Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 4 ianuarie în lume – Autoritățile turce anunță că l-au identificat pe autorul atacului din noaptea de anul nou din Istanbul, iar Barack Obama încearcă să îi mobilizeze pe democrați pentru a salva legea asigurării medicale ”Obamacare”
Președintele american Barack Obama s-a întâlnit cu membrii democrați ai Congresului pentru a-i mobiliza să lupte pentru ca legea asigurărilor medicale ”Obamacare” să nu fie anulată de republicani. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst

A fost 4 ianuarie în lume – Autoritățile turce anunță că l-au identificat pe autorul atacului din noaptea de anul nou din Istanbul, iar Barack Obama încearcă să îi mobilizeze pe democrați pentru a salva legea asigurării medicale ”Obamacare”

Material realizat de Iuliana Mihaela Dan și Mădălina Olaru

Autoritățile din Turcia au declarat miercuri că au reușit să-l identifice pe autor atacului armat din noaptea de anul nou, în urma căruia 39 de oameni și-au pierdut viața într-un club de noapte din Istanbul, relatează CNN. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat desfășurarea evenimentelor, însă nu a oferit numele și naționalitatea principalului suspect. Pe lângă identificarea principalului atacator, autoritatile din Turcia au reținut alte 20 de persoane suspecte că au legaturi cu ISIS și totodată cu atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică. Gruparea terorista ISIS a revendicat atacul pe Twitter, și l-a intitulat ca fiind primul atac terorist major din 2017, el având loc în noaptea de anul nou.Victimele atacului terorist provin din 14 țări, printre care Turcia, Liban, Irak, Siria și Canada.

Președintele Barack Obama s-a întâlnit cu colegii democrați din Congres pentru a dezbate modul prin care ar putea proteja reformele medicale pe care acesta le-a instituit, cunoscute uneori și sub denumirea de Obamacare relatează BBC. Totodată, într-o vizită făcută Congresului în funcția de vice-președinte ales, republicanul Mike Pence și-a îndeamnat partidul să găsească o strategie prin care să abroge și să înlocuiască legea. În declarațiile făcute pe durata campaniei elecotorale, Donald Trump a criticat această lege însă ulterior a spus că dorește să protejeze câteva elemente ale acesteia. În câteva mesaje postate pe Twitter, viitorul lider de la Casa Albă a atacat ,,acoperirea slabă” a legii pe care chiar și unii democrați au criticat-o în ultimele luni. El a îndemnat republicanii să nu își asume responsabilitatea pentru această lege deoarece ”va cădea din propria sa greutate”. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Ernest, a declarat reporterilor că în timpul discuțiilor sale, Obama îi va îndemna pe democrați să expună situația alegătorilor care beneficiază de actul de îngrijire accesibilă.

Liderul de extremă dreapta din Franța, Marie Le Pen a prezentat planurile pentru Franța de a părăsi zona euro și consideră ca acest lucru ar trebui să îi aducă victoria la alegerile ce vor avea loc anul acesta, relatează BBC. Ea a propus Europei o posibilă întoarcere la o unitate monetară comună precum ECU în încercarea de atenua impactul economic pe care l-ar avea această măsură în vreme ce un rival din partea stângii, Arnaud Montenbourg a declarat că aceasta va impune o taxă extrem de mare băncilor pentru a se menține stabilitatea. Francezii își vor vota președintele în două tururi de scrutin ce vor avea loc în lunile aprilie și mai. Viziunea candidatei Frontului Național este concepută în așa fel încât să extindă calea de atac a partidului și să mențină o poziție anti UE. Într-un alt interviu acordat recent, Le Pen a răspuns la întrebarea dacă vizează să scoată Franța din Uniunea Europeană: ”Nu, însă cred că ar trebui să renegociem cu UE astfel încât să readucem suveranitatea înapoi în Franța, printr-un referendum”.

Un fost ministru al Partidului Conservator susține că diplomații britanici fac in secret negocieri cu privire la întoarcerea Marii Britanii în UE, relatează The Independent. Oficialii însărcinați cu negocierea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană încearcă de fapt să păstreze statul în UE susține fostul ministru conservator al comerțului, Peter Leilly. Comentând în urma demisiei lui Sir Ivan Rogers din funcția de Ambasador al Londrei în UE, acesta susține că mulți diplomați eurocrați fac eforturi mari de a împiedica Brexitul. Acesta a declarat că ,, Nu sunt sigur că mulți dintre cei ce lucrează în cadrul Ministerului de externe au luat atitudine și sunt pregătiți să părăsească negocierea fără a obține o înțelegere.”

Președintele SUA a avut miercuri ultima ședință cu șefii armatei, unde a promis că o să colaboreze cu președintele ales, Donald Trump, și o să îi transfere fără probleme puterea militară pentru ca America să continue operațiunile de combatere a terorismului împotriva Statului Islamic și a altor inamici, relatează Washington Times. Liderul de la Casa Albă a declarat că ,,încă mai avem o mulțime de amenințări din întreaga lume iar mulți cetățeni sunt încă în pericol”. El a menționat lupta pentru Mosul din Irak, unde aproximativ 5.000 de persoane din SUA servesc în calitate de formatori militari și consilieri în lupta împotriva grupului extremist, precum și operațiunile de combatere a terorismului conduse de SUA în Siria și operațiunile din Afganistan. Trump l-a nominalizat pe generalul James Mattis în funcția de secretar al apărării, iar Obama a declarat că succesorul său va beneficia de sfaturile și serviciile avute de către el.

Diplomatul Sir Tim Barrow a fost numit noul Ambasador al Marii Britanii la UE, înlocuindu-l pe demisionarul Sir Ivan Rogers relatează BBC. Fost ambasador la Moscova, acesta va juca un rol cheie în discuțiile legate de Brexit și este văzut de presă ca fiind un negociator ,,călit și dur”. Demisia lui Sir Ivan, depusă mai devreme decât era planificat, a declanșat controverse în urma acuzațiilor de ”gândire ambiguă” adresate miniștrilor, în cadrul scrisorii prin care și-a motivat renunțarea la acest rol, în timp ce câțiva membri ai parlamentului l-au acuzat pe acesta că are îndoieli cu privire la susținerea Brexitului. Sir Barrow a declarant că este onorat de noua funcție primită și că va asigura un rezultat corect pentru Londra după Brexit

Președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto dorește să consolideze relațiile cu noul guvern al lui Donald Trump prin numirea unui nou ministru de externe, Luis Videgaray, care a avut o relație apropiată cu viitorul lider de la Casa Albă încă din timpul campaniei electorale și care deține o experiență economică vastă într-un moment în care situația economică este in prim-plan, relatează The Washington Post. Numirea lui Videgaray reprezintă o răsplată a sorților, după ce acesta fusese demis din funcția de ministru al finanțelor în urma vizitei lui Trump din august 2016 pe fondul unor proteste populare. Noul ministru a fost un om de legătură în spatele scenei din campania lui Trump și a suținut vizita candidatului republican în Mexic pentru a calma piața financiară în cazul în care acesta ar fi câștigat alegerile și ar fi impus mai multe politici economice restrictive. Președintele Enrique Pena Nieto a afirmat că experiența lui Videgaray în calitate de lider al ministerului de finanțe precum și activitatea sa cu vice-președintele Biden pe probleme economice bilaterale reprezintă o bază fundamentală pentru noua lui misiune. Pena Nieto a declarat că a aceptat demisia fostului ministru Claudia Ruiz care s-a opus vizitelor lui Trump.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …