aluzii naționaliste și a declarat că relațiile bune dintre cei doi actori „au fost consolidate în războiul anti-japonez”. Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au răcit după căderea zidului Berlinului, însă de la începutul anilor 2000 au început „reconstrucția” acestora. Relațiile diplomatice au culminat anul acesta, când liderul nord-coreean a recunoscut oficial teritoriile anexate de Rusia în Ucraina.

Oficialii guvernamentali din Ecuador au învinovățit grupurile de crimă organizată pentru explozia din orașul-port Guayaquil, raportează BBC. Ministrul de interne, Patrick Carrillo, a declarat că acest atac este „o declarație de război” împotriva guvernului. Rata criminalității a crescut în ultimele luni în Ecuador, devenind vizibil faptul că statul este folosit ca un culoar pentru traficul de cocaină din Columbia și Peru. Aceasta este a patra oară din luna octombrie când este declarată stare de urgență în Guayaquil, cel mai populat oraș al țării, din cauza unor atacuri ale gangurilor. Orașul a fost „martor” al unor violențe înfiorătoare, de la decapitări, la spânzurări publice și proteste în închisori care s-au soldat cu aproximativ 600 de morți, toate din 2021 și până în prezent.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 martie în lume – Reprezentanții UE au aprobat un ajutor suplimentar din cinci miliarde de euro pentru Ucraina, iar Oficialii din Danemarca au declarat că plănuiesc să recruteze femei pentru serviciul militar

Material realizat de Robert Olteanu Armata britanică a raportat atacuri de piraterie în apropierea coastei …