Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 11 și 12 martie în lume – Trezoreria Marii Britanii avertizează asupra ”șocului economic” în urma Brexit, iar ministerul de interne al Germaniei anunță că a prevenit un atentat orchestrat de militanții ISIS

Au fost 11 și 12 martie în lume – Trezoreria Marii Britanii avertizează asupra ”șocului economic” în urma Brexit, iar ministerul de interne al Germaniei anunță că a prevenit un atentat orchestrat de militanții ISIS

Material realizat de Ionela Păpurică

Ministrul de Interne al Germaniei a declarat că poliţia a oprit un posibil atac asupra unui centru comercial în oraşul Essen, din vestul țării, în cursul zilei de sâmbătă şi că au existat indicii ale unei legături cu militanţii ISIS, relatează Reuters. Germania este în alertă în urma atacurilor mortale care au avut loc în Franţa şi Belgia şi după ce un solicitant de azil venit din Tunisia a condus un camion cu bombă într-o piaţă de Crăciun din Berlin, în luna decembrie a anului trecut, provocând moartea a 12 persoane. Poliţia a închis unul dintre cele mai mari mall-uri din Germania sâmbătă după ce agenţiile de securitate au avertizat în legătură cu un posibil atac şi au interogat doi bărbaţi privind ameninţarea. Sursele de securitate au spus că ameninţarea a apărut în urma unui apel pentru violenţă al unui militant german loial Statului Islamic. Cu doar câteva luni înainte de alegerile de anul acesta, duşmanii politici ai cancelarului Angela Merkel susţin că politica uşilor deschise promovată de aceasta a crescut riscurile pentru Germania.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a avertizat Olanda că va plăti prețul necesar pentru legăturile ce aduc prejudicii după ce doi dintre miniștrii guvernului de la Ankara au fost blocați să se adreseze votanților turci din Rotterdam sâmbătă, unul dintre ei fiind escortat până la granița germană, relatează BBC. Erdogan a acuzat țările din Occident de “islamofobie” și a cerut organizațiilor internaționale să impună sancțiuni Țărilor de Jos. Guvernul olandez a declarat că aceste mitinguri ale turcilor ar putea alimenta tensiunile cu câteva zile înainte de alegerile generale din Olanda. Relațiile Turciei cu mai multe țări din Uniunea Europeană au devenit din ce în ce mai tensionate deoarece se dorește creșterea sprijinului în rândul alegătorilor expatriați pentru un referendum cu privire la extinderea puterilor prezidențiale din Turcia. Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul de familie din Turcia, a sosit la Rotterdam sâmbătă însă i-a fost refuzată intrarea la consulat, fiind ulterior condus la granița cu Germania de către poliția olandeză. Erdogan a acuzat Germania de “practici naziste”, după ce mitinguri similare au fost anulate, iar în Danemarca, primul ministru Lars Lokke Rasmussen a amânat o întâlnire planificată cu premierul Turciei, declarând că era preocupat de faptul că “principiile democratice sunt sub o mare presiune” în Turcia.

Un grup jihadist sirian afiliat la rețeaua Al-Qaeda a revendicat cele două atentate cu bombă în capitala Damasc, care au ucis cel puțin 40 de oameni, informează BBC. Hayat Tahrir al-Sham a declarat că atacul a fost “un mesaj către Iran” pentru președintele sirian Bashar al-Assad. Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului a prezentat într-un raport că majoritatea victimelor erau pelerini irakieni doar că cifra nu a fost confirmată. Explozia a rănit 120 de oameni potrivit guvernului irakian. Conform Observatorului, atacul a constat dintr-o bombă plasată pe marginea drumului care s-a detonat atunci când un autobuz a trecut prin zonă. Atentatul a avut loc în apropierea cimitirului Bab al-Saghir, care găzduiește mausolee șiite. Un armistițiu la nivel național în Siria, intermediat de Rusia, Turcia și Iran, a intrat în vigoare la 30 decembrie după discuțiile purtate în Kazahstan, însă acest acord este încălcat deoarece atacurile sporadice continuă. Damasc se află în cea mai mare parte sub controlul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar grupurile rebele sunt prezente în cartierele periferice ale orașului.

Preet Bharara, avocatul Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York, a declarat că a fost concediat după ce a refuzat să demisioneze așa cum a solicitat administrația președintelui Donald Trump, relatează CNN. Un oficial al administrației a declarat pentru CNN că lui Bharara i-a fost cerută demisia împreună cu a altor 46 de procurori din SUA de către procurorul adjunct federal Dana Boente. Conform unei surse familiare cu o întâlnire dintre Trump și Bharara în noiembrie 2016 în Trump Tower, președintele ales i-a cerut atunci lui Bharara să rămână pe aceeasi funcție, după care și-au dat mâna. Bharara a declarat pe contul său de Twitter că el nu și-a dat demisia deoarece a fost concediat, completând că pentru el faptul că a fost procurorul în SDNY va reprezenta pentru totdeauna cea mai mare onoare din viața sa profesională. El va lăsa, de asemenea în urma o moștenire axată pe lupta împotriva corupției politice, iar urmărirea lui perseverentă a fondurilor speculative se spune că a inspirat serialul Showtime “Miliarde”, în care actorul Paul Giamatti joacă rolul unui procuror federal.

Raportul oferit de trezoreria Marii Britanii avertizează că va urma un șoc economic dureros dacă regatul britanic se va bloca în afara Uniunii Europene fără să realizeze o înțelegere, relatează The Independent. Dacă Marea Britanie s-ar baza doar pe tarifele oferite de Organizația Mondială a Comerțului atunci ar exista consecințe grave pentru întreprinderi, pentru locurile de muncă dar și în ceea ce privește prețurile produselor alimentare. Documentul susține că toți consumatorii nu ar mai beneficia de tarifele de roaming pentru telefon mobil, de compensare a Uniunii Europene pentru zborurile întârziate sau anulate, sau de protecții care să acopere achizițiile într-o țară membră europeană. Acesta avertizează că regimul oferit de OMC ar însemna “noi impozite asupra comerțului britanic” – tarifele vamale și taxele din cele 53 de țări cu care UE a încheiat acorduri de liber schimb ar impune un acces privilegiat al Marii Britanii la aceste piețe, acord care ar putea fi “încheiat” în ani de zile. Exporturile agricole britanice către UE s-ar confrunta cu noi tarife mai mari cu 14,4% în medie, și bunuri neagricole cu un tarif mediu de 4,3% mai mare – suficient pentru a submina competitivitatea unor afaceri din Marea Britanie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …