Home / A fost azi în lume / A fost 27 septembrie în lume – Forțele guvernamentale siriene câștigă teren în Aleppo, Filipinele caută noi alianțe în afara celei cu SUA, iar Marea Britanie se opune creării unei ”armate europene”
Syrian troops

A fost 27 septembrie în lume – Forțele guvernamentale siriene câștigă teren în Aleppo, Filipinele caută noi alianțe în afara celei cu SUA, iar Marea Britanie se opune creării unei ”armate europene”

Material realizat de Marina Ghiță

Grupul de monitorizare al Observatorul Sirian pentru drepturile omului a declarat că forțele guvernamentale siriene au avansat împotriva rebelilor în orașul Aleppo, marți, ca parte a unei ofensive majore lansate săptămâna trecută, informează Reuters. Un înalt oficial dintr-o facțiune rebelă cu sediul în Aleppo a declarat că au existat ciocniri în zona orașului Suweiqa. Acesta a declarat că forțele guvernamentale au încercat să preia controlul asupra acelei zone, dar au fost forțate să se retragă. Televiziunea de stat siriană a raportat că trupele au preluat o zonă situată în apropierea vechii cetăți a orașului, aflată lângă Suweiqa. Avioanele și artileria de război siriene și ruse au bombardat o serie de domenii din interiorul și din jurul orașului, în timp ce forțele terestre au câștigat teren, a declarat un al doilea oficial dintr-o altă facțiune rebelă din Aleppo. Acesta a adăugat că insurgenții au stopat orice tentative de a avansa pe teren ale trupelor guvernamentale. Armata siriană a lansat o nouă ofensivă, care are scopul de a prelua orașul sirian în ceea ce ar fi un premiu strategic major pentru guvern și ar elimina o mare parte a rebeliunii izbucnită acum cinci ani împotriva președintelui Bashar al-Assad.

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite, în urma atacurilor dintr-un cartier șiit din estul Bagdadului, potrivit unor cadre medicale și de securitate, informează Le Figaro. Primul atac a fost cauzat de o bombă artizanală detonată în districtul al-Jadida, apoi un atentator sinucigaș a detonat o vestă explozibilă, omorând cel puțin șapte persoane și rănind alte 25, au declarat sursele citate. Aceste atacuri nu au fost imediat revendicate, dar corespund procedurii grupului jihadist Statul Islamic (ISIS), care realizează în mod frecvent astfel de atacuri împotriva civililor și a forțelor de securitate din Bagdad și în alte părți ale țării. Grupul ultraradical a revendicat în ultimele zile o serie de atacuri în Bagdad și în orașul Tikrit, situat la nordul capitalei irakiane, soldate cu cel puțin 18 morți.

Taifunul Megi, cel de-al treilea care a lovit Taiwanul în ultimele două săptămâni, fiind însoțit de vânturi puternice și ploi torențiale, a provocat moartea a patru oameni și a rănit alți zeci, au declarat oficialii, informează Le Figaro. Peste 160 de persoane au fost rănite, inclusiv șapte japonezi aflați într-un autobuz lovit de o rafală de vânt în centrul Taiwanului. Peste 11.000 de persoane au fost evacuate și aproximativ 3.000 s-au refugiat în adăposturi, potrivit Centrului de operații de urgență. Peste două milioane de gospodării au rămas fără electricitate și mai mult de 35.000 de case nu mai sunt alimentate cu apă curentă. Serviciul meteorologic a estimat că precipitațiile ar putea ajunge la 1,3 metri înainte ca taifunul să înceteze, avertizând împotriva riscului de alunecări de teren.

Presedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat că țara sa, un aliat al SUA de mult timp, a urmărit să formeze „noi alianțe” și ar putea solicita sprijinul Rusiei și Chinei, inclusiv cu privire la abordarea problemei drogurilor cu care se confruntă statul, informează Reuters. „Până anul viitor vom forma mai multe alianțe noi”, a declarat acesta în timpul unui discurs făcut în urma inspectării unei fabrici ilegale de amfetamine. De asemenea, acesta a afirmat că nu îi va permite fostei puteri coloniale, Statele Unite ale Americii, să impună reguli. Deși a afirmat că dorește să se apropie diplomatic de China, Duerte a subliniat că este importantă mai degrabă controlarea activității infractorilor de droguri care furnizează stupefiante în Filipine.

Marea Britanie a anunțat că se va opune oricărei propuneri a UE de a combina forțele europene într-o singură armată în timp ce este încă mebră a blocului comunitar deși Franța și Germania au câștigat sprijinul din partea NATO pentru a consolida apărarea UE, informează Reuters. La o reuniune a miniștrilor apărării ai UE din Bratislava, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat că apărarea Europa împotriva unei Rusii ostile este scopul NATO, nu al UE, și că unele țări nordice și estice ale UE au fost de acord cu acest aspect. Franța și Germania au sperat că decizia britanicilor de a părăsi UE, precum și nevoia Londrei de a primi un fond comercial în urma negocierilor sale de ieșire, ar lăsa calea deschisă pentru propuneri comune de apărare, care sunt menite să apropie idealurile guvernelor rămase. Propunerile statelor, care au fost prezentate marți, includ creșterea cheltuielilor pentru misiuni militare, în special pentru dezvoltarea industriei aeriene, extinderea operațiunilor de menținere a păcii în străinătate și a securității cibernetice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …