Home / Politica si... / Conflict / SUA pregăteşte scenarii de salvare a posibililor ostatici în timpul JO de la Soci

SUA pregăteşte scenarii de salvare a posibililor ostatici în timpul JO de la Soci

Statele Unite îşi fac planuri pentru a-i salva pe participanţii americani în cazul în care teroriştii i-ar lua ostatici în timpul Jocurilor Olimpice care se vor desfasura începand din 7 februarie la Soci, relatează The Guardian.

Pentagonul consideră că reticenţa Rusiei de a permite trupelor americane să pătrundă pe teritoriul său îngreunează foarte mult evacuarea participanţiilor şi a jucătorilot în cazul unui atac terorist. Soldaţii şi forţele de securitate americane au realizat planurile de evacuare a americanilor de la Jocurile Olimpice de la Soci care se vor desfăşura luna viitoare.

Oficialii consideră că marele obstacol care ar putea sta în calea evacuării acestora este îndelungata reticenţă a Rusiei faţă de pătrunderea trupelor străine, mai ales a celor americane, pe teritoriul său, a declarat o sursă apropiată administraţiei Obama.

Planurile Casei Albe au fost făcute publice după ce un site cecen a postat duminică, un clip video extremist în care apărea avertizarea referitoare la un atac sinucigaş şi la un ,,pachet surpriză” ce va apărea la Jocurile Olimpice de luna viitoare. Cele două persoane care apăreau în înregistrarea video spuneau că cei prezenţi la Jocuri nu vor fi în siguranţă sub protecţia trupelor trimise de Vladimir Putin în Regiunea Caucazului de Nord.

Oficialii americani susţin că nu există nicio îndoială în privinţa faptului că Rusia este responsabilă de securitatea tuturor celor prezenţi, inclusiv a americanilor, la Soci, pe data de 7 februarie cand vor începe jocurile. Responsabilii americani au realizat totuşi câteva planuri de rezervă profitând de aşezarea oraşului Soci conform cărora ar putea evacua participanţii în cazul unui atac terorist. Departamentul de stat american şi-a avertizat cetăţenii care intenţionează să asiste la Jocurile Olimpice că există ameninţări teroriste.

Soci se află în sudul Rusiei, pe marginea de vest a munților Caucaz înspre Marea Neagră, acolo unde militanţii islamişti încearcă să formeze un stat independent de Moscova. Aceştia au amenințat că vor ataca în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Oficialii americani consideră că datorită locaţiei oraşului Soci şi măsurilor de securitate excesive puse la punct de autorităţile ruse, este probabil ca orice atac terorist ar putea să apară, acestea să aibă loc în alte părţi şi nu unde se vor desfăşura Jocurile.

Putin, care a mizat prestigiul său politic și personal pe succesul Jocurilor Olimpice, a dispus ca măsurile de siguranță să fie intensificate la nivel național mai ales în condiţile în care 34 de persoane au fost ucise în ultima lună în atentatele cu bombă din Volgograd, un alt oraș din sudul Rusiei. Aproximativ 37.000 de persoane din Rusia asigură securitatea zonei în care se vor desfăşura Jocurile Olimpice. Putin a declarat într-un interviu acordat duminică, jurnaliştilor străini, că: ,,Rusia va face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura atât securitatea participanților la Jocurile Olimpice cât şi pe cea a oaspeților.” Întrebat dacă se teme de un atac al militanţilor islamişti în alte părţi ale Rusiei, Putin a răspuns că trupele dislocate în zonă ,,dispun de toate necesităţile pentru ca împreună cu Serviciului Federal de Securitate, Ministerul de Interne şi unitățile forțelor armate să asigure securitatea atât pe apă cât şi în aer”.

Totuşi, unii politicieni americani s-au plâns de faptul că Rusia nu i-a informat cu exactitate despre ameninţările venite din partea unor grupuri militante care operează în regiune. ,,Mi se pare că nu primim toate informaţiile de care avem nevoie pentru a ne proteja sportivii care participă la aceste jocuri”, a declarat Mike Rogers, președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, pentru CNN. ,,Ruşii nu ne oferă varianta completă şi nu ne spun din partea cui vin acele ameninţări, să fie nişte grupuri teroriste, acele grupuri teroriste care au avut câteva succese? De unde să ştim ce mai pun la cale?” a mai adaugat Roger.

Preşedintele Comitetului de Securitate American Michael McCaul, aflat în prezent la Moscova, a declarat pentru ABC că cooperarea cu Rusia privind securitatea “ar putea fi mult mai bună de atât.” Mc Paul a spus că se va întâlni în această săptămână cu reprezentanţii departamentului de comandă şi control al Guvernului rus care se ocupă de securitate pentru a evalua situaţia. “Avem 15.000 de americani care călătoresc la Soci pentru Jocurile Olimpice şi vreau să fac tot ce pot pentru a-i asigura că Jocurile Olimpice se vor desfăşura în condiții de siguranță și cu succes”, a spus acesta.

Michael Morell, fostul director adjunct al CIA, a declarat că deşi există o tradiţie lungă de colaborare între naţiunile care găzduiesc jocurile olimpice şi comunitatea americană, în ceea ce priveşte jocurile de la Soci, colaborarea cu ruşii a fost dificilă. ,,În fond, ei nu vor să recunoască că nu deţin controlul complet al zonei şi că au nevoie de ajutor”, a declarat Morell înrt-un interviu acordat pentru CBS. Senatorul Angus King a decarat pentru BBC că nu s-ar simţi în siguranţă la Jocurile de la Soci, că în mod sigur nu ar merge şi că nu ar permite familiei sale să fie prezentă acolo.

Despre PoliticALL

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …