Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 10 și 11 iunie în lume – Theresa May se agață de postul de premier cu orice preț, formațiunea lui Emmanuel Macron confirmă așteptările după primul tur al alegerilor parlamentare, criza din Qatar nu dă semne de detensionare, iar un bărbat din Pakistan a fost condamnat la moarte pentru ”blasfemie pe Facebook”

Au fost 10 și 11 iunie în lume – Theresa May se agață de postul de premier cu orice preț, formațiunea lui Emmanuel Macron confirmă așteptările după primul tur al alegerilor parlamentare, criza din Qatar nu dă semne de detensionare, iar un bărbat din Pakistan a fost condamnat la moarte pentru ”blasfemie pe Facebook”

Qatarul este pregătit să asculte îngrijorările statelor arabe din Golf, care au impus o blocadă asupra acestui stat pe care-l acuză de sprijinirea terorismului, anunțul fiind făcut de autoritățile din Kuwait, care încearcă să se poziționeze drept un mediator al crizei diplomatice din Orientul Mijlociu, informează Reuters. ”Kuwaitul exprimă pregătirea fraților din Qatar de a înțelege în mod real îngrijorarea și temerile fraților lor și își îndreaptă atenția spre demersurile nobile de întărire a securității și stabilității”, a afirmat ministrul de externe kuwaitian, Sheikh Sabah al-Khalid al-Sabah, potrivit agenției de stat KUNA. Totodată, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut o ridicare a blocadei impuse Qatarului, pe fondul implicațiilor umanitare tot mai crescute ale restricțiilor impuse de celelalte state din Golf. ”Nu îi vom abandona pe frații noștri din Qatar. Cred că blocada ar trebui ridicată în totalitate”, a afirmat Erdogan, potrivit The Guardian. Și Statele Unite ale Americii, prin vocea Secretarului de Stat Rex Tillerson, și-au manifestat intenția de a media criza, într-o convorbire cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, informează Reuters. Cei doi oficiali au discutat despre efecte umanitare ale blocadei, la scurt timp după ce Turcia a aprobat un proiect legislativ de cooperare militară cu Qatarul și, totodată, trimiterea unor trupe la o bază militară din acest stat. În sprijinul Qatarului a intervenit și Iranul, care a trimis deja cinci avioane cargo încărcate cu alimente, anunțând că intenționează să trimită alte 10 aeronave pentru a ușura presiunea provocată de închiderea granițelor și restricțiile care afectează inclusiv importul de alimente și apă pentru cetățenii din Qatar, informează BBC.

Unul dintre cei mai mari rivali ai premierului Theresa May, fostul ministru al educației, Michael Gove, a acceptat să revină în guvernul britanic, urmând să ocupe funcția de ministru al mediului, pe fondul tentativelor premierului și președintei Partidului Conservator de a reunifica taberele adverse din interiorul formațiunii, informează The Independent. May a apelat la Gove, pe care nu a ezistat să-l remanieze după ce acesta a candidat împotriva sa pentru șefia conservatorilor, în încercarea de a-și apăra poziția în interiorul partidului, după ce conservatorii au pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor anticipate declanșate de May. ”Theresa May este un strigoi care bântuie, rămâne de văzut cât timp mai are până va muri definitiv”, a criticat-o în termeni duri pe aceasta fostul ministru de finanțe George Osbourne, concediat la rândul său de May. Poziția lui May ar urma să fie decisă luni, în cadrul unei reuniuni a conservatorilor care îi reproșează acesteia capacitatea de a conduce partidul și guvernul, precum și faptul că formațiunea este nevoită acum să facă o alianță cu o formațiune controversată nord-irlandeză, Partidul Unionist Democrat (DUP), văzută drept un partid ultraconservator cu viziuni catolice și atitudini extreme față de drepturile LGBT sau de avort. Totodată, și premierul irlandez Enda Kenny și-a manifestat îngrijorarea cu privire la alianța dintre conservatori și DUP, afirmând că termenii acesteia, dacă nu sunt atent gestionați, ar putea afecta procesul de pace din Irlanda de Nord.

Partidul centrist ”La Republique En Marche”, înființat de actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a obținut cele mai multe voturi după primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare, fiind previzionat că va obține o majoritate covârșitoare de mandate din totalul de 577 de locuri ale Adunării Naționale a Franței, informează BBC. Potrivit primelor rezultate anunțate după închiderea urnelor la primul tur de scrutin, desfășurat duminică, formațiunea lui Macron a fost votată de 32,3% dintre alegătorii francezi prezenți la urne, fiind urmată de alianța formată între Partidul Republican și Uniunea Democrată de centru-dreapta a obținut 18,9 procente, partidul de extremă dreapta Frontul Național 13,8%, partidul socialistului de extremă stânga Jean-Luc Melenchon a fost cotat la 11%, iar socialiștii au obținut între 7 și 9 procente, informează CNN. Aceste scoruri nu vor reflecta însă și componența finală a Adunării Naționale, în condițiile în care candidații fiecărui partid concurează în colegii uninominale, după principiul ”învingătorul ia totul”: candidatul care a obținut 50%+1 din voturi după primul tur de scrutin, sau cel care câștigă cel de-al doilea tur în caz în care niciunul dintre concurenți nu obține o majoritate de voturi, va primi mandatul de parlamentar. În turul al doilea se califică toți candidații care au obținut cel puțin 12,5% din voturi, cu condiția ca niciunul să nu obțină 50%+1 din preferințele alegătorilor în primul tur de scrutin. Potrivit estimărilor prezentate de presa internațională făcute pe baza scorurilor obținute de partide după primul tur de scrutin, La Republique En Marche va obține între 390 și 445 de mandate din totalul celor 577, având astfel perspectiva de a ocupa peste trei sferturi din locurile viitorului Parlament! Alianța de centru-dreapta a republicanilor este estimat că va obține între 80 și 100 de locuri, în timp ce socialiștii vor coborî de la 277 de mandate la un număr situat între 30 și 40, o adevărată catastrofă pentru partidul fostului președinte Francois Hollande. Stânga radicală condusă de Jean-Luc Melenchon va obține între 10 și 20 de mandate, în timp ce Frontul Național ar urma să aibă între 1 și 4 mandate în viitorul Parlament.

Premierul israelian Benjanim Netanyahu a cerut duminică desființarea agenției ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni, acuzând instituția de incitare anti-israeliană, afirmând că a transmis acest mesaj ambasadorului SUA la ONU, potrivit Reuters. Pe de altă parte, Adnan Abu Hasna, repezentant al sediului din Fâșia Gaza al Agenței ONU pentru Activități de Ajutorare (UNRWA) a afirmat că ceea ce dorește Netanyahu este ”o fantezie”. Totodată, Statele Unite ale Americii, principalul aliat al Israelului, a fost și cel mai mare donator pentru UNRWA anul trecut, cu 368 de milioane $. Afirmațiile lui Netanyahu au avut loc în cadrul ședinței săptămânale a cabinetului său, acesta acuzând agenția că a perpetuat mai degrabă decât a rezolvat, problema refugiaților palestinieni și că sentimentul de incitare anti-israelian este la cote înalte în instituțiile sale, care includ și unități de învățământ printre altele. ”Este timpul ca UNRWA să fie desființată și comasată în subordinea Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite”, a declarat Netanyahu. UNRWA a fost înființată în 1949 după ce sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost expulzați în urma războiului din 1948 în urma căruia statul Israel a fost creat, aceasta ocupându-se în prezent de ajutorarea a circa 5 milioane de palestinieni din întregul Orient Mijlociu.

etiopia criza alimentara secetaAjutoarele alimentare de urgență acordate Etiopiei pentru cele 7,8 milioane de oameni afectați de secetă se vor epuiza la sfârșitul acestei luni, potrivit unui avertisment al Organizației Națiunilor Unite, informează BBC. Organizațiile de caritate și guvernul cer ajutorul de urgență, însă se tem că donatorii au început să fie copleșiți de alte crize apărute la nivel internațional. Foametea a fost deja declarată în Sudanul de Sud, în timp ce nord-estul Nigeriei, Yemen și Somalia se află sub avertismentul de foamete. Etiopia se confruntă la rândul său cu o criză de alimente provocată de o secetă prelungită. Guvernul țării, care chiar dacă a reușit să combată mai bine decât în anii precedenți efectele secetei, nu poate lupta încă de unul singur cu acest fenomen. Până acum au fost alocate un surplus de fonduri de 381 de milioane$ în ultimii doi ani, însă guvernul se află în imposibilitatea de a susține această suplimentare și anul acesta.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, își va dedica săptămâna de lucru promovând un plan de extindere a programelor de ucenicie care vizează ajutorarea companiilor de a găsi personal mult mai bine pregătit pe care să-l angajeze ulterior, a afirmat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Reuters. Șeful administrației americane, care a devenit un star al televiziunii printr-o emisiune numită chiar ”Ucenicul”, va promova evenimente din cadrul ”săptămânii dezvoltării forței de muncă”, prin care guvernul american lucrează la combaterea diferențelor de abilități ale cetățenilor. Numărul de locuri de muncă disponibile pe piața americană a crescut în luna aprilie, datele oficiale arătând că angajatorii se confruntă cu dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile potrivite. Aceasta este cea de-a doua săptămână consecutivă prin care administrația SUA încearcă să promoveze politici care continuă prioritățile electorale ale președintelui Trump, în ciuda amplificării scandalului cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Săptămâna trecută a fost promovată drept ”săptămâna infrastructurii”, în care au avut loc mai multe evenimente care au vizat pornirea reparațiilor unor drumuri și poduri de pe teritoriul SUA, acestea făcând parte din aceeași politică de creare de joburi de către președintele Trump. Totodată, în privința interferențelor Rusiei în politica internă a SUA, care sunt anchetate de Comisia de Informații a Senatului, procurorul general al SUA, Jess Sessions, va fi cel mai probabil următoarea personalitate de rang înalt care va fi audiată de membrii comisiei. Sessions a acceptat să depună mărturie în fața comisiei, la câteva zile după declarațiile incendiare ale fostului director FBI, James Comey, care a afirmat că a fost concediat de Trump din cauza anchetării acestui caz. Acesta va apărea în fața comisiei de anchetă, în condițiile în care urma oricum să fie audiat de comisia de buget a Senatului cu privire la aprobarea sumelor folosite de departamentul său în cadrul guvernului SUA.

brazilia presedinte michel temerTribunalul Superior Electoral (TSE), cel mai înalt for de judecată al sistemului politic din Brazilia, l-a achitat pe președintele Michel Temer într-un caz de finanțare ilegală a campaniei electorale din 2014, atunci când acesta a candidat în tandem cu președintele ales atunci, Dilma Rousseff, informează Reuters. Ales vicepreședinte în urma ultimelor alegeri, Temer a preluat cea mai înaltă funcție în stat după ce Parlamentul a suspendat-o pe Dilma Rousseff în urma unui scandal de corupție. Tribunalul electoral a deliberat timp de patru zile acuzațiile aduse lui Temer, luând decizia cu o majoritate simplă, de 4 la 3. ”Nu putem schimba președintele țării de fiecare dată, chiar dacă oamenii vor asta”, a declarat președintele curții, judecătorul Gilmar Mendes, cel care a susținut suspendarea lui Rousseff. Michel Temer se confruntă cu o criză acută de imagine din cauza scandalului de corupție în care este implicat, însă decizia tribunalului ar putea să-l ajute să păstreze alături câțiva aliați cheie de care are nevoie pentru a-i sprijini agenda unei reforme fiscale care trebuie aprobată de Congres, forul legislativ al țării. Aceasta cuprinde o serie de măsuri de austeritate și își propune să readucă deficitul bugetar sub control pentru a restaura încrederea investitorilor.

Taimoor Raza, un bărbat de 30 de ani din Pakistan, a fost condamnat la moarte de un tribunal anti-terorist din Pakistan după ce a fost găsit vinovat de blasfemie în urma postărilor de pe Facebook, scrie The Guardian. Tribunalul din Bahawalpur a anunțat acest verdict, cel mai dur acordat pentru o astfel de încălcare a legii, după ce Raza a fost găsit vinovat de insultarea profetului Mahomed. El a fost arestat anul trecut după ce a participat la o dezbatere pe Facebook cu un bărbat care ulterior s-a dovedit că era un agent anti-terorist. Alte 15 persoane au fost reținute anul trecut sub acuzarea de blasfemie de departamentul anti-terorist, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan.

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a afirmat că ”nu are la cunoștință” informații cu privire la sprijinul acordat de trupele Statelor Unite ale Americii staționate la o bază militară din țară în luptele pe care armata filipineză le dau împotriva militanților islamiști în orașul Marawi, aflat pe o insulă din sudul arhipelagului, informează Reuters. Acesta a menționat totodată că nu a abordat vreodată SUA pentru a primi sprijin în lupta împotriva insurgenților, care au afirmat că și-au declarat loialitatea față de Statul Islamic. Surse citate din armata filipineză au precizat că armata SUA a sprijinit prin asistență tehnică forțele armate locale, fără a pune piciorul în zonele în care s-au desfășurat luptele de până acum. Situația din Marawi rămâne tensionată după ce militanții islamiști au fost încercuiți de forțele filipineze, dar confruntările dintre cele două tabere continuă.

libia saif al islam gaddafi eliberatSaif al-Islam Gaddafi, al doilea fiu al fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a fost eliberat din inchisoare în urma unei amnistii, informează BBC. Considerat preferatul la succesiunea conducerii regimului libian, Saif al-Islam a fost arestat de o miliție anti-guvernamentală din orașul Zintan, unde a fost ținut captiv în ultimii șase ani. Inițial condamnat la moarte de un tribunal din Tripoli, Saif al-Islam a fost în cele din urmă eliberat vineri, informația fiind confirmată de Batalionul Abu Bakr al-Siddiq, dar și de avocatul acestuia, Khaled al-Zaidi. Fiul lui Gaddafi nu a fost văzut în public după eliberare, însă surse citate de BBC susțin că acesta s-ar afla în regiunea Tobruk, din estul țării.

Criminalul norvegian Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, și-a schimbat numele în Fjotolf Hansen, informație anunțată de avocatul acestuia, care a refuzat să ofere motivele acestei decizii, informează The Independent. Breivik, care a orchestrat un atentat cu bombă în apropierea clădirii guvernului norvegian și un atac armat pe o insulă pe care avea loc o reuniune a membrilor tineretului partidului aflat la guvernare, se declară un luptător împotriva amenințării islamiste în Europa. Acesta a primit 25 de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută în codul penal al Norvegiei, dar care poate fi prelungită pe termen nedefinit. El a dat în judecată sistemul penitenciar, după ce s-a plâns de ”condiții inumane” de detenție, din cauza faptului că a fost supus unui regim de izolare totală. Apelul său a fost respins de Curtea Supremă a Norvegiei. Fjotolf Hansen este numele sub care este înregistrată în prezent și compania agricolă înființată de Breivik sub numele de Breivik Geofarm pentru a obține materialele prin care a fabricat bombele care au explodat în apropierea clădirii guvernului.

Un angajat al poștei din Moscova, bănuit a fi fondatorul jocului online ”Balena Albastră” care a condus la determinarea a cel puțin 32 de adolescenți să se sinucidă, a fost arestat săptămâna trecută, informează The Telegraph. Ilya Sidorov, în vârstă de 26 de ani, a mărturisit anchetatorilor că a dezvoltat jocul online, acesta dezvăluind în timpul interogatoriului că a încurajat o adolescentă să sară în fața unui tren, la metrou. Sidorov a fost arestat pe acoperișul unei clădiri din Moscova și a fost dus în regiunea Chelyabinsk, din zona munților Ural, pentru a răspunde acuzațiilor privind decesul unei fete de 13 ani. Numele jocului, care a fost considerat principalul declanșator al unui număr de sinucideri ale adolescenților din mai multe țări precum Rusia, Ucraina, România, Portugalia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pare a fi inspirat de comportamentul unor exemplare de balene albastre, despre care s-a descoperit că ajung să înoate intenționat în ape puțin adânci, pentru a se sinucide.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Fostul președinte al Africii de Sud, …