Home / Slideshow / A fost 6 iunie în lume – Guvernul Chinei a acuzat armata Canadei de provocări în spațiul aerian al Coreei de Nord, ministrul de externe Serghei Lavrov a fost forțat să anuleze o întâlnire cu oficialii din Serbia iar Boris Johnson a trecut votul de încredere susținut în cadrul propriului partid

A fost 6 iunie în lume – Guvernul Chinei a acuzat armata Canadei de provocări în spațiul aerian al Coreei de Nord, ministrul de externe Serghei Lavrov a fost forțat să anuleze o întâlnire cu oficialii din Serbia iar Boris Johnson a trecut votul de încredere susținut în cadrul propriului partid

Material realizat de Dora Timar.

Guvernul Chinei a acuzat armata Canadei de provocări în spațiul aerian al Coreei de Nord, conform Al Jazeera. Ministrul apărării din China a acuzat piloții avioanelor militare canadiene de intensificarea operațiunilor de recunoaștere și de „provocări” împotriva țării. Acesta a avertizat autoritățile din Ottawa de potențialul unor consecințe severe. Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Zhao Lijan, a adăugat că acțiunile armatei canadiene pun în pericol securitatea națională a țării, iar patrula aeriană care se desfășoară nu este autorizată de Consiliul de Securitate al ONU. Aceste comentarii au apărut după ce săptămâna trecută guvernul Canadei acuzase, la rândul său, liderii chinezi de hărțuire a piloților canadieni care patrulau cu scopul de a monitoriza sancțiunile ONU asupra Coreei de Nord.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a fost forțat să anuleze o întâlnire cu oficialii din Serbia, după ce liderii statelor vecine au închis spațiul aerian pentru avionul său privat al ministrului, informează Al Jazeera. Lavrov avea programată o întâlnire de rang înalt cu oficialii din Belgrad, unii dintre puținii aliați rămași ai guvernului de la Moscova. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Rusia, Maria Zakharova, a declarat că „țările din jurul Serbiei au închis canalele de comunicare prin refuzul de a autoriza zborul avionului lui Serghei Lavrov spre Serbia”. În presa sârbă au fost menționate Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru drept țări care s-au opus vizitei oficiale. Lavrov a descris decizia liderilor din cele trei țări drept „fără precedent”, adăugând că încă nu a primit o explicație oficială pentru decizia lor. Cei mai mari diplomați și oligarhi au fost sancționați, inclusiv prin interzicerea avioanelor private ale acestora, pentru începerea războiului în Ucraina.

Elon Musk a amenințat că va renunța la preluarea platformei de socializare Twitter, acuzând compania de zădărnicire a cererilor sale de a afla mai multe despre baza de date a utilizatorilor, informează BBC. Într-o scrisoare depusă către autoritățile de reglementare, Musk s-a plâns de faptul că are dreptul să facă propriile măsuri cu privire la conturile de tip spam. Scrisoarea a oficializat un litigiu care a fost contestat timp de câteva săptămâni, după ce Musk a declarat că acordul dintre el și companie se află „în așteptare”, necesitând informații suplimentare. Acesta a adăugat că spam-ul și conturile false reprezintă o pondere mult mai mare decât mai puțin de 5% dintre utilizatorii zilnici pe care compania Twitter îi raporta zilnic. Avocatul lui Musk a declarat că acesta trebuie să aibă acces la înțelegerea integrală a modelului de business, mai exact la baza de date a utilizatorilor, dar compania refuză să coopereze cu el.

Pasagerii sud-africani au condamnat compania aeriană irlandeză Ryanair pentru că îi obligă să facă un test în limba afrikaans pentru zborurile spre Marea Britanie, conform BBC. Africa de Sud are 11 limbi oficiale, iar mulți cetățeni declară că nu pot înțelege limba afrikaans, o limbă care a fost impusă în perioada dominației minorității albe. Testul conține întrebări despre cunoștințele generale ale oamenilor cu privire la Africa de Sud. Liderii companiei Ryanair au apărat testul, declarând că îi ajută să determine persoanele care călătoresc fraudulos din Africa de Sud spre Marea Britanie. Decizia de a introduce testul a fost luată din cauza prevalenței ridicate a pașapoartelor frauduloase, iar persoanele care nu pot completa chestionarul sunt refuzați la îmbarcare, primind banii înapoi. Doar 13% dintre sud-africani vorbesc limba afrikaans, conform recensământului din 2011. Acest test nu este solicitat de către autoritățile de frontieră din Marea Britanie.  

Boris Johnson a trecut votul de încredere susținut în cadrul propriului partid, păstrându-și poziția de lider al Partidului Conservator din Marea Britanie, informează CNN. Conform numărătorii voturilor, 211 persoane au oferit votul de încredere pentru păstrarea ca lider a prim-ministrului Boris Johnson, față de 148 care au votat împotrivă. Johnson, alături de echipa sa, s-au declarat foarte mulțumiți de votul oferit. Acest vot a venit pe fondul unei săptămâni tensionate, în care a fost huiduit în timpul celebrării Jubileului de Platină al Reginei Marii Britanii. Pe de altă parte, sondajele de opinie din țară arată nemulțumirea cetățenilor față de Partidul Conservator și față de prim-ministru, Johnson continuând să scadă în sondaje.

Forțele din Coreea de Sud Și Statele Unite au lansat opt rachete ca răspuns la provocarea inițiată de liderii Coreei de Nord, relatează CNN. Liderii Coreei de Nord au lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din mai multe locații ale țării în apele aflate la est de peninsula coreeană. Autoritățile din Statele Unite ale Americii au descris acțiunile drept o provocare gravă care amenință pacea și stabilitatea nu doar a peninsulei coreene, dar și a comunității internaționale. Ca răspuns, liderii Coreei de Sud au lansat șapte rachete, iar cei ai Statelor Unite o rachetă. Agresiunile Coreei de Nord s-au intensificat după instaurarea noului președinte în Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, care are o abordare diferită față de predecesorul său, având ca obiectiv principal consolidarea forțelor armate, față de promovarea dialogului și reconcilierii pacifiste a fostului președinte.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 22 iunie în lume – Guvernul de la Sofia a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, Rusia consolidează relațiile economice și diplomatice cu Iran, Președintele Turciei și prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-au propus normalizarea relațiilor dintre cele două state

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Iran cu scopul de a …