Home / Slideshow / A fost 31 octombrie în lume – Polonia și Coreea de Sud au semnat acorduri privind proiectul de energie nucleară, inflația din zona euro a crescut la un nivel record de 10,7% iar Bolsonaro a rămas tăcut după pierderea alegerilor prezidențiale din Brazilia

A fost 31 octombrie în lume – Polonia și Coreea de Sud au semnat acorduri privind proiectul de energie nucleară, inflația din zona euro a crescut la un nivel record de 10,7% iar Bolsonaro a rămas tăcut după pierderea alegerilor prezidențiale din Brazilia

Material realizat de Dora Timar.

O comisie independentă a criticat liderii din Mexic pentru retragerea mandatelor de arestare, în special pentru membrii militari, în ancheta privind dispariția a 43 de studenți în 2014, conform The Guardian. Grupul interdisciplinar de experți independenți (GIEI) a declarat că nu cunoaște motivul pentru care 21 din cele 83 ordine de arestare au fost anulate, inclusiv cea a fostului procuror șef al Mexicului, într-unul dintre cele mai notorii scandaluri privind drepturile omului din țară. “Pentru noi, este de neînțeles de ce aceste mandate de arestare au fost retrase”, a declarat Claudia Paz y Paz, membră a GIEI, într-o conferință de presă, în timp ce colegul său, Francisco Cox, a numit unele aspecte ale investigației guvernului “stângace” și “grăbite”. Președintele Andrés Manuel López Obrador a preluat mandatul în 2018, promițând să descopere adevărul despre răpirea și masacrul celor 43 de studenți de la Colegiul profesorilor din mediul rural Ayotzinapa, după ce ancheta predecesorului său a fost plină de erori și abuzuri. Pe lângă reînnoirea mandatului GIEI, pe care Comisia Inter-Americană pentru drepturile Omului l-a format în 2014, López Obrador a numit și un procuror special și a creat o comisie a adevărului. Procurorul special care a condus ancheta guvernului din 2019 a demisionat în septembrie din cauza interferenței aparente a procurorului general, iar guvernul l-a înlocuit cu cineva care nu era familiar cu cazul.

Jair Bolsonaro a rămas tăcut după pierderea alegerilor prezidențiale din Brazilia, conform CNN. La mai mult de o zi după ce Luiz Inacio Lula da Silva a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Brazilia din 2022, Jair Bolsonaro nu a recunoscut public pierderea sa. Întârzierea președintelui în a recunoaște rezultatele alegerilor de duminică a contribuit la temerile că nu va coopera cu un transfer de putere, pe fondul protestelor susținătorilor săi. Înainte de vot, Bolsonaro și unii dintre aliații săi au făcut afirmații nefondate despre frauda electorală și tratamentul nedrept al presei. “Oriunde altundeva în lume, președintele care a pierdut m-ar fi sunat până acum și ar fi recunoscut”, le-a spus Lula da Silva susținătorilor duminică seara, explicând că este “parțial fericit, parțial îngrijorat” de transferul de putere. “El încă nu a sunat, nu știu dacă o va face și nu știu dacă va ceda”, a spus el.

Liderii din Polonia și Coreea de Sud au semnat acorduri privind proiectul de energie nucleară, informează Al Jazeera. Liderii celor două țări au semnat acorduri de dezvoltare a energiei nucleare în Polonia, potrivit ministerelor din ambele țări, pe fondul încercării de a elimina treptat cărbunele și a reduce emisiile de carbon în Polonia, precum și a revigora industria nucleară în Coreea de Sud. Companiile ZE PAK și PGE din Polonia și Korea Hydro & nuclear Power (KHNP) vor evalua viabilitatea construirii a patru reactoare nucleare de 1.400 megawați în Patnow, centrul Poloniei, folosind tehnologia sud-coreeană, potrivit ministerului comerțului din Coreea de Sud. Companiile, cu sprijinul guvernelor, intenționează să pregătească un plan preliminar de dezvoltare a fabricii până la sfârșitul acestui an. De la alegerile din acest an ale președintelui Yoon Suk-yeol, care a promis să revigoreze industria nucleară a țării, Coreea de Sud și-a intensificat eforturile pentru a câștiga comenzi de export pentru centrale nucleare.

Inflația din zona euro a crescut la un nivel record de 10,7%, conform Al Jazeera. Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut după ce datele privind inflația au arătat că prețurile de consum au ajuns la un preț record în luna octombrie, ceea ce a făcut presiuni asupra Băncii Centrale Europene pentru a continua înăsprirea agresivă a politicilor. Creșterea prețurilor de consum în cele 19 țări din zona euro s-a accelerat la 10,7% în octombrie, de la 9,9% cu o lună mai devreme, arată datele de luni. Inflația, excluzând alimentele și energia neprocesate, s-a accelerat de la 6% la 6,4%, în timp ce o măsură și mai restrânsă, care filtrează și alcoolul și tutunul, a crescut de la 4,8% la 5%. Datele indică o creștere suplimentară a ratelor de la Banca Centrală Europeană (BCE), în încercarea de a readuce inflația înapoi la obiectivul său.

Mii de oameni s-au alăturat protestelor anti-Rwanda în Goma din Republica Democrată Congo, relatează Al Jazeera. Protestele au avut loc în condițiile în care rebelii M23 și-au înăsprit controlul asupra zonelor rurale din proximitatea capitalei. “Denunțăm ipocrizia comunității internaționale în fața agresiunii din Rwanda”, a declarat Mambo Kawaya, un reprezentant al societății civile care a participat la demonstrație. Rebelii M23, un grup majoritar congolez Tutsi, au reluat luptele la sfârșitul anului 2021, după ce au stat în stare latentă ani de zile, acuzând guvernul congolez că nu a reușit să onoreze un acord de integrare a luptătorilor săi în armată. Renașterea grupului a destabilizat relațiile regionale din Africa Centrală, autoritățile RDC acuzând liderii din Rwanda de sprijinirea grupului rebel. Linia frontului dintre armata congoleză și M23 a fost calmă timp de câteva săptămâni, dar noile ciocniri din data de 20 octombrie au provocat ravagii în provincia Kivu de Nord. În ultimele zile, rebelii au ocupat orașele Kiwanja și Rutshuru, de-a lungul unei autostrăzi strategice care duce la capitala provincială Goma, aflată la graniță cu Rwanda. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …