Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 29 martie în lume- Canalul Suez a fost deblocat, Joe Biden refuză o posibilă întâlnire cu Kim Jong-un, iar Franța își redeschide ambasada în Libia
(Suez Canal Authority via AP)

A fost 29 martie în lume- Canalul Suez a fost deblocat, Joe Biden refuză o posibilă întâlnire cu Kim Jong-un, iar Franța își redeschide ambasada în Libia

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Traficul maritim de pe canalul Suez s-a reluat după ce mai multe remorchere au reușit să elibereze o navă de containere naufragiată pe malurile canalului, informează Reuters. Traficul maritim de pe canalul Suez s-a reluat după ce mai multe remorchere au reușit să repună în circulație vasul de 400 de metri  Ever Given, care a fost naufragiat în zona de sud-est a canalului blocând trecerea a 422 de vase. Președintele Autorității Canalului Suez, Osama Rabie, a anunțat că traficul va fi restabilit într-un ritm normal în maximum 3 zile. Rabie a mai declarat că vasele de dimensiuni mari nu vor fi interzise pe canal, iar regulamentele de tranzitare a canalului nu vor fi schimbate. Evergreen Line, compania care închiriază nava Ever Given, a anunțat că aceasta va fi testată pentru navigabilitate în Marele Lac Amar (Great Bitter Lake), situat în apropierea celor două secțiuni de circulare ale canalului.  

Casa Albă a anunțat că Joe Biden nu intenționează să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, informează Reuters. În timpul unei conferințe de presă, Jen Psaki,  purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a fost întrebată dacă strategiile diplomatice ale SUA pentru Coreea de Nord vor implica și întâlniri directe între liderii celor două state, precum s-a întâmplat în timpul mandatului lui Donald Trump, iar aceasta a răspuns că Joe Biden va avea o abordare diferită, intențiile sale neincluzand și o întâlnire cu omologul său nord coreean, Kim Jong Un. În urma unui test al armatei nord-coreene cu o rachetă balistică, SUA a cerut o adunare a comitetului de sancțiuni al Consiliului de Securitate ONU, cu scopul de a critica testul. Washingtonul a anunțat că este deschis întrevederilor diplomatice cu Coreea de Nord, însă asigură că va răspunde prompt în cazul escaladării tensiunii dintre cele două state.

Guvernul francez a redeschis ambasada din Libia după 7 ani în care a fost închisă din cauza atacurilor și răpirilor diplomaților străini din țară, informează Al Jazeera. Președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat redeschiderea ambasadei săptămâna trecută, după discuții pe care le-a purtat cu Mohamed al-Manfi, șeful consiliului prezidențial din Libia. Ambasada Franței a fost vizată într-un atac cu bombă în aprilie 2013 în urma căruia doi oameni au fost răniți, iar majoritatea misiunilor străine și-au încheiat activitatea în acea perioadă, diplomații fiind țintă a extremiștilor din țară. Conflictul armat intern din Libia a fost încheiat anul trecut, după ce a fost stabilită crearea unui nou Guvern al Unității Naționale. Guvernul italian a redeschis ambasada din Libia în 2017, iar conducătorii din Egipt, Grecia și Malta vor urma decizia Franței. 

Președintele Israelului Reuven Rivilin a anunțat că va începe consultările cu partidele parlamentare cu scopul de a forma un guvern, informează Al Jazeera. După alegerile naționale, președintele Israelului are responsabilitatea de a alege un lider de partid cu cele mai mari șanse de a forma un guvern prin coaliție majoritară într-un parlament de 120 de locuri. În general, decizia este una simplă, liderul celui mai mare partid din țară fiind de obicei desemnat ca prim-ministru. După alegerile electorale de marți, președintele Reuven Rivilin s-a aflat în dificultate, neavând posibilitatea de a prevedea o majoritate în guvern. Reprezentanții președintelui au anunțat că vor susține două zile de consultări cu fiecare partid pentru a forma o nouă coaliție a guvernului. Prim-ministrul care va fi desemnat în urma consultărilor va avea șase săptămâni la dispoziție pentru a stabili o înțelegere cu celelalte partide pentru a crea coaliția. Cu toate acestea, sustinerea din partea aliaților tradiționali din partidul naționalist și ultra ortodox nu îi oferă lui Benjamin Netanyahu suficiente locuri pentru a-si asigura o majoritate in Knesset. În cazul în care niciun partid nu reușește să formeze noul guvern, se vor susține noi alegeri într-o perioadă de maximum 3 luni, caz ce s-a întâmplat și în 2019.

Zeci de persoane au fost ucise în atacul revendicat de Statul Islamic asupra orașului Palma, situat în nordul Mozambicului, relatează Reuters.  Statul Islamic a revendicat atacul asupra orașului Palma, situat în nordul Mozambicului, în urma căruia zeci de persoane și-au pierdut viața, mii de cetățeni au fost nevoiți să-și abandoneze locuințele iar alte câteva persoane  au fost date dispărute. Soldații Statului Islamic au cucerit orașul care se află în vecinătatea unor proiecte de extragere a gazelor naturale cu o valoare de 60 de miliarde de dolari, anunțul fiind făcut prin propria agenție de știri, Amaq. În urma atacului, au fost ucise 55 de persoane, printre care și soldați, iar Statul Islamic a cucerit puncte strategice precum băncile, fabricile și clădirile administrative. Oficiali ai ministerului apărării din Mozambic nu au comentat pe tema incidentului de luni, iar alte surse, cu excepția Amaq, nu au mai actualizat reportajul de la primul atac de miercuri.

Mii de oameni din Venezuela s-au refugiat în Columbia din cauza disputei asupra controlului traficului de droguri dintre armata  venezuelană și grupările ilegale armate, conform Reuters. Valul de refugiați din Venezuela a început după ce, în urmă cu o săptămână, Forțele Armate Naționale ale Venezuelei au lansat o ofensivă asupra grupărilor armate din zona La Victoria. În 2016, reprezentanți ai statului din Columbia au semnat o înțelegere cu gruparea extremistă Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei, finalizând conflictul intern din țară care a durat mai mult de 50 ani și în urma căruia 260.000 de oameni au murit și milioane s-au refugiat. Guvernul Columbiei l-a acuzat pe președintele Nicolas Maduro de adăpostirea persoanelor implicate în grupările extremiste, dar acesta a declarat în cadrul unui interviu că Venezuela este o victimă a grupărilor criminale din Columbia. Conform autorităților columbiene, situația este agravată de numărul mare de refugiați din Venezuela, aproximativ 4,900 de oameni părăsind țara. De asemenea, în trei adăposturi pentru migranți din Columbia au fost descoperite persoane infectate cu coronavirus. Refugiații au acuzat armata venezuelană de abuz, inclusiv de uciderea cetățenilor nevinovați și jefuirea caselor, acuzație pe care ministrul apărării Vladimir Padrino Lopez a negat-o, adăugând că vor urma investigații.

Reprezentanții Consiliului pentru Refugiați din Norvegia a avertizat că decizia guvernului Marii Britanii de a tăia suportul financiar pentru sirieni îi va lăsa destituiți, relatează The Guardian. Zeci de mii de sirieni nu vor mai primi susținere legală, lăsându-i fără documentele necesare pentru a munci, călători sau a pleca acasă, după ce guvernul britanic a decis să retragă patru milioane de lire din fundația unui program caritabil. Conform Consiliului pentru Refugiați din Norvegia, decizia guvernului britanic va reduce cu 67% bugetul acordat refugiaților sirieni, îngreunând accesul la certificate de naștere pentru copii, documentele necesare pentru examenele elevilor și alte documente care atestă cazarea sau proprietatea sirienilor asupra locuințelor. Deceniul de conflict din Siria a lăsat 90% din populație în sărăcie, 12.4 milioane de oameni neavând acces la hrana necesară și 12.2 milioane la apă potabilă. Reprezentanții guvernului britanic au declarat că pandemia COVID-19 i-a determinat să ia această decizie, economia din țară fiind instabilă, și au adăugat că urmează o serie de decizii pentru programele de caritate.

Casa Albă a anunțat intenția Statelor Unite ale Americii de a susține proiectele de producere de energie verde prin turbine eoliene construite în larg, relatează Associated Press. Administrația Biden anunță că s-au făcut pași considerabili în procesul de aprobare al construirii unei ferme de turbine eoliene în largul coastei din New Jersey, susținând că vor crește sprijinul proiectelor de acest gen. Consilierul pentru mediu de la Casa Albă, Gina McCarthy, a anunțat că Joe Biden susține că proiectul nu se referă doar la combaterea problemelor cauzate de schimbările climatice, dar și la crearea unor noi locuri de muncă care vor ajuta la relansarea economică a Statelor Unite ale Americii. Ea a mai afirmat faptul că nu există  niciun spectru mai clar de investiții în energie verde decât fermele eoliene din larg. Biroul managementului energiei din Ocean (Bureau of Ocean Energy Management) a anunțat că zonele strategice pentru dezvoltarea fermelor eoliene din larg se regăsesc pe coasta dintre Long Island și New Jersey.

Canada anunță suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani, anunță Al Jazeera. În urma temerilor legate de apariția cheagurilor de sânge, un înalt oficial responsabil cu sănătatea publică din Canada a anunțat suspendarea administrării vaccinurilor AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani. Comitetul Național de Consiliere al procesului de Imunizare (The National Advisory Committee on Immunization)  a recomandat suspendarea vaccinării cu AstraZeneca pentru persoanele cuprinse în limita de vârstă menționată. Howard Njoo, înalt oficial responsabil cu sănătatea publică din Canada, a anunțat că suspendarea este o măsură de precauție până la terminarea analizei instituției de sănătate canadiene, ca organ cu putere decizională, care vizează riscurile și beneficiile vaccinului AstraZeneca.
Ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a avertizat liderii din Liban că este o necessitate ca aceștia să formeze un guvern, țara fiind în criză economică, informează Al Jazeera. Statul libanez se află de șapte luni într-un impas politic care a determinat înrăutățirea crizei economice în care țara se află din cauza pandemiei de COVID-19.  Ministrul de externe al Franței, alături de alți reprezentanți ai guvernului francez, au solicitat în mai multe rânduri necesitatea formării unui cabinet, dar impasul politic al Libanului a condus la eșec pe fondul disputelor între partidele politice. Conform datelor prezentate de către Națiunile Unite, mai mult de jumătate din populație din Libia trăiește în sărăcie. Conflictele interne dintre partide au îngreunat în ultimele săptămâni stabilirea unui guvern, iar Le Drian a cerut celorlalte state din Uniunea Europeană să se alăture în a pune presiune asupra politicienilor pentru a restabiliza țara.Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 28 martie în lume – Uniunea Europeană a adoptat o lege care interzice comercializarea mașinilor care emit CO2 până în anul 2035, Moscova a testat două rachete supersonice antinavă în Marea Japoniei, iar prim-ministrul Greciei a anunțat că vor avea loc alegeri parlamentare în 21 mai

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu  Un incendiu a izbucnit la un centru …