Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 30 martie în lume- Oficialii din Germania și Austria au declanșat o serie de planuri de urgență care ar presupune raționalizarea gazelor, Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Rusia și China sunt „mai hotărâte” să dezvolte legături bilaterale iar Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale militare s-au regrupat în apropierea capitalei Ucrainei și a orașului nordic Chernihiv pentru a se concentra pe alte zone cheie și a completa „procesul de eliberare” a regiunii separatiste Donbas

A fost 30 martie în lume- Oficialii din Germania și Austria au declanșat o serie de planuri de urgență care ar presupune raționalizarea gazelor, Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Rusia și China sunt „mai hotărâte” să dezvolte legături bilaterale iar Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale militare s-au regrupat în apropierea capitalei Ucrainei și a orașului nordic Chernihiv pentru a se concentra pe alte zone cheie și a completa „procesul de eliberare” a regiunii separatiste Donbas

Material realizat de Lara Popescu și Doina Bulearcă

Oficialii din Germania și Austria au declanșat o serie de planuri de urgență care ar presupune raționalizarea gazelor, conform BBC. Guvernele celor două state au decis să ia măsuri de precauție pe fondul posibilității întreruperii aprovizionării cu gaze cauzată de un impas în ceea ce privește plățile către Rusia. Kremlinul a cerut țărilor „neprietenoase” să plătească pentru gazul său în ruble de la 31 martie, dar Uniunea Europeană, care plătește în principal în euro, a respins această idee. Ulterior, oficialii ruși au anunțat că plățile în ruble vor fi introduse treptat. Cu toate acestea, Germania și Austria au implementat deja primele măsuri către raționalizarea gazelor. Oficialii germani au cerut consumatorilor și companiilor să reducă consumul în anticiparea unor posibile penurii, în timp ce oficialii austrieci au declarat că o să monitorizeze și mai atent piața de gaze.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Rusia și China sunt „mai hotărâte” să dezvolte legături bilaterale și să stimuleze cooperarea în urma unei întâlniri în estul Chinei cu omologul său rus, Serghei Lavrov, informează Reuters. Cei doi miniștri au condamnat, de asemenea, și ceea ce ei au numit „sancțiunile occidentale ilegale și contraproductive” impuse Rusiei ca urmare a acțiunilor sale în Ucraina. Wang și Lavrov s-au întâlnit în provincia chineză de est Anhui, unde China găzduiește două zile de întâlniri multilaterale destinate discuțiilor despre situația din Afganistan. Ministerul rus de externe a declarat ulterior întâlnirii că Lavrov l-a informat pe Wang despre progresul operațiunilor militare în Ucraina și despre stadiul negocierilor Moscovei cu Kievul. Cei doi miniștri au convenit că Rusia și China vor continua să își consolideze parteneriatul strategic și să vorbească despre afacerile globale „cu o voce unită.”

Oficialii britanici au anunțat că doi dintre judecătorii Curții Supreme nu se vor mai prezenta în cadrul celei mai înalte instanțe din Hong Kong, informează BBC. Judecătorii au declarat că amenințările la adresa libertăților civile au făcut ca rolul lor în cadrul Curții de Apel din Hong Kong să fie neviabil. Directorul executiv al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a răspuns cu „regret și dezamăgire” la anunțul demisiilor, dar guvernul britanic susține decizia și consideră că situația din teritoriu a ajuns acum la „un punct critic.” Hotărârea judecătorilor de a demisiona vine după ce China a introdus în 2020 o lege a securității naționale care a redus libertatea de exprimare și a făcut mai ușoară pedepsirea protestatarilor din Hong Kong. 

Opt soldați ONU au murit în accidentul de elicopter din Congo, în mijlocul luptelor rebelilor, relatează CNN. Misiunea de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite a confirmat că cei opt soldați au murit într-un accident de elicopter în estul Republicii Democratice Congo. Elicopterul se afla într-o misiune de patrulare când acesta s-a prăbușit în provincia Kivu de Nord, unde, în această săptămână, au avut loc confruntări între armata congoleză și grupul rebel cunoscut sub numele de M23. Șase membri ai echipajului erau din Pakistan, iar doi erau militari din Rusia și Serbia, a comunicat misiunea ONU de menținere a păcii într-o declarație. Potrivit acesteia, nu au existat supraviețuitori.

Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale militare s-au regrupat în apropierea capitalei Ucrainei și a orașului nordic Chernihiv pentru a se concentra pe alte zone cheie și a completa „procesul de eliberare” a regiunii separatiste Donbas, conform Reuters. Declarația ministerului, parte a obiectivelor redefinite de către Moscova în ultimele zile, a venit la o zi după ce oficialii ruși au spus că vor reduce operațiunile din apropierea orașelor Kiev și Chernihiv pentru a sprijini progresul în negocierile pentru pace. Atât Ucraina, cât și statele occidentale au prezentat suspiciune față de această declarație, suspectând un complot din partea Rusiei ca răspuns la pierderile semnificative de oameni și echipamente pe care le-a suferit pentru mai mult de cinci săptămâni de război, în acest timp ce Ucraina și-a dezvoltat o rezistență rapidă și eficientă. Potrivit raporturilor Reuters și a presei locale, atacurile rusești au continuat la aceeași intensitate în ambele locații, pe parcursul zilei de miercuri. 

Profesoara pakistaneză Safoora Bibi care preda la o școală de fete a fost ucisă de două studente și o colegă, relatează Al Jazeera. Atacul cu armă albă a survenit după ce Safoora a fost acuzată de blasfemie. Un reprezentant al poliției a declarat că Safoora a decedat în urma rănilor la gât provocate cu un cuțit. O investigație a fost deschisă pentru a determina dacă atacul a fost o urmare a unei răzbunări. Cele două studente au declarat ofițerilor de poliție că „o rudă a visat că Safoora a comis blasfemie”.

Președintele tunisian Kais Saied a dizolvat parlamentul, cu scopul de a „conserva statul și instituțiile sale”, raportează Al Jazeera. Cu opt luni înainte, în luna iulie a anului trecut, Saied a suspendat parlamentul. Anunțul a fost făcut după ce cu câteva ore înainte, parlamentul s-a reunit pentru un vot împotriva „măsurilor excepționale” ale lui Saied, iar în urma acestui vot ministrul tunisian al justiției, Leila Jeffal, a cerut procurorului general să deschidă o anchetă împotriva membrilor parlamentului privind acuzații de „conspirație împotriva securității statului”.

Grupul de Analiză a Amenințărilor sub egida Google a anunțat că hackeri ruși au încercat să pătrundă în rețelele NATO și ale Europei de Est, relatează Euronews. Reprezentanții Google nu au declarat ce state au fost ținta atacului. A fost folosită o campanie de phishing ale datelor de acces, campanie lansată de un grup sprijinit de naționali ruși numit Coldriver sau Callisto. Reprezentanții de la Kremlin neagă în mod regulat acuzațiile conform cărora ar porni atacuri cibernetice împotriva țintelor vestice. 

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe german, Andrea Sasse, a declarat că armata germană nu va mai antrena paza de coastă libiană, relatează Euronews. Declarația survine în urma îngrijorărilor asupra tratamentului pe care paza de coastă libiană îl aplică migranților. Sasse a adăugat că oficialii libieni au demonstrat „comportament inacceptabil repetat” cu privire la ONG-uri și refugiați, că „paza de coastă libiană s-a compoprtat într-o maniera complet inacceptabilă și ilegală” și „având în vedere aceste comportamente, guvernul german nu poate justifica în mod curent antrenarea ofițerilor pazei de coastă libiană de către soldați germani”. 

Reprezentanții germani au anunțat o rată a inflației de 7,6 procente în luna martie, relatează Politico. Informațiile eliberate legate de rata inflației survin din date preliminare aparținând oficiului național de statistică. Un sondaj de opinie al publicației Reuters a estimat inflația economiei germane ca fiind la 6,7 procente, iar folosind măsurătorile pentru raportarea standard națională, rata inflației ar crește la 7,3 procente. Consilierii economici atașați guvernului german au proiectat inflația la o rată medie de 6,1 procente pe acest an, de peste trei ori mai mare peste limitele stabilite de Banca Centrală Europeană. De asemenea, conform proiecțiilor, rata inflației va fi de 3,4 procente din 2023. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …