Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 8 ianuarie în lume – Conturile lui Donald Trump, suspendate pe Facebook și Twitter, iar Coreea de Sud cere daune Japoniei pentru practicarea „sclaviei sexuale”

A fost 8 ianuarie în lume – Conturile lui Donald Trump, suspendate pe Facebook și Twitter, iar Coreea de Sud cere daune Japoniei pentru practicarea „sclaviei sexuale”

Material realizat de Dora Timar și Andreea Ianoșiu

Twitter a decis suspendarea permanentă a contului președintelui american în exercițiu, Donald Trump,  conform Al Jazeera.  Decizia platformei sociale este justificată de faptul că ultimele postări ale președintelui au incitat la violență, mai ales după ultimele evenimente în care sute dintre susținătorii lui au asaltat clădirea Capitoliului. Și Facebook a anunțat că va suspenda contul președintelui până la sfârșitul mandatului său, din aceleași motive. Decizia inițială enunțată de Twitter era suspendarea contului pentru 12 ore, însă postările lui Trump au determinat cele două platforme sociale să extindă termenul de blocare. Președintele a precizat vineri că nu va fi prezent la ceremonia oficială de inaugurare a președinției lui Joe Biden.

Un judecător al Consiliului Judiciar Suprem din Baghdad a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump, motivând că acesta este vinovat pentru uciderea unui lider irakian în timpul asasinării generalului iranian Qasem Soleimani, anul trecut, informează CNN. Deputatul Abu Mahdi al-Muhandis a fost ucis în urma unui atac aerian al forțelor militare americane care l-a vizat pe generalul iranian Soleimani. De asemenea, Iranul a emis anterior un mandat de arestare pentru Trump în legătură cu moartea lui Soleimani. Săptămâna trecută, la Baghdad, a avut loc o comemorare a deputatului irakian, în locul unde a avut loc atacul în urma căruia și-a pierdut viața în urmă cu un an. 

Un tribunal din Coreea de Sud a obligat statul japonez la plata de compensații pentru 12 femei forțate să practice prostituția de către militarii japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform Al Jazeera. Tribunalul Districtului Central din Seul a ordonat statului japonez o compensație în valoare de 91.000$ pentru fiecare dintre cele 12 femei abuzate în timpul războiului, o decizie care ar putea afecta relațiile diplomatice și ar reaprinde tensiuni istorice între Coreea de Sud și Japonia. “Dovezile, materialele relevante și mărturiile arată că victimele au suferit dureri de neimaginat atât psihice cât și fizice din cauza ilegalităților comise asupra lor. Dar nicio compensație nu a fost făcută pentru suferința lor”, a declarat Tribunalul în verdict. Femeile au fost folosite de către bărbații japonezi din armată drept “femei de confort”, iar numărul adevărat al victimelor s-ar ridica la 200.000. Reprezentanții Japoniei au declarat în mai multe rânduri că problema a fost rezolvată încă din 2015, iar șeful de cabinet al Japoniei, Katsunobu Kato a numit verdictul “inacceptabil” și a cerut Tribunalului din Seul să revină cu un verdict “rezonabil”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea fi eficient în combaterea noii mutații a virusului din Marea Britanie, relatează Al Jazeera. Cercetătorii de la Universitatea din Texas sunt în cursul demararării studiilor pentru aflarea eficacității vaccinului existent asupra mutațiilor virusului COVID-19. Îngrijorările asupra noii rădăcini descoperite vin în urma faptului că prin prisma acesteia, virusul se răspândește mai repede. Compania producătoare de vaccinuri a constatat, în urma cercetărilor derulate pe populația din Marea Britanie și Africa de Sud, că nu există efecte diferite ale vaccinului față de mutațiile apărute. Phil Dormitzer, unul dintre principalii cercetători ai vaccinurilor ai companiei Pfizer, a declarat că rezultatele sunt încurajatoare pentru 16 mutații cercetate în laborator. Tot acesta a adăugat că noua tulpină descoperită în Africa de Sud, numită E484K, este în momentul actual analizată. Cercetările pentru noile mutații apărute sunt încă în derulare, iar cercetătorii speră să obțină mai multe informații în următoarele săptămâni.

Garda Revoluționară iraniană a făcut publică o bază militară subterană de-a lungul coastei Golfului Persic, pe fondul  în mijlocul amplificării tensiunilor cu Statele Unite ale Americii, potrivit Al Jazeera.  Într-un clip video, comandanți de rang înalt ai Gărzilor Revoluționare Islamice intră în subteran, călcând pe o imagine a drapelurilor Israelului și al SUA. Aceștia sunt văzuți apoi intrând în tunelele în care se află rachete și camioane militare. Înainte de acest eveniment, SUA trimis două bombardiere nucleare strategice B-52 către Orientul Mijlociu. Tot săptămâna trecută, SUA a renunțat la ideea de a aduce înapoi singurul portavion aflat în regiune, citând amenințările transmise recent de Teheran. Deciziile militare americane au fost luate în contextul anticipării momentului de comemorare a unui an de la asasinărea generalului iranian Qassem Soleimani, pe 3 ianuarie, în urma unui atac ordonat de administrația condusă de Donald Trump.

Pakistanul a înlăturat toate restricțiile pentru obținerea vizei aplicate cetățenilor din Bangladesh, relatează Al Jazeera.  Decizia este considerată drept un moment semnificativ de  clădire a relațiilor dintre cele două  țări majoritar musulmane din sudul Asiei, care au împărtășit relații rigide. Mai mult, cele două state au decis să intensifice contactul bilateral pe mai multe nivele. Pakistanul de Est, denumirea sub care era cunoscut teritoriul actualului Bangladesh, și-a câștigat independența după un război sângeros, în 1971, declanșat din cauza nemulțumirilor provocate de concentrarea factorilor de decizie exclusiv în Pakistanul de Vest. Astfel, relațiile dintre cele două state au rămas destul de rigide de atunci și au atins un punct ridicat de tensiune în 2009, când un tribunal din Bangladesh a înaintat un proces juridic asupra crimelor provocate de Pakistan în 1971. India a susținut mișcarea de independență din Bangladesh, fiind un rival regional puternic al Pakistanului. Cu toate acestea, Bangladesh intenționează să se apropie mai mult de Pakistan, din cauza atitudinii recente a Indiei, implicit provocată de instaurarea unui monopol asupra controlării râurilor comune, uciderea civililor dezarmați de la granița dintre cele două state, precum și adoptarea unui amendament la legea cetățeniei, în 2019.

Clericul radical musulman Abu Bakar Ba’asyir, anchetat pentru orchestrarea unui atac terorist din Bali în anul 2002, în urma căruia peste 200 de persoane și-au pierdut viața, a fost eliberat, informează BBC. Ba’asyir a fost comandantul grupului islamist Jemaah Islamiah, care a declanșat atacul în Bali, fiind condamnat la 15 ani de închisoare în anul 2011, și anterior închis pentru o scurtă perioadă, în 2005, pentru același atac. Clericul a negat faptul că a avut vreo legătură cu atentatul. Oficiali indonezieni au fost citați afirmând că Ba’asyir și-a “servit pedeapsa bine”. În timpul atacului terorist, 88 de australieni și alte 114 persoane din 20 de țări și-au pierdut viața. Eliberarea acestuia a stârnit opinii controversate în Indonezia și Australia, iar prim-ministrul australian Scott Morrison și-a exprimat dezamăgirea, afirmând că situația este “dureroasă” pentru familiile victimelor și că lumea în care trăim “este câteodată nedreaptă”.

Un reprezentant oficial din echipa de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a declarat că nu există certitudine în privința desfășurării evenimentului anul acesta, conform The Guardian. Dick Pound, membru senior al Comitetului Internațional Olimpic, a declarat că reluarea evenimentului nu este încă sigură, îngrijorarea venind în urma creșterii de infectări cu COVID-19 a populației japoneze și stării de urgență declarate joi de către prim-ministrul Japoniei. Specialiștii au anunțat că starea de urgență s-ar putea prelungi până după data declarată inițial, 2 februarie, și deși există supoziții conform cărora Jocurile Olimpice ar putea reîncepe vara aceasta în mod normal, reprezentanții au rețineri în a anunța în mod oficial datele pentru susținerea evenimentului de la Tokyo.

Un tribunal din Pakistan l-a condamnat pe liderul grupării Lashkar-e-Teiba, acuzat de organizarea atacului terorist din 2008 de la Mumbai, soldat cu 160 de morți, la a 5 ani de închisoare, relatează BBC.  Zakiur Rehman Lakhvi, liderul organizației teroriste islamiste din Pakistan, a fost condamnat pe motivul finanțării terorismului. Acesta a fost acuzat de India și SUA ca responsabil pentru atacurile din Mumbai 2008, soldat cu moartea a cel puțin 160 oameni. Organizația Lashkar-e-Teiba a devenit proeminentă cunoscută în urmă cu două decenii, după ce a organizat atacuri armate pe teritoriul Indiei și în regiunea Kashmir administrată de autoritățile indiene. India precizează că această grupare este responsabilă și de atacul parlamentului indian din 2001, incident în urma căruia relațiile dintre India și Pakistan s-au deteriorat considerabil.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …