Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 3 mai în lume – Macron și Le Pen s-au duelat într-o dezbatere televizată dură înaintea votului final de duminică, Rusia și Turcia susțin o ”deescaladare” a conflictului din Siria, în timp ce opoziția siriană părăsește negocierile de pace

A fost 3 mai în lume – Macron și Le Pen s-au duelat într-o dezbatere televizată dură înaintea votului final de duminică, Rusia și Turcia susțin o ”deescaladare” a conflictului din Siria, în timp ce opoziția siriană părăsește negocierile de pace

Material realizat de Marina Ghiță și Adrian Călugăru

Un grup influent de senatori republicani și democrați din SUA au introdus o legislație extinsă care abordează criza din Venezuela și care prevede  sancționarea persoanelor responsabile de subminarea democrației și a persoanelor  implicate în cazuri de corupție, informează Reuters. Proiectul de lege va oferi ajutor umanitar în valoare de 10 milioane  de dolari țării aflate în dificultate, va cere Departamentului de Stat să coordoneze eforturile regionale de reducere a crizei și solicită serviciului de informații american să raporteze despre implicarea funcționarilor guvernului venezueleni în cazuri de corupție și în comerțul cu droguri. Acest proiect legislativ solicită, de asemenea, președintelui Donald Trump să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica preluarea de către Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei, a oricărei infrastructuri energetice a SUA.

Intenția Marii Britanii în negocierile privind statutul post-Brexit al cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc deja în Regatul Unit este să le ofere acestora drepturi foarte asemănătoare celor de care se bucură în prezent, a declarat ministrul Brexit, David Davis, informează Reuters. Davis a afirmat  că este important să se convină rapid asupra drepturilor viitoare ale resortisanților UE care trăiesc în Marea Britanie și a britanicilor care trăiesc în alte țări ale UE după ce Marea Britanie iese din bloc ul european în 2019. „Vrem ca ei să aibă o așezare generoasă, ca cea de care se bucură acum, iar cetățenii noștri britanici din străinătate vor  avea parte de același lucru”, a declarat Davis în timpul unui interviu acordat  postului de radio BBC.

Rusia și Turcia sunt în favoarea creării unor zone de „deescaladare” în Siria pentru a „cimenta”o încetare a focului în țară, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin la o conferință de presă comună cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează CNN. „Una dintre modalitățile de întărire a încetării focului este crearea acestor zone de deescaladare, care au fost confirmate și de președintele american Donald Trump. Am discutat acest lucru și, din câte am înțeles, administrația americană susține această idee”, a declarat  Putin  în urma discuțiilor cu Erdogan în Soci. Erdogan a declarat că în zona Idlib va fi înființată o nouă zonă fără conflicte. Această zonă are rolul de a adăposti civilii de războiul din Siria.

Rebelii sirieni și-au suspendat participarea la ultima rundă de discuții din Kazahstan, în semn de protest împotriva raidurilor aeriene în curs de desfășurare din Siria, informează Al Jazeera. Reprezentanții sirieni și delegații guvernamentali au discutat despre un plan rusesc pentru „zonele de deescaladare”, în momentul în care opoziția a ieșit, invocând bombardarea zonelor rebele. „Delegația de opoziție, adică delegația militară, a anunțat că își suspendă  participarea la aceste discuții”, a declarat Jamal Elshayyal.

Premierul britanic, Theresa May,  a acuzat oficialii Uniunii Europene că au scos în mod deliberat interpretări înșelătoare ale discuțiilor lui Brexit pentru a afecta rezultatul alegerilor din Marea Britanie, informează CNN. De asemenea, May a afirmat că poziția UE  în ceea ce privește Brexit s-a „consolidat”. Aceasta i-a acuzat pe politicienii și oficialii europeni că au adus „amenințări împotriva Marii Britanii”. „Declarația greșită” a poziției britanice în timpul negocierilor Brexit a fost prezentată pentru a afecta rezultatul alegerilor, a declarat May.

Candidatul independent Emmanuel Macron a fost considerat câștigătorul unei dezbateri televizate în care s-a confruntat cu contracandidata sa din cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, extremista Marine Le Pen, scrie The Guardian. Pe parcursul celor două ore și jumătate, cei doi candidați nu s-au menajat în declarații și și-au aruncat unul altuia acuze dure, majoritatea țintind viziunile rivalului său cu privire la redresarea economică a Franței sau lupta împotriva terorismului. Macron a acuzat-o pe Le Pen că este slab informată, coruptă, periculos de naționalistă, și că este ”o mincinoasă plină de ură” capabilă să aducă ”războiul civil” în Franța. De cealaltă parte, Le Pen l-a acuzat pe candidatul independent că este „un bancher alunecos” care simpatizează cu islamiștii, complacent cu privire la terorism și dispus ”să măcelărească Franța în favoarea marelor interese economice”. Ambii candidați s-au acuzat reciproc că iau drept imbecili alegătorii francezi, dezbaterea fiind urmărită de circa 16,5 milioane de persoane, iar un sondaj de opinie efectuat după încheierea dezbaterii a relevat că majoritatea celor care au urmărit-o l-au considerat pe Macron drept câștigător.

Trupurile neînsuflețite a 21 de mineri care au încercat să-și ajute colegii blocați în subteran într-o mină de cărbuni din nordul Iranului au fost recuperate după o explozie, potrivit surselor media oficiale, în timp ce aproape 70 de persoane au fost rănite, iar 32 de mineri se află încă prinși în galerii, scrie BBC. Explozia care a produs tragedia a fost provocată de o scurgere de gaze în momentul în care colegii minerilor prinși în subteran încercau să ajungă la aceștia, într-o mină de cărbuni aflată în provincia Golestan. Echipele de salvare au sosit la scena dezastrului și au reușit să elibereze circa 600 de metri din tunelul care duce la mină, însă momentan nu se cunoaște nimic despre starea celor blocați în galerii. Aceștia se estimează că se află la o adâncime de 1300 de metri în interiorul minei.

Președintele SUA, Donald Trump, a promis ajutorul țării sale în procesul de pace dintre Israel și Palestina, în cadrul unei recepții în care l-a primit la Casa Albă pe liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, relatează The Guardian. Trump l-a asigurat pe Abbas de acest lucru, adăugând că ”vom face treaba asta”, vorbind despre procesul negocierilor de pace dintre Israel și Palestina. Președintele american s-a implicat astfel la scurt timp de la preluarea funcției în acest proces, în condițiile unor afirmații și luări de poziții controversate pe acest subiect, în special cu privire la sprijinirea poziției Israelului și a intențiilor mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, un oraș disputat de ambele tabere.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …