Home / Politica si... / Conflict / Ajutor umanitar și bombardamente în decurs de câteva ore pentru locuitorii suburbiei Darayya din vecinătatea Damascului

Ajutor umanitar și bombardamente în decurs de câteva ore pentru locuitorii suburbiei Darayya din vecinătatea Damascului

Guvernul sirian a bombardat vineri suburbia Darayya din capitala siriană, Damasc, la doar câteva ore după ce ONU a livrat primul ajutor alimentar în zonă de la izbucnirea conflictului care a cuprins întreaga Sirie în urmă cu 5 ani. Consiliul municipal a declarat că un număr de 28 de bombe au fost lansate de elicopterele armatei, împiedicând astfel ca ajutoarele furnizate de către Națiunile Unite să fie livrate către rezidenți.

Conform declarațiilor reprezentanților ONU, prin acest ajutor s-au furnizat produse alimentare și medicamente pentru aproximativ 4.000 de persoane, considerate a fi suficiente pentru o perioadă de o lună. Prin aceste demersuri se urmărește o mai bună susținere a populațiilor din zonele asediate ale Siriei, în contextul în care în prezent există un număr de 4,6 milioane de sirieni care trăiesc în zone afectate de războiul civil și și care au nevoie stringentă de provizii. Reprezentantul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat pentru CNN că s-au depus presiuni constante asupra guvernului pentru ca acesta să permită în final accesul ajutorului umanitar în 15 din cele 19 zone desemnate drept teritorii sub asediu.

Livrarea de provizii alimentare a venit la o săptămână după ce un convoi comun al ONU și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii a livrat în Darayya medicamente, vaccinuri și suplimente nutritive pentru copii, dar nu și produse alimentare.

Suburbia Damascului, Darayya, situată la sud-vest de capitala siriană, se află sub asediu din noiembrie 2012 și a fost de-a lungul timpului ținta celor mai grave bombardamente din timpul războiului civil sirian. Din cauza lipsei constante de alimente și medicamente au fost semnalate cazuri severe de malnutriție în rândul câtorva mii de locuitori. ONU estimează că între 4.000 și 8.000 de persoane locuiesc în Darayya, care încă din 2011, când au avut loc primele revolte împotriva președintelui Bashar-al-Assad, a fost supusă unei blocade guvernamentale ca urmare a acțiunilor rezidenților de expulzare a forțelor de securitate.

Activiștii din Darayya au declarat că guvernul a permis doar furnizarea unor cantități minime de produse alimentare, care până în prezent nici nu au fost distribuite populației, aceste acțiuni având drept scop creșterea tensiunilor în rândul populației înfometate.

Conflictul din Darayya, început la sfârșitul anului 2012, a implicat două tabere beligerante, armata sriană și forțele rebele. Lupta s-a declanșat în momentul în care rebelii au încercat să creeze o fortăreață langă centrul Damascului. În august 2012, armata siriană a învins forțele rebele și a preluat controlul asupra orașului. După ce ofensiva rebelilor a eșuat în iulie 2012, armata a început o campanie împotriva lor care a condus la un masacru în care aproximativ 500 de persoane au fost executate.

Kurzii fac și ei progrese împotriva Statului Islamic

În contextul unui război civil aflat în plină desfășurare, forțele din opoziție, conduse de luptătorii kurzi, au asediat orașul Manbij, controlat de Statul Islamic, în cadrul unei ofensive sprijinită de Occident, care pare a fi o victorie strategică majoră împotriva grupului militant. Înainte de Manbij, Forțele Democratice Siriene au recucerit săptămânile trecute alte sate și orașe din jurul regiunii. Dobândirea controlului asupra orașului Manbij de către FSD, sprijinite de SUA, ar constitui cea mai mare înfrângere strategică suferită de ISIS, din iulie 2015, când militanții au pierdut orașul de frontieră Tal Abyad, principala rută de aprovizionare dinspre capitala de facto a Statului Islamic, Raqqa.

Despre Cristina Florentina Dincă

Vezi și

“The Polish Issue:” the citizens are arbitrating the fight between politics and justice, on the background of EU’s concerns

In the last days, the situation created by the changes in the Polish judicial system …