Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 4 iulie în lume – Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, iar Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar
Sursă foto: AFP

A fost 4 iulie în lume – Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, iar Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar

Material realizat de Cristian Matei

Producătorii de baterii și companiile de energie electrică au îndemnat eurodeputații să nu renunțe la interzicerea mașinilor pe benzină din 2035, informează Euronews. O scrisoare semnată de nouă organizații, inclusiv Eurelectric și Transport and Environment, avertizează că revizuirea regulilor privind standardele de CO2 pentru mașini și furgonete va întârzia eforturile de decarbonizare și va afecta investițiile în e-mobilitate. Reacția vine după ce Partidul Popular European (PPE) a propus revizuirea acestor reguli pentru a permite utilizarea combustibililor alternativi cu emisii zero după 2035. Ivan-Asen Ivanov de la Eurelectric consideră că planul PPE este periculos pentru tranziția UE la transportul curat și reprezintă o amenințare la adresa stabilității legislative.

Poliția din India a arestat șase persoane în legătură cu o adunare mortală la un eveniment religios, informează Deutsche Welle. Incidentul a avut loc în statul Uttar Pradesh, unde șase voluntari, asistenți ai predicatorului Suraj Pal Singh, au fost reținuți. Cei șase arestați erau implicați în gestionarea mulțimii și colectarea fondurilor. Busculada a provocat moartea a 121 de persoane, inclusiv 112 femei și șapte copii, ale căror trupuri au fost predate familiilor.

Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, relatează Al-Jazeera. Grupul, asociat cu Al-Qaeda, este responsabil pentru unele dintre cele mai devastatoare atacuri din Indonezia, inclusiv bombardamentele din 2002 asupra cluburilor de noapte din Bali, soldate cu peste 200 de morți. Liderii Jemaah Islamiyah au anunțat dizolvarea într-o declarație video confirmată de Institutul pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC). Declarația subliniază angajamentul față de statul indonezian și promisiunea de a urma Islamul ortodox în învățământul din școlile lor. Sidney Jones de la IPAC a subliniat că reprezentanții grupării au suficientă influență pentru a asigura acceptarea largă a deciziei.

Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar, pe măsură ce Rusia a avansat, informează Al-Jazeera. Armata ucraineană a confirmat retragerea din districtul Kanal, menționând că inamicul a intrat, distrugând pozițiile apărătorilor și amenințând viețile soldaților. Comandamentul a decis să se retragă în poziții mai bine protejate. Ministerul rus al Apărării, Andrei Belousov, a revendicat controlul districtului Novyi. Căderea Chasiv Yar pune în pericol orașele Kramatorsk și Sloviansk, blocând în același timp rutele de aprovizionare ucrainene.

Reprezentanții Vinted au anunțat că vor contesta amenda mare pentru confidențialitate, conform Euronews. Platforma online Vinted va face apel împotriva amenzii de 2,3 milioane de euro primite de la autoritatea lituaniană pentru protecția datelor. Autoritatea a constatat că Vinted a încălcat Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) al UE prin neacordarea dreptului utilizatorilor de a-și șterge datele. Ancheta a fost transferată la Vilnius după plângerile din Franța și Polonia. De asemenea, s-a descoperit că aplicația a folosit „Shadow Blocking”, interzicând utilizatorilor accesul fără știrea lor. Un purtător de cuvânt al Vinted a declarat că nu sunt de acord cu această amendă și vor continua să facă apel, subliniind că nu a fost compromisă securitatea datelor utilizatorilor. Fondată în 2008, Vinted operează în 16 piețe din Europa, SUA și Canada și a achiziționat competitori olandezi și danezi în 2024.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 iulie în lume – Armata israeliană a atacat regiunea Khan Younis de pe teritoriul Palestinian, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut încetarea focului în Ucraina, Peste o sută de persoane au decedat în urma dezorganizării de la un eveniment religios din India

Material realizat de Diana Dumitrescu   Peste o sută de persoane au decedat în urma …