Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 29 august în lume – Jair Bolsonaro și Luiz Inácio Lula da Silva au luat parte la o primă dezbatere, mii de cetățeni sârbi s-au alăturat protestului împotriva celui mai mare eveniment LGBTQ din Europa iar ministrul energiei din Belgia a avertizat statele membre de consecințele lipsei măsurilor de reducere a prețurilor gazelor naturale

A fost 29 august în lume – Jair Bolsonaro și Luiz Inácio Lula da Silva au luat parte la o primă dezbatere, mii de cetățeni sârbi s-au alăturat protestului împotriva celui mai mare eveniment LGBTQ din Europa iar ministrul energiei din Belgia a avertizat statele membre de consecințele lipsei măsurilor de reducere a prețurilor gazelor naturale

Material realizat de Lara Popescu.

Ministrul energiei al Belgiei, Tinne Van der Straeten, a avertizat că statele membre ale Uniunii Europene se vor confrunta cu cinci până la zece posibile ierni teribile în lipsa unor măsuri pentru reducerea prețurilor gazelor naturale, conform BBC. Statele UE s-au confruntat cu creșteri uriașe ale prețurilor la energie de când principalul stat furnizor de gaze, Rusia, a invadat Ucraina în luna februarie, declanșând o multitudine de sancțiuni. Astfel, țările care sprijină poziția Ucrainei au încercat să reducă importurile de gaze și petrol din Rusia. Moscova, care a furnizat anul trecut aproximativ 40% din gazele naturale ale Uniunii Europene, a limitat, la rândul său, livrările. Van der Straeten a declarat prin intermediul platformei Twitter că prețurile la gaze din Europa trebuie înghețate urgent, adăugând că legătura dintre prețurile la gaze și electricitate este artificială și trebuie revizuită.

 

Agenția spațială americană NASA a declarat că a amânat lansarea unei rachete spațialăe către lună, în urma unei probleme la motor, informează BBC. Agenția spațială americană era pregătită pentru lansarea noii sale rachete destinată explorării lunii, numită „Sistemul de lansare spațială (SLS)”, când experții au descoperit o problemă la motorul acesteia. SLS este cel mai puternic aparat de zbor dezvoltat vreodată de NASA și va fi baza proiectului Artemis, care își propune să ducă oamenii înapoi pe suprafața lunară după o absență de 50 de ani. Sarcina inițială a proiectului va fi de a propulsa o capsulă de testare, numită Orion, departe de Pământ. Această navă spațială se va învârti în jurul lunii pe un arc înainte de a se întoarce acasă printr-o aterizare în mijlocul Oceanului Pacific, în termen de șase săptămâni.

 

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, și liderul opoziției, Luiz Inácio Lula da Silva, au luat parte la o primă dezbatere televizată înainte de alegerile generale din octombrie, relatează BBC. Bolsonaro l-a acuzat pe fostul președinte că a condus cel mai corupt guvern din istoria Braziliei. Lula, la rândul său, a declarat că Bolsonaro a distrus Brazilia. Sondajele de opinie sugerează că Lula, care a fost președinte între anii 2003 și 2010, este înaintea cursei electorale. Cu toate acestea, diferența dintre cei doi candidați pare să se îngusteze pe zi ce trece. Cei doi lideri au apărut la o emisiune televizată în São Paulo, împreună cu alți patru candidați la președinție.

 

Un soldat olandez a murit după ce a fost împușcat în fața unui hotel din Indianapolis, Statele Unite ale Americii, în timp ce se afla în afara serviciului, conform BBC. Acesta a fost unul dintre cei trei soldați olandezi care se aflau în Statele Unite ale Americii pentru exerciții militare, care au fost răniți în împușcături. Potrivit Ministerului Apărării, celelalte două victime sunt conștiente și rămân în spital, în stare stabilă. Poliția crede că împușcăturile au fost cauza unei tulburări în centrul orașului Indianapolis, dar au dat puține detalii despre acest incident. Agențiile de aplicare a legii din oraș încă investighează împușcăturile și nu au raportat până acum nicio arestare. O declarație anterioară a poliției a dezvăluit că detectivii nu cred că a fost un „act aleatoriu.”

 

Mii de cetațeni naționaliștii s-au alăturat protestului bisericii din Belgrad împotriva celui mai mare eveniment LGBTQ din Europa, relatează Euronews. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că evenimentul programat în septembrie va fi „anulat sau amânat”, deși organizatorii au promis că acesta va avea loc. Protestul a fost condus de clerul Bisericii Ortodoxe sârbe și de ramura sârbă a „Lupilor de noapte,” un grup de motocicliști ruși care îl sprijină cu înverșunare pe președintele Vladimir Putin. Demonstrația a fost anunțată ca un protest împotriva evenimentului de susținere LGBTQ pentru „salvarea Serbiei”, deși a avut loc în timpul unei procesiuni pentru a marca o sărbătoare religioasa. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 24 și 25 septembrie în lume – Partidul de extremă dreaptă din Italia se afla in pragul unei victorii electorale, mii de persoane au protestat la Chișinău iar ministrul de externe al a făcut apel către o pace negociată în Ucraina

Material realizat de Doina Bulearcă. Lidera partidului de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a revendicat victoria …