Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 6 ianuarie în lume – Rusia începe să-și retragă trupele din Siria, forțele irakiene avansează în lupta pentru Mosul, iar Iranul profită financiar de acordul OPEC

A fost 6 ianuarie în lume – Rusia începe să-și retragă trupele din Siria, forțele irakiene avansează în lupta pentru Mosul, iar Iranul profită financiar de acordul OPEC

Rusia a început să-și retragă forțele din Siria, grupul său de aeronave de transport fiind primul care va părăsi teritoriul sirian, relatează BBC. Anunțul retragerii forțelor a fost făcut de șeful forțelor armate ruse, la o zi de la negocierea armistițiului dintre Rusia și Turcia pentru a înceta agresiunile din Siria. Potrivit ONU, armistițiul în mare este respectat. Rusia și-a început implicarea în războiul civil din Siria în 2015, implicarea sa constând în mare parte în atacuri aeriene cu bombă pentru a favoriza regimul aliatului său, președintele Bashar al-Assad.

Forțele guvernamentale din Irak au avansat din nou în lupta cu ISIS, cucerind un cartier-cheie al orașului Mosul, informează BBC. Trupele de elită ale armatei irakiene au capturat cartierul al-Muthana în urma unei bătălii din noaptea precedentă. Această nouă victorie a forțelor guvernamentale a survenit la numai câteva zile după ce a fost inițiată o a doua fază a bătăliei pentru recapturarea ultimei fortărețe semnificative a Statului Islamic din Irak. Aproximativ două treimi din estul orașului Mosul au fost recapturate din octombrie 2016 până în prezent. Armata susține că a arborat steagul național după capturarea al-Muthana.

Prima-doamnă a SUA, Michelle Obama, și-a ținut ultimul discurs înainte de a părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie, potrivit CNN. În ultimul său discurs în calitate de Primă-doamnă, Michelle Obama a declarat că ”să fiu Prima voastră doamnă a fost cea mai mare onoare a vieții mele și sper că v-am făcut mândri,” mesajul fiind adresat poporului american. Obama a vorbit în timpul evenimentului Directorul de Școală al Anului 2017. Acest eveniment a fost pentru prima dată inițiat de Michelle Obama în 2015, fiind parte a programului său ”Țintește mai sus”, prin intermediul căruia a promovat educația de calitate. În perioada în care a fost la Casa Albă, prima-doamnă a SUA a militat pentru educație de calitate, fitness și pentru familiile soldaților din armata SUA.

Iranul a profitat de acordul OPEC pentru scăderea nivelul extragerii de petrol și a vândut peste 13 milioane barili de petrol, informează Reuters. La sfârșitul lunii noiembrie 2016, țările OPEC au ajuns la înțelegerea de a respecta cererile celorlalte țări extractoare de petrol și au declarat că vor scădea cantitatea de petrol extrasă, pentru a ajuta la creșterea prețului acestuia pe piața globală. Iranul a profitat de acest acord și a vândut peste 13 milioane barili de petrol, astfel eliberând stocurile deținute în tancurile petroliere de pe mare. Acum Iranul deține aproximativ 12-14 nave petroliere cu rezerve de petrol, față de circa 30 în vara anului trecut, jumătate din flota de 60 de nave pe care o deține în total. Petrolul a fost vândut în China, India, Coreea de Sud și în țările europene, Italia și Franța. De asemenea, este de așteaptat ca prețurile la petrol să crească în continuare în lunile următoare.

Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a cerut ambasadorilor americani să demisioneze până preia acesta Casa Albă pe 20 ianuarie, conform The Independent. Donald Trump a mai întreprins încă o acțiune fără precedent, cerându-le ambasadorilor numiți de actualul președinte al SUA, Barack Obama, să demisioneze până la Ziua Inaugurării, 20 ianuarie 2017, când acesta oficial va prelua Casa Alba și președinția SUA. Trump nu a oferit o perioadă de grație ambasadorilor, astfel nerespectând tradiții stabilite de secole în diplomația americană. Decizia duce la riscul de a lăsa SUA fără o reprezentare diplomatică pentru mai multe luni în țări importante pentru relațiile externe ale SUA, precum Marea Britanie, Germania și Canada. De asemenea, această decizie pune ambasadorii și familiile acestora în situația de a-și căuta un loc de trai în SUA într-un timp extrem de scurt.

Un bărbat a deschis focul și a ucis 5 persoane și a rănit alte 13 la aeroportul din Fort Lauderdale, în statul american Florida, acesta fiind ulterior reținut de autorități, anunță CNN. Suspectul ce se află acum în custodia poliției a fost identificat drept Esteban Santiago, 26, originar din New Jersey, SUA. Santiago deținea o carte de identitate militară. Acesta a început să tragă după ce și-a ridicat geanta în care se afla arma de foc de la banda de recuperare a bagajelor. Președintele-ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat pe Twitter neliniștea provocată de evenimentele de la aeroport:

Congresul american examinează modalitățile de plată a construcției unui zid la frontiera de sud, pe care ulterior vrea să le impute Mexicului, relatează BBC. Aceasta reprezintă unul dintre elementele centrale ale campaniei electorale a președintelui-ales Donald Trump, acesta afirmând în 2015 că Mexicul trimite în SUA criminali și violatori din cauza frontierei ușor de penetrat. Într-o postare pe Twitter de vineri, Trump a criticat ”presa necinstită” care afirmă că zidul va fi construit din banii cotribuabililor. Purtătorul de cuvânt al președintelui-ales, Sean Spicer, a insistat vineri că planul de rambursare din partea Mexicului după ce inițial plata va fi făcută din surse financiare americane nu reprezintă ”o încălcare a promisiunilor făcute de președinte”. Congresmenii republicani au confirmat că posedă autorizația legală de a hotărî construcția zidului, sub incidența ”Secure Fence Act” adoptată de fostul președinte George W Bush în 2006. Însă pentru a se asigura că au finanțarea, aceștia s-ar putea să aibă nevoie să adauge câteva miliarde de dolari la cheltuiala publică guvernamentală, care trebuie să fie aprobată până pe 28 aprilie pentru a menține funcțional guvernul federal și a evita un ”shutdown”.

 

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …