Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 3 februarie în lume- Prim-ministrul Irlandei de Nord a demisionat, Olaf Scholz a anunțat o vizită la Moscova, iar liderul ISIS din Siria a fost ucis

A fost 3 februarie în lume- Prim-ministrul Irlandei de Nord a demisionat, Olaf Scholz a anunțat o vizită la Moscova, iar liderul ISIS din Siria a fost ucis

Material realizat de Meda Dragomir și Ilinca Bîrcă

Paul Givan, prim ministrul Irlandei de Nord, a demisionat în urma noilor tensiuni politice create de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform Al Jazeera. Acesta și-a părăsit funcția după ce Edwin Poots, ministrul agriculturii, a încercat să blocheze inspectia unor bunuri venite din alte parti ale Regatului Unit, mișcare care încalcă înțelegerea încheiată între Marea Britanie și UE. Acest protocol a creat răzvrătire printre cetățenii Irlandei de Nord, deoarece aceștia sunt de părere ca se creează o barieră între ei și alte regiuni ale Regatului Unit. ,,Ziua de astăzi marchează sfârșitul a ceea ce a reprezentat cel mai mare privilegiu al vieții mele” a declarat Paul Givan, care a ocupat funcția de prim-ministru pentru mai puțin de un an. Reprezentanta partidului opoziției, Mary Lou McDonald, a cerut imediat organizarea unor noi alegeri, argumentand că țară nu va putea sa functioneze fără o ramură executivă. 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat ca va organiza o intalnire cu Vladimir Putin, în toiul crizei din Ucraina, informeaza Deutsche Welle. Noul Cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că va călători la Moscova în viitorul apropiat  pentru a deschide discuțiile cu liderul rus, Vladimir Putin. Acest anunț vine ca urmare a criticilor dure aduse la adresa Germaniei de către anumite tari membre NATO cu privire la poziția neclară a Germaniei asupra crizei  actuale din Ucraina. ,,Aliații noștri știu că ne au alături” a declarat Scholz, făcând referire atât la contribuțiile Germaniei în a ajuta NATO să împiedice o posibila invazie, cât și la ajutorul financiar de aproximativ 2 miliarde de euro oferit Ucrainei în ultimii doi ani. Conform cancelarului, guvernul urmărea o strategie dublă: amenințarea Rusiei cu sancțiuni în cazul invadarii Ucrainei și disponibilitatea de a rezolva situația prin discuții deschise.

Liderului grupării jihadiste ISIS a decedat în urma unui raid al Forțelor speciale americane, conform Reuters. Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi a decedat în timpul unui raid al Forțelor speciale americane în nordul Siriei. La începutul operațiunii, încolțit de trupele armate, al-Quraishi a detonat un explozibil provocând atat decesul său, cât și al membrilor familiei. Salvatorii de la fata locului au estimat că aproximativ 13 persoane, printre care copii și femei, au pierit în urma impactului.  ,,Datorită aptitudinilor și curajului forțelor noastre armate, l-am scos de pe campul de lupta pe liderul ISIS”, a afirmat președintele Statelor Unite Joe Biden în timpul unei conferințe de presă. Cu toate acestea, nord-vestul Siriei este în continuare adapost pentru numeroase alte mișcări teroriste care au legături directe cu al Qaeda.

Nicaragua elimină statutul juridic al universităților într-un nou atac împotriva disidenței, informează Washington Post.  Guvernul autoritar din Nicaragua a deposedat mai multe universități de permisiunea de a opera în ceea ce analiștii au numit ,,un atac radical asupra învățământului superior și o escaladare a tacticilor represive care au condus țara către dictatură”. Cea mai proeminentă țintă a măsurilor este Universitatea Politehnică din Nicaragua, un epicentru al demonstrațiilor antiguvernamentale din 2018. Peste 350 de persoane au fost ucise în protestele la nivel național, majoritatea de către forțele de securitate, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului. Adunarea Națională, loială președintelui Daniel Ortega, a anulat miercuri licențele de funcționare a cinci universități private, inclusiv Politehnica, fondată la Managua în 1967, cu asistența misionarilor baptiști. Consiliul Naţional al Universităţilor, controlat de  guvern, va prelua conducerea instituţiilor, conform autorităţilor.

Majoritatea oaspetilor președintelui chinez, Xi Jinping, în cadrul jocurilor olimpice de iarna, sunt lideri ai statelor non-democratice, declară Bloomberg. Președintele Republicii Populare Chineze, actualul loc de desfășurare al jocurilor olimpice de iarna, va găzdui 21 de lideri de stat, majoritatea aparținând unor regimuri nedemocratice. În urma acuzațiilor aduse la adresa Chinei în legătură cu încălcarea drepturilor omului în regiunea vestică Xinjiang, Statele Unite ale Americii au înaintat un boicot diplomatic împotriva jocurilor olimpice de anul acesta. Beijingul a încercat sa rezolve aceasta situatie, contestând orice afirmație. Cu toate acestea, participarea la festivitățile organizate de China s-a transformat într-o declarație politică. Deși actualele măsuri împotriva răspândirii virusului Covid-19 reprezintă motivul pentru care anumite tari nu s-au putut prezenta, absența altor tari democratice precum Danemarca sau Finlanda se datorează numeroaselor încălcări ale drepturilor omului de către conducerea Republicii Populare.

Blocul regional al Africii de Vest va desfășura forțe de stabilizare în Bissau după tentativa de lovitură de stat, relatează Metro US. Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a declarat joi că va trimite trupe în Guineea Bissau pentru a ajuta la stabilizarea țării în urma unei lovituri de stat eșuate la începutul acestei săptămâni. Blocul regional de 15 națiuni, care a luat decizia în urma unui summit din capitala Ghanei, Accra,  nu a oferit detalii despre când vor fi dislocate trupele. ECOWAS a desfășurat o misiune similară în țară între 2012 și 2020, după o lovitură de stat, pentru a descuraja armata să intervină în politică și pentru a proteja liderii politici.

În Irlanda de Nord se împlinesc 50 de ani de la Bloody Sunday, relatează Deutsche Welle. Rudele celor uciși și răniți au mărșăluit pentru a marca 50 de ani de când 13 civili neînarmați au fost împușcați de soldații britanici. Masacrul a fost un punct de cotitură major în epoca violenței. Familiile victimelor au revenit pe pașii marșului inițial pentru drepturile civile din 1972, prin orașul Londonderry, cunoscut și sub numele de Derry. Într-un spectacol de solidaritate, mulțimile s-au aliniat pe străzi în timp ce rudele se îndreptau spre Monument, unde au avut loc crimele. Aniversarea vine în momentul în care pacea fragilă a Irlandei de Nord a fost destabilizată de Brexit, iar familiile sunt revoltate că nimeni nu a fost condamnat pentru crime.

Gruparea activistă pentru drepturile femeilor din Afganistan a pus presiuni asupra talibanilor în timpul primei întalniri oficiale la Oslo, conform ABC News. Șase femei afgane, membre ale grupării activiste care militează pentru drepturile femeii, au fost invitate să ia parte la discuțiile cu oficialii Italieni în Oslo, în cadrul primei vizite a grupării politico-religioase intr-o țară vestică de cand au preluat puterea în Afghanistan în luna august a anului trecut. Invitația Norvegiei a primit reacții mixte din partea activiștilor pentru drepturile omului, majoritatea argumentând că guvernarea talibană nu ar trebui normalizată. Honda Khamosh, una dintre cele 6 femei care au luat parte la întrunirea de la Oslo și o cunoscută activistă, a cerut eliberarea Tamanei Zarya și Parwanei Ibrahim Khel, doua activiste care au fost date dispărute după ce casele lor au fost percheziționate luna trecută. Cele doua femei participasera la o serie de proteste împotriva talibanilor în ultimele luni.

Cel puțin 20 de persoane au murit în Argentina după ce au consumat cocaină suspectată că ar conține o substanță otrăvitoare, iar alte aproape 50 de persoane au fost internate în spital, conform CNN. Cazurile sunt grupate în jurul mai multor orașe din provincia Buenos Aires. Oficialii au declarat că sunt de părere că unele dintre victime au suferit de intoxicație cu opioide. Marcelo Lapargo, procurorul general din San Martin, este responsabil de anchetă. Într-un interviu cu postul local de televiziune C5N, joi, el a afirmat că așteaptă rezultatele studiilor toxicologice pentru a determina conținutul drogului și că au fost arestate 10 persoane, dintre care șase au fost reținute. ,,Ar putea fi un conflict între bandele rivale. Nu tind să cred că a fost ceva neintenționat. Sunt extrem de îngrijorat pentru oamenii care încă mai au asta în buzunare și mai pot consuma”, a adăugat Lapargo.

Luca Morini, un fost preot italian, este condamnat pentru șantaj, anunță BBC. Morini, cunoscut sub numele de „Don Euro” pentru solicitările sale constante de bani de la enoriași, a fost închis pentru șantajul unui fost episcop. Luca Morini, care și-a pierdut statutul de preot după o serie de scandaluri, a fost condamnat miercuri la șapte ani și șase luni de închisoare. El a mai fost condamnat pentru uzurparea identității, după ce și-a asumat identitatea unui judecător în timp ce angaja lucrători sexuali de sex masculin. Condamnarea pentru șantaj se referă la fostul episcop din Massa Carrara, Giovanni Santucci, care ar fi fost șantajat să-i împrumute lui Morini sute de mii de euro și să-i cumpere o casă. Procurorii au cerut o pedeapsă mai lungă, dar aceasta a fost redusă pentru că instanța a decis că Morini suferea de o boală mintală.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …