Home / A fost azi în lume / A fost 9 mai în lume – o zi haotică pe scena politică din Brazilia, o demisie a cancelarului Austriei și publicarea online a documentelor Panama Papers
Soarta președintelui Dilma Rousseff este departe de a fi hotărâtă de politicienii din Brazilia, după ce un vot anterior din camera inferioară a legislativului a fost anulat, în timp ce miercuri era așteptat ca Senatul să acorde votul final în privința suspendării șefului statului

A fost 9 mai în lume – o zi haotică pe scena politică din Brazilia, o demisie a cancelarului Austriei și publicarea online a documentelor Panama Papers

TITLURILE ZILEI

1. Scena politică din Brazilia a fost aruncată în haos după ce președintele interimar al Camerei Deputaților a anunțat anularea votului de luna trecută, care prevedea aprobarea suspendării președinetelui Dilma Rousseff, anunță The Guardian. Hotărârea neașteptată a provocat o nouă turnură a crizei politice din această țară, fiind contestată deja de lideri ai Senatului, camera superioară a legislativului brazilian. După votul din Camera Deputaților, unde a fost nevoie de cel puțin două treimi din membri să voteze pentru suspendarea președintelui, cazul Dilmei Rousseff a fost trimis la Senat, unde o comisie abilitată a aprobat deja trimiterea cazului la votul în plen, care fusese programat miercuri. În acest moment, nu este clar dacă procedura de suspendare va continua la Senat, sau dacă aceasta va fi întoarsă la Camera Deputaților pentru un nou vot. Anularea votului a fost hotărâtă de noul președinte interimar, Waldir Maranhao, care a invocat încălcări ale procedurii în cadrul sesiunii din 17 aprilie în care s-a votat cazul președintelui. Predecesorul său, Eduardo Cunha, a fost suspendat din funcție la rândul său, săptămâna trecută, fiind anchetat într-un caz de corupție privind compania națională petrolieră Petrobras.

2. Un raport declasificat și revizuit de Pentagon, recent publicat, a relevat confuzia cu privire la gradul de implicare a trupelor militare ale Statelor Unite ale Americii în misiunile desfășurate în Afganistan împotriva insurgenței talibane, informează Reuters. Raportul, care conține multe informații secretizate, se referă la situația petrecută în 2015, în orașul Kunduz, din nordul țării. Trupele americane rămase în Afganistan cu rolul de a antrena și consilia forțele locale au participat împreună cu acestea la misiuni desfășurate împotriva talibanilor au adresat de mai multe ori întrebări pentru comandanții lor pentru a ști în ce măsură se pot implica în operațiunile combatante, nefiind clar care este linia peste care acestea nu pot trece. Forțele NATO aflate sub coordonarea SUA au predat controlul operațiunilor combatante autorităților afgane, la sfârșitul anului 2014, acestea rămânând în Afganistan doar cu rolul de a antrena și consilia trupele locale. Cu toate acestea, atunci când iau parte la misiuni pe teren, desfășurarea evenimentelor a devenit deseori neclară, iar soldații au cerut lămuriri superiorilor lor, însă aceștia nu au fost în stare să furnizeze un răspuns clar, se arată în raportul Pentagonului. ”Cât de departe vrei să mergi?” nu este un răspuns potrivit la întrebarea ”Cât de departe vreți să mergem”, a declarat unul dintre soldații care au fost investigați în cadrul unei anchete demarate după un raid aerian al forțelor americane asupra unui spital din Kunduz, în 2015, în urma căruia 42 de medici, pacienți și îngrijitori și-au pierdut viața.

panama papers publicare online documente offshore3. Afacerea Panama Papers a căpătat proporții și mai extinse, după ce o bază de date consistentă cu privire la peste 200.000 de conturi ale companiilor offshore a fost publicată online, anunță BBC. Baza de date poate fi accesată, începând de luni, la adresa offshoreleaks.icji.org, pe un server aparținând Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ). Documentele relevă informații despre o serie de persoane care folosesc firmele offshore pentru a evita taxarea sau sancțiunile financiare. Acestea au aparținut firmei de avocatură Mossack Fonseca, care a emis un ordin de încălcare pentru a preveni ca ICIJ să facă publice documentele, însă organizația jurnalistică a ales să-l ignore.

4. Lupta autorităților canadiene cu flăcările incendiului care devastează de peste o săptămână provincia Alberta din centru-vestul țării, a primit o veste bună ca urmare a apariției ploilor și scăderii temperaturilor, fiind considerat că evoluția incendiului a atins un punct de turnură și acesta s-ar putea reduce ca intensitate, informează BBC. Până acum, o cincime din casele orașului Fort McMurray, a cărui populație de 80.000 de locuitori a fost evacuată, a fost distrusă. Autoritățile se temeau că suprafața afectată de flăcări se va dubla pe durata weekend-ului trecut, însă extinderea acestuia a fost mai lentă decât era anticipat.

5. Unul dintre principalii lideri ai Statului Islamic din provincia irakiană Anbar a fost ucis în urma unui raid aerian al coaliției occidentale, potrivit unui anunț făcut de Pentagon, preluat de BBC. Abu Waheeb, un fost membru al rețelei al-Qaida în Irak, a fost ucis într-un raid care a avut loc vineri, moartea sa fiind confirmată după verificarea unor informații ulterioare. Anterior, acesta fusese declarat mort și cu alte ocazii, însă informațiile nu au putut fi confirmate.

austria cancelar demisie werner faymann6. Cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann a devenit prima vicitmă politică a gestionării crizei refugiaților, după ce și-a înaintat demisia ca urmare a criticilor adresate de membrii partidului său după ce Faymann a cedat presiunilor extremei-drepte de a ridica garduri la granițele țării pentru a preveni intrarea ilegală a imigranților, anunță The Guardian. Partidul Social Democrat din Austria a suferit recent o înfrângere grea în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, după ce candidatul său a fost eliminat, în timp ce reprezentantul extremei drepte a obținut cel mai mare scor și are prima șansă de a prelua o funcție mai degrabă onorifică, dar care tragre un semnal de alarmă privind orientarea politică a Austriei. Deși inițial a avut o atitudine similară de empatie cu omologul său german față de criza refugiaților, Faymann și-a schimbat radical tonul pe fondul ascensiunii în sondaje a extremei drepte și s-a alăturat inițiativei partenerilor de coaliție de la Partidul Popular în decizia de a ridica garduri pentru a preveni intrarea ilegală a imigranților.

7. Forțele guvernamentale și aliații acestora a continuat luptele împotriva insurgenților din Aleppo, în timp ce raiduri aeriene au vizat un oraș aflat sub controlul rebelilor islamiști, potrivit unui grup de monitorizare, în ciuda eforturilor internaționale de a reduce violențele, relatează Reuters. Pe fondul escaladării violențelor, Statele Unite și Rusia au declarat că lucrează pentru a revitaliza un armistițiu intrat în vigoare în februarie. Recentele confruntări din Aleppo, cel mai mare oraș din Siria înaintea războiului, au afectat stabilitatea armistițiului și au redus speranțele continuării procesului de negociere pentru pace de la Geneva între părțile implicate în războiul civil izbucnit în urmă cu 5 ani.

8. Peste 300 de economiști, reuniți în această săptămână în cadrul unui summit la Londra, îi îndeamnă pe liderii mondiali să recunoască faptul că nu există beneficii economice reale oferite de paradisurile fiscale, cerând totodată ca lipsa de transparență care acoperă acest domeniu să fie înlăturată, scrie The Guardian. Premierul David Cameron a agreat să găzduiască acest summit în urmă cu un an, însă acesta riscă să devină doar un eveniment care să scoată în evidență incapacitatea guvernului britanic de a-și convinge teritoriile aflate sub controlul său de a înceta să găzduiască în secret volume de capital. În prezent, oficialii britanici se află într-un blocaj al negocierilor cu reprezentanții teritoriilor dependente în încercarea de a-i convinge să agreeze o formă automată de schimb al informațiilor companiilor beneficiare de serviciile paradisurilor fiscale.

9. Franța a anunțat crearea a cel puțin 10 centre de deradicalizare pe teritoriul țării, cu scopul de a identificare potențialii extremiși pentru a preveni ca aceștia să se alăture grupărilor jihadiste, anunță The Guardian. Introducerea unor ”centre de reinserție și cetățenie” în fiecare regiune a țării face parte dintr-un plan cu 80 de puncte pentru combaterea terorismului domestic, prezentat de guvernul socialist în cursul zilei de luni. Premierul Manuel Valls a anunțat că lupta împotriva doctrinelor ”letale” reprezintă cea mai importantă provocare a Franței din ultimii 70 de ani. Acesta a subliniat că este nevoe de o ”mobilizare generală” în toate sectoarele societății pentru a lupta împotriva a ceea ce a urmat atacurile de la Paris de anul trecut.

facebook trending stiri cenzura conservatori10. Compania Facebook este acuzată că cenzurează conținutul de știri politice conservatoare în fluxul celor mai populare postări, potrivit unor declarații ale unor foști angajați, scrie The Telegraph. Rețeaua socială a sugerat că secțiunea de noutăți care apare în partea dreapta-sus a paginii utilizatorilor, este realizată prin algoritmi care țin cont de postările cu cele mai populare tendințe. Cu toate acestea, un fost contractor care a lucrat pentru echipa acestui departament, a declarat că deseori aceste postări sunt filtrate de curatori de știri umani, similar unei pagini principale a unui site de știri. ”În funcție de cine era pe tură, unele postări erau cenzurate, iar altele promovate. Postările populare cu subiecte conservatoare nu erau promovate deoarece fie curatorul nu recunoștea respectivul subiect, ori aveau o tendință împotriva acestuia”, a declarat sursa, care și-a păstrat anonimatul. Potrivit acesteia, printre subiectele suspectate că au fost cenzurate figurează publicația de știri agregate Drudge Report, dar și politicieni precum Mitt Romney sau Rand Paul, reprezentanți ai conservatorismului american.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …