Home / A fost azi în lume / Mai / A fost 9 mai în lume – Emmanuel Macron a declarat că Ucraina va avea nevoie de zeci de ani pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană, Charles Michel a fost nevoit să se adăpostească în timpul unei întâlniri la Odesa iar președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a criticat protestul activiștilor pro-alegere din fața locuințelor a doi judecători conservatori

A fost 9 mai în lume – Emmanuel Macron a declarat că Ucraina va avea nevoie de zeci de ani pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană, Charles Michel a fost nevoit să se adăpostească în timpul unei întâlniri la Odesa iar președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a criticat protestul activiștilor pro-alegere din fața locuințelor a doi judecători conservatori

Material realizat de Lara Popescu.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Ucraina va avea nevoie de zeci de ani pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană, conform BBC. Într-un discurs adresat Parlamentului European de la Strasbourg, Macron a sugerat că Ucraina ar putea adera la o „comunitate europeană paralelă”. Această nouă comunitate ar permite membrilor non-UE să se alăture arhitecturii de securitate a Europei în alte moduri, a adăugat președintele francez. Comentariile sale au venit la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că organul executiv al uniunii își va publica opinia inițială cu privire la candidatura Ucrainei în iunie.

 

Premierul din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, a demisionat pe fondul protestelor în masă cauzate de gestionarea nefavorabilă de către guvern a unei crize economice tot mai profunde, relatează BBC. Demisia premierului a venit după ce insula a fost plasată sub stare de asediu după conflicte violente între susținătorii Rajapaksa și protestatarii antiguvernamentali din Colombo. Cinci persoane au murit, inclusiv un parlamentar al partidului de guvernământ, și peste 190 au fost rănite în cadrul violențelor din capitală. Încă de luna trecută au avut loc proteste din cauza creșterii prețurilor și a reducerilor de energie electrică. Națiunea insulară se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței față de Marea Britanie în 1948.

 

Un oficial al Uniunii Europene a declarat că președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să se adăpostească în timpul unei întâlniri, informează Euronews. Un raid aerian a avut loc în timpul discuțiilor dintre președintele consiliului și premierul ucrainean. Așadar, în timpul unei vizite surpriză în Odesa, Michel, împreună cu premierul Ucrainei, Denys Shmygal, s-au adăpostit sub pământ, în cadrul unui adăpost special pentru bombe. Ulterior, Michel a scris pe Twitter că a venit în Odesa pentru a sărbători Ziua Europei și a transmite un mesaj ucrainenilor: „Nu sunteți singuri. UE este de partea voastră.” 

 

Reprezentanții palatului Buckingham au anunțat că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu va participa la ceremonia de deschidere a Parlamentului, conform Euronews. Charles, Prințul de Wales, va citi discursul reginei în locul ei, cu Ducele de Cambridge în prezența sa. Reprezentanții palatului Buckingham au declarat că „regina continuă să experimenteze probleme episodice de mobilitate și, consultându-se cu medicii ei, a decis că nu va participa mâine la deschiderea Parlamentului.” În mod obișnuit, regina citește un discurs pregătit de guvern pentru a ceremonia începutului de an parlamentar, adresându-se atât Camerei Lorzilor, cât și Camerei Comunelor. Regina Elisabeta a ratat această ocazie doar de două ori, în anii 1959 și 1963, când era însărcinată.

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a criticat un protest al activiștilor pro-alegere din afara locuințelor a doi judecători conservatori ai Curții Supreme, relatează BBC. Un grup de aproximativ 100 de persoane au mărșăluit de la casa judecătorului Brett Kavanaugh din statul Maryland la cea a judecătorului șef John Roberts. Separat de acest incident, un centru anti-avort a suferit un atac de incendiere. În urma acestor proteste, reprezentanții Casei Albe au declarat că un protest nu ar trebui să includă niciodată acte de „violență, amenințări sau vandalism.” Secretarul său de presă, Jen Psaki, a adăugat că „(președintele Biden) crede cu tărie în dreptul constituțional de a protesta.”

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …