Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 31 mai în lume – Uniunea Europeană plănuiește să ridice restricțiile de carantinare pentru persoanele vaccinate, Ministrul adjunct de externe al Rusiei a avertizat că va trimite semnale “inconfortabile” către conducerea din Statele Unite ale Americii, Emmanuel Macron și Angela Merkel au solicitat explicații din partea guvernelor din Danemarca și Statele Unite ale Americii asupra acuzațiilor de spionaj

A fost 31 mai în lume – Uniunea Europeană plănuiește să ridice restricțiile de carantinare pentru persoanele vaccinate, Ministrul adjunct de externe al Rusiei a avertizat că va trimite semnale “inconfortabile” către conducerea din Statele Unite ale Americii, Emmanuel Macron și Angela Merkel au solicitat explicații din partea guvernelor din Danemarca și Statele Unite ale Americii asupra acuzațiilor de spionaj

Material realizat de Dora Timar

Uniunea Europeană plănuiește să ridice restricțiile de carantinare pentru persoanele vaccinate împotriva virusului COVID-19 începând cu 1 iulie, relatează The Guardian. Propunerea reprezentanților de la Bruxelles ce îi vizează pe cei vaccinați împotriva virusului COVID-19 ar începe din data de 1 iulie, ridicând orice fel de obligații ale carantinării. Odată cu scăderea ratei infectării în majoritatea țărilor din blocul European, a fost aleasă data de 1 iulie pentru toate cele 27 de țări din UE să accepte documentația necesară ca dovadă a vaccinării pentru ca restricțiile să fie ridicate. De asemenea, un test negativ sau dovada recuperării după infectarea cu virusul va conferi persoanelor aceleași drepturi ca celor care dețin un certificat de vaccinare. Copiii persoanelor vaccinate complet nu vor fi nevoiți să rămână în carantină sub noua propunere, iar cei sub vârsta de 6 ani nu vor fi nevoiți să facă vreun test. 

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a avertizat că va trimite semnale “inconfortabile” către conducerea din Statele Unite ale Americii, înaintea summitului la care liderii din ambele țări se vor întâlni, conform Al Jazeera. Sergei Ryabkov a adresat comentarii către conducătorii Statelor Unite ale Americii luni, anunțând că va trimite semnale “inconfortabile” către aceștia și a anunțat că se vor pregăti de a consolida armata la granița din vestul Rusiei, intenționând a trimite 20 de formațiuni și unități militare. Comentariile au venit în urma declarațiilor președintelui Joe Biden care a anunțat că va pune presiuni asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a respecta drepturile omului, când cei doi lideri se vor întâlni în Geneva pe data de 16 iunie. Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate, întâlnirea de luna viitoare fiind prima întâlnire oficială între cei doi de când Joe Biden a fost ales președinte în ianuarie. Motivul pentru care relația dintre Rusia și aliații vestici este tensionată se datorează mai multor probleme printre care închiderea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi, agresiunile către Ucraina și a acuzațiile de fraudare a alegerilor din SUA.

Emmanuel Macron și Angela Merkel au solicitat explicații din partea guvernelor din Danemarca și Statele Unite ale Americii asupra acuzațiilor de spionaj în țări din Europa, incluzând Franța, Germania și Norvegia, relatează Al Jazeera. O televiziune daneză a anunțat că persoane aflate la conducerea Danemarcei și Statelor Unite ale Americii au creat un parteneriat prin care au utilizat echipamente daneze pentru a spiona lideri din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, din 2012 până în 2014. Emmanuel Macron a declarat “Așa ceva nu este acceptabil între aliați. Sunt atașat de legătura de încredere care unește europenii de americani”, adăugând ca “nu există loc de suspiciune între noi. De aceea așteptăm clarificări complete. Am solicitat partenerilor noștri danezi și americani să ne acorde toate informațiile despre aceste acuzații. Încă așteptăm răspuns din partea lor”. Angela Merkel a susținut comentariile făcute de liderul francez.

Guvernul din China a anunțat că va permite cuplurilor să aibă până la trei copii, după ce datele statistice au arătat un declin în rata natalității din țară, conform BBC. Politica de a permite un singur copil per cuplu a fost înlocuită recent cu o limită de doi copii în familie, fapt ce nu a schimbat rata scăzută a natalității, deoarece motivul principal pentru care cuplurile din China nu mai fac copii fiind costurile ridicate de întreținere a acestora în orașele din țară. Președintele Xi Jinping a decis în urma unei întâlniri cu reprezentanții Partidului Comunist creșterea deciziei la 3 copii în fiecare familie. Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că noua politică, ca predecesoarele sale, este o violare a drepturilor sexuale și reproductive.

Liderii indigeni și supraviețuitori ai școlilor rezidențiale din Canada au solicitat autorităților demararea unei anchete în fiecare fostă școală rezidențială din țară după ce rămășițele a mai mult de 200 de copii au fost găsite în fosta Școală Rezidențială Indiană Kamloops, informează CNN. Liderii comunității indigene au solicitat guvernului federal demararea unei anchete pentru a afla cine sunt responsabilii și pentru a oferi familiilor îndoliate adevărul cu privire la genocidul care s-a întâmplat în țară. Școala Rezidențială Indiană Kamloops a fost una dintre cele mai mari școli din Canada și a funcționat în perioada dintre finalul secolului al 19-lea și sfârșitul anilor 1970, fiind condusă de către Biserica Catolică până în momentul în care guvernul federal a preluat puterea în 1960. În 2015 Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a emis un raport oferind detalii despre sistemul devastator de școli rezidențiale din țară unde zeci de mii de copii, majoritatea indigeni, erau separați de familiile lor și forțați să urmeze aceste forme de învățământ. Cel puțin 130 de astfel de școli au operat în Canada, comisia determinând că cel puțin 4000 copii au murit din cauza bolilor, a neglijării, a accidentelor și a abuzului din școli. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat că investigațiile vor continua, menționând că alături de guvern își dorește reconcilierea cu comunitățile afectate și aflarea adevărului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …