Home / A fost azi în lume / A fost 4 septembrie în lume – Guvernul sirian recucerește părți din cel mai mare oraș al țării, Aleppo, Angela Merkel suferă o înfrângere grea în landul natal, Maica Tereza a fost sanctificată, iar președintele Chinei cere eliminarea ”protecționismului” în economie

A fost 4 septembrie în lume – Guvernul sirian recucerește părți din cel mai mare oraș al țării, Aleppo, Angela Merkel suferă o înfrângere grea în landul natal, Maica Tereza a fost sanctificată, iar președintele Chinei cere eliminarea ”protecționismului” în economie

Material realizat de Valeria Bortă și Ionela Păpurică

1. Trupele guvernului sirian au recucerit părți din orașul Aleppo din Siria aflate sub controlul rebelilor, informează BBC. Forțele guvernului sirian au recucerit părți ale orașului Aleppo din Siria, care au fost capturate de rebeli luna trecută. Astfel, forțele guvernamentale au reușit încă o dată să pună sub asediu părțile estice ale orașului deținute de rebeli. Ofensiva guvernamentală a fost susținută de guvernele Siriei și Rusiei. Grupul britanic de monitorizare din Siria, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a confirmat că trupele guvernamentale au recucerit Academia de Armamente și Colegiul Tehnic al Forțelor Aeriene. Rami Abdel Rahman, directorul observatorului a declarat că ”Armata a preluat controlul academiei de artilerie și cartierele din est se află sub asediu total.” Aproximativ 250.000 civili locuiesc în regiunile orașului aflate sub asediu.

2. Maica Teresa a fost sanctificată de către Papa Francisc la Vatican, relatează BBC. Mama Teresa, celebră pentru munca sa dedicată celor săraci din India, a fost sanctificată de Papa Francisc într-o ceremonie la Vatican. Papa a declarat că Sfânta Teresa i-a apărat pe cei ce încă nu se născuseră, pe cei bolnavi și abandonați și i-a făcut de rușine pe liderii lumii pentru ”crimele ce au provocat sărăcie, de care sunt responsabili.” Sute de mii de pelerini, dar și conducători de state și guverne, au participat la ceremonia din Piața Sf. Petru. După moartea Maicii Teresa, în 1997, două presupuse vindecări ale unor oameni bolnavi i-au fost atribuite intervenției ei. În India, Misionarii pentru Caritate, ordin fondat de Mama Teresa la Calcutta, au organizat o slujbă specială pentru a celebra sanctificarea acesteia.

3. Președintele Chinei, Xi Jinping, declară că economia mondială este expusă unui risc major și avertizează că protecționismul are consecințe grave, conform Reuters. Președintele Xi Jinping a declarat la ceremonia de deschidere a Summit-ului G20 că economia globală este pusă în pericol de protecționismul în creștere și este expusă riscului de piețele financiare cu efect mare de îndatorare. Discursul său de la ceremonia de deschidere a fost urmat de discuțiile cu Președintele SUA, Barack Obama. Președintele SUA susține că tratativele au fost ”extrem de productive”, cu toate acestea discuțiile oficialilor nu au atins subiectul relevant al tensiunilor din Marea Chinei de Sud. Summit-ul având loc după Brexit și înainte de alegerile prezidențiale din SUA, se așteaptă ca discuțiile să graviteze în jurul comerțului liber, globalizării și să amintească tuturor care sunt pericolele izolaționismului. BBC informează că președintele chinez îi îndeamnă pe liderii globali să ”evite vorbele goale” în timpul discuțiilor despre creșterea economică.

4. Partidul Angelei Merkel s-a clasat abia pe locul trei în alegerile din statul de origine al cancelarului german, Mecklenburg-West Pomerania aflat în nordul țării, informează BBC. CDU, partidul Angelei Merkel care controlează Guvernul din Germania s-a plasat abia pe locul 3 în alegerile din statul nord-estic german. CDU este precedat conform sondajelor media de două partide anti-imigranți și anti-Islam. Partidul Alternative fuer Deutschland (AfD) a obținut 21,4% din numărul total de voturi, fiind precedat de partidul de centru-stânga, SPD, ce a obținut 30,2%. Partidul cancelarului german a fost susținut doar de 19,8% din numărul total de cetățeni ce au votat, conform exit-poll-urilor. Rezultatele acestor alegeri sunt văzute ca un semn-cheie ce prezice rezultatele alegerilor parlamentare din 2017. Înainte de alegerile din Mecklenburg-West Pomerania, toate celelalte partidele germane au refuzat formarea unei coaliții cu formațiunea AfD, aceasta reușind totuși să obțină cel de-al doilea loc în preferințele alegătorilor.

5. Zeci de mii de refugiați ”fantomă”, neluați în calcul de autorități pentru a fi ajutați, sunt blocați de-a lungul hotarului dintre Siria și Iordania de mai bine de două luni, fiind supuși riscurilor de izbucnire a unor epidemii, relatează The Guardian. Aceștia se confruntă cu insuficiență de apă și mâncare și sunt expuși pericolelor din cauza condițiilor de trai precare. Refugiații din această zonă nu beneficiază de servicii sanitare și medicale, confruntându-se cu una dintre cele mai grave situații întâlnite în cazul refugiaților din Siria. Activiștii susțin că situația în cauză ar putea pune în pericol legitimitatea Iordaniei de a fi una dintre țările gazdă a unui summit pentru refugiați din New York din această lună. Aproximativ 4 din 5 refugiați ce încearcă să supraviețuiască în deșertul de la hotarul dintre Siria și Iordania sunt femei și copii, conform ONU.

6. Mii de oameni au ieșit pe străzile din Marea Britanie, în sprijin pentru apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, relatează The Independent. Londra, Edinburgh, Birmingham, Oxford, Cambridge s-au numărat printre orașele în care au avut loc evenimente în favoarea unei relații mai strânse între Marea Britanie și continentul european. Parlamentarii britanici dezbat luni dacă realizarea celui de-al doilea referendum ar fi soluția unor astfel de manifestații, deși Guvernul a exclus această posibilitate. Spiritul european nu a dispărut din Marea Britanie, lucru dovedit de miile de steagurile europene, ce au apărut în fața Parlamentului. Aceste evenimente s-au soldat și cu mici incidente în apropiere de Downing Street, sediul Guvernului. Protestele de la nivel național sunt efectul referendumului din iunie, când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană cu 53% . Deși, în luna iunie s-a votat într-un număr atât de mare părăsirea spațiului european, efectele părăsirii de către Marea Britanie a UE încă nu sunt detaliate de oficialii guvernamentali, ai cărui membri se rezumă la afirma doar că “Brexit înseamnă Brexit”.

7. Guvernul american a ordonat ca substanțele chimice antibacteriene să fie eliminate din săpunuri, scrie The Independent. Autoritățile federale au interzis 19 substanțe chimice în săpunurile anti-bacteriene, acuzând producătorii că incă nu au reușit să demonstreze că astfel de produse pot ucide microbii. Pentru autorități nu există nici o dovadă științifică cu privire la beneficiile acestor produse, afirmând că săpunul simplu, de modă veche, și apa sunt mai eficiente. Associated Press a declarat că două dintre ingredientele prezente în săpunurile anti-bacteriene, respectiv triclosan și triclocarban, pot interfera cu nivelurile de hormoni, stimulând bacterii rezistente la medicamente. Oamenii tind să creadă că produsele anti-bacteriene sunt mai eficiente în prevenirea bolilor, însă în realitate acestea pot să aibă efecte negative asupra sănătății.

8. Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a afirmat că dorește ca Regatul Unit să înceapă o “epocă de aur”, privind relațiile cu China, relatează The Independent. Acest termen a fost inventat de fostul ministru de finanțe al Regatului Unit, George Osborne, care a incercat să realizeze legături comerciale cu China, fiind refolosit de May cu ocazia G 20, primul summit internațional major la care aceasta participă, în orașul chinez Hangzhou. La summitul G20, prim-ministrul britanic vrea să discute cu președintele Xi Jinping despre modul în care se poate dezvolta parteneriatul strategic dintre Marea Britanie și China. Un obiectiv urmărit de Theresa May este de a transforma Marea Britanie într-un lider global în comerțul liber, aceasta putând profita de toate oportunitățile. Aceasta își caracterizează țara ca fiind una “îndrăzneață, încrezătoare, orientată spre exterior, putând juca un rol-cheie pe scena mondială”.

9. Turcia a trimis mai multe tancuri în nordul Siriei într-o operațiune împotriva militanților Statului Islamic, relatează BBC. Tancurile au trecut granița în apropierea orașului turc Kilis, rebelii sirieni declarând că au cucerit cel puțin opt sate controlate de ISIS. Rapoartele autorităților au prezentat faptul că 20 de tancuri, cinci transportoare blindate și alte vehicule blindate au fost implicate în atac. Incursiunea realizată de Turcia a avut loc la 55km sud-vest de Jarablus, după ce săptămâna trecută a lansat prima sa incursiune majoră în Siria de la început conflictului sirian.  Susținuți de Turcia, rebelii sirieni au declarat că această ofensivă urmărește să pună presiune asupra Statului Islamic de la est la vest, în zona de frontieră. Ankara declară că luptătorii kurzi din Siria au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, acesta fiind interzis în Turcia, luptând împotriva forțelor turcești în sud -estul țării. Cele mai noi incidente ale conflictului Turcia-ISIS au avut loc vineri în provincia Van și sâmbâtă, în provincia Hakkari.

10. Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a zguduit cel puțin șase state americane sâmbătă, un posibil rol major în acest fenomen avându-l puțurile de eliminare a reziduurilor folosite în exploatarea gazelor prin fracturăre hidraulică, scrie CNN. Aceste puțuri au legătură sunt folosite de exploatările industriale prin fracturare sau alte metode pentru  să dispună eliminarea reziduurilor toxice prin injectarea de apă la mare adâncime, atrăgând motiv pentru care au provocat astfel ingrijorarea oamenilor cu privire la producerea unor cutremure. Majoritatea cutremurelor în Oklahoma sunt în general cauzate de presiunea sondelor de eliminare, utilizate de către industrii pentru a elimina reziduurile toxice, împreună cu petrolul și gazele naturale. Cutremurul de sâmbătă a fost considerat ca fiind cel mai puternic din istorie, distrugând o clădire istorică veche de aproximativ 100 de ani. Activitatea seismică este în creștere în anumite state mari consumatoare de energie, cele mai întâlnite fiind în centrul și estul Statelor Unite.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 16 aprilie în lume – Autoritățile Israeliene au anunțat că vor lansa o “ofensivă diplomatică” împotriva Iranului, Clădirea bursei de valori a Danemarcei din Copenhaga a fost cuprinsă într-un incendiu, Autoritățile din Bruxelles au ordonat suspendarea unei întruniri a politicienilor de dreapta

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Președintele Venezuelei a declarat că dorește …