Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 9 decembrie în lume – Guvernul Noii Zeelande a propus interzicerea progresivă a comercializării țigărilor în țară, activiști pro-democrație din China au fost condamnați la închisoare, Ministerul de Externe din Nicaragua a rupt legăturile diplomatice cu liderii din Taiwan
Liderii din China și Nicaragua au semnat formal reluarea legăturilor diplomatice la câteva ore după ce ministrul de externe din Nicaragua a anunțat că va încheia relațiile cu liderii din Taiwan. Sursă foto: Al Jazeera/AFP.

A fost 9 decembrie în lume – Guvernul Noii Zeelande a propus interzicerea progresivă a comercializării țigărilor în țară, activiști pro-democrație din China au fost condamnați la închisoare, Ministerul de Externe din Nicaragua a rupt legăturile diplomatice cu liderii din Taiwan

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Loredana Florescu

Fermierii din India au pus capăt unui protest împotriva guvernului care a durat mai bine de un an, informează Al Jazeera. Protestul a fost oprit după ce guvernul a acceptat cererile fermierilor de a abroga 3 legi puse în vigoare în septembrie anul trecut. Guvernul Indiei a asigurat fermierii că va lua în considerare prețurile garantate pentru toate produsele, nu doar pentru orez și grâu. Narendra Modi, premierul indian, a spus că legile au ca scop modernizarea sectorului agricol al Indiei și vor crește veniturile fermierilor, oferindu-le mai multe opțiuni de a-și vinde produsele. Fermierii, însă, au spus că legile le vor oferi corporațiilor private controlul asupra sectorului și îi vor priva de un preț minim de sprijin garantat de guvern pentru produsele lor. Luna trecută, Modi a luat o decizie surprinzătoare, cerându-și scuze națiunii în cadrul unui post de televiziune și spunând că va anula legislațiile controversate. 

Guvernul Chinei a comis genocid împotriva poporului uigur din Xinjiang, conform tribunlului independent din Marea Britanie, anunță BBC. Comitetul tribunalului era alcătuit din avocați și cadre universitare, dar descoperirile lor nu au forță juridică. Sir Geoffrey Nice, un proeminent avocat britanic care a prezidat audierile tribunalului a declarat că în urma investigațiilor comisia a tras concluzia că înalți oficiali, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, poartă „responsabilitatea principală” pentru abuzurile împotriva minorităților musulmane din regiunea Xinjiang. Guvernul chinez a negat toate acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang. Răspunzând la decizia tribunalului de joi, un purtător de cuvânt chinez a declarat că organismul este un „pseudo tribunal” și un „instrument politic folosit de câteva elemente anti-China pentru a înșela și induce publicul în eroare”.

Jesus „Jess” Malabanan, un jurnalist filipinez, a fost asasinat miercuri seară, anunță Reuters. Bărbatul în vârstă de 58 de ani a fost împușcat de doi oameni necunoscuți în timp ce se uita la televizor, acasă, în Calbayog, provincia Samar, a declarat poliția. Asasinii au fugit de la fața locului, iar motivul atacului este necunoscut. Filipine este unul dintre cele mai mortale locuri din lume pentru jurnalişti, cu cel puţin 187 de morţi în ultimii 35 de ani, potrivit grupului de lucru prezidenţial, care a numit uciderea lui Malabanan „laşă”. Asociația Corespondenților Străini din Filipine a declarat că asasinarea sa „subliniază amenințările și pericolele cu care continuă să se confrunte jurnaliştii filipinezi”.

Guvernul Noii Zeelande a dezvăluit joi un plan pentru a interzice progresiv vânzarea de țigări în țară, relatează The New York Times. Legislația propusă, care se așteaptă să devină lege anul viitor, permite fumătorilor actuali să continue să cumpere țigări, dar crește treptat vârsta legală pentru achiziționarea țigărilo, an de an, acoperind în cele din urmă întreaga populație. Începând din 2023, oricărei persoane sub 15 ani i-ar fi interzis pe viață să cumpere țigări. De exemplu, în 2050, persoanele începând cu vârsta de 42 de ani ar putea să cumpere produse din tutun, dar orice persoană mai tânără nu ar avea această posibilitate. Guvernul Noii Zeelande a anunțat pentru prima dată acest obiectiv în anul 2011. De atunci, conducerea Noii Zeelande a crescut constant prețul țigărilor, costul tutunului în țară fiind printre cele mai ridicate din lume.

Trupe militare necombatante au fost trimise de către guvernul Marii Britanii pentru a ajuta forțele poloneze la granița cu Belarus, conform Politico. Cei 140 de ingineri militari britanici au misiunea de a ajuta țara gazdă să facă față fluxului miilor de migranți fără acte care încearcă să intre în Uniunea Europeană din Belarus. Conform Ministerului Apărării al Regatului Unit, trupele necombatante vor oferi sprijin în materie de inginerie de-a lungul graniței prin repararea drumurilor și asistență în planificarea și consolidarea gardului de frontieră. Decizia de a trimite personal militar britanic vine în urma vizitei unei unități de recunoaștere luna trecută pentru a determina ce tip de sprijin ar putea oferi cel mai bine guvernul Marii Britanii Poloniei.

Organismul de pază antitrust al Italiei a declarat joi că a amendat Amazon cu 1,13 miliarde de euro pentru un presupus abuz de dominație pe piață, una dintre cele mai mari sancțiuni impuse unui gigant american al tehnologiei în Europa, scrie CNN. Organizația care se opune monopolizării pieței și îngrădirii liberei concurențe al Italiei a anunțat într-o declarație că Amazon și-a valorificat poziția dominantă pe piața italiană a serviciilor de intermediere pe piețe pentru a favoriza adoptarea propriului serviciu de logistică, Fulfillment by Amazon (FBA), de către vânzătorii activi pe Amazon.it. Autoritatea a declarat că Amazon a legat utilizarea accesului FBA de un set de beneficii exclusive, inclusiv eticheta Prime, care ajută la creșterea vizibilității și la creșterea vânzărilor Amazon. Autoritatea antitrust a adăugat că va impune măsuri corective care vor fi supuse revizuirii.

Comisia Europeană a stabilit un plan care ar acorda drepturi și beneficii șoferilor Uber și Deliveroo, informează Metro US. Comisia Europeană a anunțat un proiect de reguli pentru a oferi drepturi mai multor lucrători, cum ar fi curieri pentru companiile cu platforme online, precum Uber sau Deliveroo. Propunerea marchează cea mai recentă încercare a Uniunii Europene de a reglementa companiile de tehnologie și de a asigura condiții de concurență echitabile între firmele online și cele tradiționale. Executivul Uniunii Europene a spus că proiectul de reguli ar putea atinge până la 5,5 milioane de angajați din cei 28 de milioane care lucrează la companiile de platforme online din blocul de 27 de țări. Firmele de internet care stabilesc salarii și standarde de conduită pentru curierii lor vor trebui să-i clasifice drept angajați cu drept la un salariu minim, concedii plătite și drepturi la pensie, conform proiectului de reguli. Potrivit propunerii, companiile vor fi considerate angajatori dacă supraveghează performanța angajaților prin mijloace electronice și limitează capacitatea acestora de a-și alege orele de lucru sau sarcinile.           

Activiștii pro-democrație din Hong Kong au fost condamnați pentru „adunarea neautorizată” din Tiananmen, anunță Deutsche Welle. Jimmy Lai, proprietarul ziarului pro-democrație Apple Daily, acum dispărut din Hong Kong, a fost găsit vinovat joi pentru incitarea la o veghe care marchează aniversarea din 4 iunie a masacrului din Piața Tiananmen. De asemenea, politicianul de opoziție Gwyneth Ho și avocatul pentru drepturi Chow Hang-tung au fost găsiți vinovați. Procurorii au dovedit că Jimmy Lai și Chow Hang-tung i-au îndemnat pe alții să participe la adunare. În total, autoritățile din Hong Kong au acuzat 26 de politicieni și activiști pro-democrație pentru participarea la adunarea interzisă.

Ministerul de externe din Nicaragua a anunțat întreruperea legăturilor diplomatice cu liderii din Taiwan, relatează Al Jazeera. Într-un comunicat de presă publicat joi, oficialii de la Managua au motivat ruptura prin citarea politicii de la Beijing, ,,o singură China”, recunoscând astfel legitimitatea guvernului Republicii Populare Chineze asupra teritoriului actualului Taiwan. La trei ore după anunțul din Nicaragua, Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei a declarat că cele două state au semnat un comunicat comun privind reluarea legăturilor diplomatice la Tianjin. Ruptura dintre Nicaragua și Taiwan lasă insula democratică autonomă cu doar 14 aliați diplomatici formali, pe fondul presiunii continue din partea guvernului de la Beijing care revendică insula ca fiind parte din China.

Președintele rus Vladimir Putin și-a întărit retorica asupra situației din Ucraina, spunând că războiul din estul țării arată ca un genocid, conform BBC. Declarațiile președintelui rus de joi au avut ca scop abordarea problemei discriminării față de vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele Rusiei, dintre care mulți locuiesc în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Conform spuselor sale, rusofobia a fost primul pas către genocid, adăugând declarații precum „Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas” și „Cu siguranță arată a genocid”, referindu-se la zona de conflict. Rebelii susținuți de ruși au luptat cu trupele ucrainene din 2014, iar tensiunile au crescut pe măsură ce conducerea Rusiei adună trupe militare la graniță.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 noiembrie în lume – Liderul opoziției, Anwar Ibrahim, a fost numit prim-ministrul Malaeziei, Un nou raport a dezvăluit că în Burkina Faso un milion de elevi nu pot merge la școală din cauza atacurilor jihadiste, iar Duma de Stat din Rusia a adoptat o nouă lege care interzice „propaganda LGBT”

Material realizat de Gabriela Bujenița și Maria Trușcă Douăsprezece persoane au fost supuse pedepsei prin …