Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 28 iulie în lume- Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden în legătura cu Taiwan, ambasadorul ucrainean din Liban suspectează încărcătura unei nave siriene iar Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a început prima sa vizită oficială în Uniunea Europeană

A fost 28 iulie în lume- Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden în legătura cu Taiwan, ambasadorul ucrainean din Liban suspectează încărcătura unei nave siriene iar Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a început prima sa vizită oficială în Uniunea Europeană

Material realizat de Doina 

Ambasadorul ucrainean din Liban suspectează că încărcătura unei nave sub steag sirian andocată în portul din Tripoli transporta orz și făină din Ucraina, relatează Reuters. Ambasadorul a notat că nava a pornit dintr-un port din Crimeea închis transportului internațional, cu o încărcătură de 5000 de tone de orz și 5000 de tone de făină, aceasta fiind prima dată când un transport de grâne furate ajunge în Liban. Nava siriană este de asemenea și sub sancțiuni americane. Oficialii de la Kremlin au negat acuzația că grânele sunt de proveniență ucraineană și un oficial de pe lângă ambasada Rusiei în Liban a declarat că nu pot comenta imediat. 

30 de politicieni ai opoziției benineze au fost eliberați din închisoare cu ocazia vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Benin, raportează Radio France International. Cei 30 de politicieni au fost încarcerați în timpul campaniei de alegeri din aprilie 2021 și odată eliberați de Tribunalul Special pentru Crime Economice și Terorism, au fost plasați sub supraveghere judiciară temporară. Președintele beninez, Patrice Talon, a declarat că „În Benin, nu sunt deținuți politici, nimeni nu este arestat pentru opiniile politice. Dar oameni sunt arestați pentru că au întreprins infracțiuni și crime în peisajul politic.”

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden să „nu se joace cu focul” în privința Taiwan-ului, relatează Al Jazeera. Presa chineză de stat a raportat că Xi i-a spus lui Biden că Statele Unite ale Americii ar trebui să respecte „principiul unei Chine întregi”, punctând că statul asiatic se opune ferm independenței Taiwanului și „interferenței” din partea forțelor externe. Reprezentanți ai Casei Albe au declarat că Biden i-a reiterat președintelui chinez că politica externă a Statelor Unite nu s-a schimbat, „Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba statu quo-ul sau a submina pacea și stabilitatea din strâmtoarea Taiwanului.”

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a început prima sa vizită oficială în Uniunea Europeană, unde a fost invitat de președintele francez la o cină de lucru, relatează Euronews. Națiunile europene caută să-și asigure surse de energie pentru a reduce dependența de gaz și petrol din Rusia. De asemenea, administrația franceză este un furnizor principal de arme și apărare pentru statele din Golf. Vizita prințului moștenitor survine în contextul reparării relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și statele vestice, după în 2018 scriitorul și criticul Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul. Serviciile de informații vestice au determinat ca Mohammad bin Salman a fost complice în asasinat. 

Ministrul francez al culturii a declarat că redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris va fi posibilă în 2024, relatează BBC. În aprilie 2019, în catedrala ce datează din secolul al XIII-lea și este catalogată ca monument, a izbucnit un incendiu provocând daune substanțiale. Din acel moment, a fost pornit un proiect de restaurare, pentru ca monumentul să fie readus la arhitectura originală. Ministrul francez al culturii speră ca în 2024 catedrala va fi redeschisă publicului și enoriașilor. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 august în lume – Guvernul Rusiei a lansat un satelit iranian în spațiu, Guvernul Turciei a reluat explorarea gazelor în estul Mediteranei, iar Prim-ministrul Greciei a declarat că “nu știa nimic” despre interceptarea telefonică a liderului aflat în opoziție

Material realizat de Dora Timar și Doina Bulearcă  Pompierii din Cuba au reușit să stingă …