Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 8 august în lume – Locuința lui Donald Trump din Florida a fost percheziționată de FBI, Rusia a suspendat inspecțiile armelor nucleare strategice de către SUA, iar Ministrul de externe din Bangladesh a solicitat repatrierea refugiaților rohingya
Sursă foto: AFP

A fost 8 august în lume – Locuința lui Donald Trump din Florida a fost percheziționată de FBI, Rusia a suspendat inspecțiile armelor nucleare strategice de către SUA, iar Ministrul de externe din Bangladesh a solicitat repatrierea refugiaților rohingya

Material realizat de Lara Popescu și Dora Timar

Cel puțin opt persoane au murit și alte 14 au fost rănite ca urmare a inundațiilor provocate de o serie de ploi torențiale în Seul, conform BBC. Ploile torențiale au inundat drumurile și stațiile de metrou și au provocat pene de curent în capitala Coreei de Sud și în provinciile vecine ale acesteia. Unele zone au înregistrat cea mai mare rată a precipitațiilor din ultimii 80 de ani, a declarat agenția meteorologică din Coreea. Oficialii meteo au declarat că ploaia va continua timp de câteva zile. Imaginile au arătat că apa inundabilă țâșnește pe treptele scărilor de metrou, mașinile parcate sunt scufundate până la nivelul geamurilor și oamenii își croiesc drum pe străzi în apa care le ajunge până la genunchi.

 

Fostul președinte american Donald Trump a declarat că locuința sa din Florida a fost „percheziționată” de FBI în timpul nopții, infomează BBC. Trump a dezvăluit într-o declarație că „un grup mare de agenți FBI” a efectuat un „raid neanunțat” asupra reședinței sale Mar-a-Lago din Palm Beach. Percheziționarea de către Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite ale Americii (FBI) este legată de gestionarea de către Trump a documentelor oficiale. Scriind pe canalul său de social media luni seara, Trump a descris mișcarea FBI ca fiind „nenecesară sau adecvată,” adăugând că acesta ar fi cooperat cu autoritățile. În declarația sa, fostul președinte a afirmat că „sunt vremuri întunecate pentru națiunea noastră.”

 

Protestatarii din Tirana au aruncat vopsea roșie în Ministerul de Interne pentru moartea unei fetițe de șapte ani, relatează Euractiv. Mai mulți protestatari din capitala Albaniei au aruncat vopsea roșie asupra clădirii Ministerului de Interne în timpul nopții de luni pentru a cere demisiile mai multor figuri publice după moartea unei fete de șapte ani care a fost ucisă de un ofițer de poliție aflat în afara serviciului, conducând o barcă la viteză mare. La începutul acestei luni, Jonada Avida a fost ucisă instantaneu într-o zonă destinată înotătorilor când a fost lovită de elicele unei bărci. Tragedia a trimis valuri de șoc prin Albania și a declanșat proteste din partea societății civile și a partidelor de opoziție. Cel care conducea barca este Arjan Tase, un ofițer de poliție care, în 2020, a scăpat de acuzațiile de abuz de serviciu într-un caz de cultivare a drogurilor, din cauza unei tehnicități.

 

Reprezentanții Rusiei au anunțat omologii săi din Statele Unite ale Americii că au suspendat temporar inspecțiile la fața locului ale armelor sale nucleare strategice, în conformitate cu un tratat de control al armelor cunoscut sub numele de New START, conform BBC. Ministerul rus de externe a declarat că SUA caută avantaje și a privat Rusia de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul SUA. Sancțiunile americane impuse Rusiei asupra Ucrainei au schimbat condițiile de cooperare dintre țări. Tratatul New START, care a intrat în vigoare în 2011, este ultimul acord de reducere a armelor între foștii rivali ai Războiului Rece. Tratatul limitează numărul de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune pe care fiecare țară le poate desfășura la 1.550. Ministerul rus a declarat că suspendarea a fost permisă în termenii tratatului „în circumstanțe excepționale.”

 

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat un pachet economic de 700 de miliarde de dolari care include o legislație majoră privind asistența medicală, taxele și schimbările climatice, informează BBC. Proiectul de lege urmărește să reducă costul unor medicamente, să crească taxele corporative și să reducă emisiile de carbon. Adoptarea proiectului de lege, care reprezintă o parte emblematică a agendei președintelui Joe Biden, este un impuls înainte de alegerile de la jumătatea mandatului. Cu toate acestea, acest proiect de lege este o versiune semnificativ scalată a pachetului de 3,5 trilioane de dolari care a fost propus pentru prima dată de administrația sa. Proiectul de lege, un produs de 18 luni de dispute intense, a trecut cu o marjă de 51 la 50 duminică. În trecut, acesta a fost blocat de doi senatori democrați care au împărtășit preocupările republicane cu privire la costul proiectului.

Ministrul de externe din Taiwan a declarat că insula este pregătită pentru a se apăra pe fondul amenințărilor guvernului de la Beijing, conform CNN. Liderii chinezi au continuat amenințările, dar ministrul de externe al insulei, Joseph Wu, a declarat că Taiwanul este pregătit să își apere valorile liberale și democratice. “China a amenințat Taiwanul timp de mulți ani, dar și-a întărit retorica în ultimul timp. Fie că Pelosi ar fi venit în Taiwan sau nu, amenințările armatei chineze față de Taiwan au fost mereu acolo și de asta trebuie să ne ocupăm”. Vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a reprezentat strategia politică a Taiwanului de a riposta la încercările guvernului chinez de a izola insula de comunitatea internațională.

Guvernul Coreei de Nord a distrus un hotel în zona stațiunii Mount Kumgang, informează CNN.  Hotelul plutitor care a fost distrus era plasat în stațiunea Mount Kumgang și reprezenta un simbol al păcii dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Acesta a fost unul dintre puținele locuri în care a fost construit un astfel de simbol de reconciliere dedicat cetățenilor din cele două țări. Anunțul a venit după luni întregi în care rapoarte neconfirmate în mod oficial au sugerat că guvernul Coreei de Nord a demolat complexul.

Cea mai mare organizație narco-teroristă din Columbia a încetat luptele pentru a începe discuțiile de pace cu guvernul țării, relatează The Guardian. Una dintre cele mai temute organizații din Columbia a anunțat încetarea focurilor în speranța de a începe discuțiile de pace cu noul lider de stânga al țării, Gustavo Petro. Organizația intitulată Gulf Clan, recunoscută pentru traficul de droguri, a început o campanie teroristă după extrădarea în luna mai a liderului acestora, Dairo Antonio, în SUA. Aceștia au asasinat zeci de polițiști și au sechestrat mai multe zone ale țării. Liderii Gulf Clan au declarat că oprirea focurilor reprezintă “bunăvoința acestora de a fi deschiși în a găsi o soluție pentru pace”. Oferta a venit după ce președintele țării a anunțat că guvernul este pregătit să înceapă negocieri cu rebelii Armatei Naționale Liberale, pentru prima dată de când acestea au încetat în 2019 ca urmare a atacului cu bombă de la academia poliției în Bogota.

Ministrul de externe din Bangladesh a solicitat repatrierea refugiaților rohingya, conform Al Jazeera. Liderii din Bangladesh continuă eforturile de a coopera cu guvernul chinez pentru a repatria refugiații Rohingya în Myanmar. Guvernul chinez și-a folosit influența în Myanmar pentru a negocia un acord în noiembrie 2017 pentru a repatria aproximativ 700.000 de rohingya care au fugit de persecuție din Myanmar în luna august a aceluiași an. În pofida încercărilor de a-i trimite înapoi, refugiații au refuzat, temându-se de pericolul din Myanmar, care a fost exacerbat de preluarea puterii de către militari de anul trecut. Ministrul chinez de externe Wang a sosit sâmbătă la Dhaka și s-a întâlnit cu prim-ministrul Sheikh Hasina și cu ministrul de externe AK Abdul Momen.

Reprezentanții Uniunii Europene au declarat că se apropie momentul de a lua o decizie politică cu privire la acordul nuclear iranian, informează Al Jazeera. Liderii marilor puteri au declarat că vor ajunge curând la un punct comun pentru restaurarea acordului nuclear cu Iranul, după ultima rundă de negocieri. Șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, a declarat că cele mai recente discuții indirecte, mediate de UE între Iran și Statele Unite – care de această dată au fost văzute și de reprezentanții Chinei, Rusiei, Franței, Germaniei și Regatului Unit – s-au concentrat pe ajustările tehnice ale unui text propus de aceștia pe 21 iulie. Cu toate acestea liderii iranieni își doresc mai multe modificări la textul final.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …