Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 9 iulie în lume – Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o vizită în China cu scopul de a găsi soluții pentru a încheia războiul din Ucraina, Procurorii francezi au anunțat că o vor cerceta pe Marie Le Pen în ceea ce privește metodele de finanțare a campaniei prezidențiale din 2022, Bombardamentele Israeliene din orașul Gaza au determinat închiderea forțată a mai multor unități medicale

A fost 9 iulie în lume – Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o vizită în China cu scopul de a găsi soluții pentru a încheia războiul din Ucraina, Procurorii francezi au anunțat că o vor cerceta pe Marie Le Pen în ceea ce privește metodele de finanțare a campaniei prezidențiale din 2022, Bombardamentele Israeliene din orașul Gaza au determinat închiderea forțată a mai multor unități medicale

Material ralizat de Diana Dumitrescu

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o vizită în China cu scopul de a găsi soluții pentru a încheia războiul din Ucraina, conform Al Jazeera. Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la marile puteri ale lumii să ajute Rusia și Ucraina să reia un dialog direct, în cadrul întâlnirii cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Orban se afla în China în cadrul unei „misiuni de pace” și a vizitat anterior atât Rusia cât și Ucraina. Scopul acestor discuții este de a determina cele două state să rezolve conflictul pe cale pașnică. Ungaria a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și de atunci Orban a demarat o misiune a păcii, care nu a primit un sprijin remarcabil din partea celorlalte națiuni europene. Orban a declarat printr-o postare pe platforma de social media X că “China este o putere cheie în ceea ce privește crearea unor condiții pentru pacea din cadrul războiului dintre Rusia și Ucraina”, “De aceea am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi în Beijing, doar la 2 luni după vizita sa oficială din Budapesta”. Orban este liderul european care are cele mai cordiale relații cu Xi și Putin, iar vizita sa din Moscova a adus obiecții din partea Kievului, dar și din partea oficialilor Uniuniii Europene.

 

Procurorii francezi au anunțat că o vor cerceta pe Marie Le Pen în ceea ce privește metodele de finanțare a campaniei prezidențiale din 2022, relatează Deutsche Welle. Autoritățile franceze suspectează că liderul de extremă-dreapta, Marine le Pen, a folosit metode ilicite pentru a-și finanța campania electorală din cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2022. Procuratura din Paris a anunțat că a fost deschisă o investigație preliminară. Această decizie vine la o lună după ce una din curți a amendat partidul lui Le Pen cu 250 000€ pentru facturile excesive cumulate pentru materialele de campanie ale candidaților în cadrul alegerilor pentru Adunarea Națională din anul 2012. La începutul lunii iulie o anchetă judiciară a fost deschisă pentru Le Pen pentru acuzațiile de: acceptarea unui împrumut financiar, deturnarea proprietăților, fraudă și fals. Aceste acuzații vin în urma eșecului de la alegerile parlamentare ale partidului de extremă-dreapta, Reuniunea Națională, condus de Le Pen.

 

Bombardamentele Israeliene din orașul Gaza au determinat închiderea forțată a mai multor unități medicale, relatează AP News. Bombardamentele puternice lansate de armata israeliană au afectat mai multe unități medicale fiind forțate să se închidă, iar mii de persoane încercând să părăsească orașul sau de a se refugia. Israelul a lansat o ofensivă terestră în contextul în care militanții Hamas au reușit să se regrupeze în zone din care aceștia fusesera alungați. Părți mari din orașul Gaza au fost distruse în urma bombardamentelor repetate ale taberei israeliene și marea majoritate a populației a reușit să părăsească regiunea, însă câteva sute de mii încă locuiesc în nordul teritoriului. Angajații mai multor spitale au decis să evacueze și sa transfere pacienții de la o unitate la alta. Armata israeliană a declarat că a transmis spitalelor că nu este necesar ca acestea să evacueze, însă personalul ia în continuare această decizie de teama unor noi bombardamente.

 

O instanță curte din Rusia a emis un mandat de arestare pentru văduva liderului opoziției Alexei Navalnîi, informează BBC. Văduva liderului politic, Yulia Navalnaya a fost pusă sub acuzație pentru fapte de extremism, conform televiziunii de stat. Acuzațiile aduse asupra Yuliei Navalnaya, care locuiește în afara Rusiei, au legătură cu presupusa sa “participare la o societate extremistă”. Alexei Navalnîi a decedat într-o închisoare din Cercul Arctic din cauze naturale, acesta având o sentință de 19 de ani după gratii sub acuzații de extremism. Soția sa susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dorit moartea lui Navalny. Aceasta a răspuns mandatului de arestare spunând că “când scrii despre asta, nu uita să scrii lucrul principal: Vladimir Putin este un ucigaș și un criminal de război”. Decizia curții înseamnă pentru Yulia că dacă aceasta va intra pe teritoriu rusesc, aceasta să fie arestată imediat. Soția liderului opoziției a promis ca va continua lupta dusă de Navalnîi, fiind etichetați ca fiind “extremiști”.

 

Propunerea de redenumire a aeroportului din Milano după fostul prim-ministru al Italiei a declanșat un val de reacții negative, informează The Guardian. Opinia publică este împărțită în urma deciziei ca aeroportul din Milano să fie redenumit după numele fostului prim-ministru, Silvio Berlusconi, care a decedat anul trecut la vârsta de 86 de ani. Primarul orașului Milano consideră această decizie ca fiind una “nebunească”, iar mai mult de 35 000 de persoane au semnat o petiție care solicită guvernului să oprească desfășurarea planului, deoarece fostul prim-ministru a fost o figură politică controversată, care avea mai condamnări penale. Decizia a fost luată de ministrul transporturilor, Matteo Salvini, care a dorit să redenumească aeroportul “în memoria prietenului meu Silvio”. Primarul Milanului, Beppe Sala, a acuzat că decizia a fost luată fără a fi consultată compania SEA care administrează aeroporturile din Milano. Silvio Berlusconi a fost un prim-ministru al Italiei care s-a născut și a decedat în Milano, acesta fiind fondatorul partidului Forza Italia, care face parte din coaliția de guvernare a Georgiei Meloni.

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 iulie în lume – Armata israeliană a atacat regiunea Khan Younis de pe teritoriul Palestinian, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut încetarea focului în Ucraina, Peste o sută de persoane au decedat în urma dezorganizării de la un eveniment religios din India

Material realizat de Diana Dumitrescu   Peste o sută de persoane au decedat în urma …