Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 27 mai în lume – Donald Trump i-a îndemnat pe membrii structurii legislative din SUA să ofere prioritate siguranței în școli, ci nu ajutorului umanitar menit Ucrainei, Antiviralul Paxlovid nu a oferit rezultatele dorite în cazul pacienților cu risc scăzut de agravare a simptomelor cauzate de SARS-CoV-2, Organizația Națiunilor Unite evidențiază agravarea rapidă a crizei umanitare din Libia
Sursă foto: Shannon Stapleton/Reuters

A fost 27 mai în lume – Donald Trump i-a îndemnat pe membrii structurii legislative din SUA să ofere prioritate siguranței în școli, ci nu ajutorului umanitar menit Ucrainei, Antiviralul Paxlovid nu a oferit rezultatele dorite în cazul pacienților cu risc scăzut de agravare a simptomelor cauzate de SARS-CoV-2, Organizația Națiunilor Unite evidențiază agravarea rapidă a crizei umanitare din Libia

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu

Fostul președinte american Donald J. Trump i-a îndemnat pe membrii structurii legislative din Statele Unite ale Americii să ofere prioritate siguranței în școli, ci nu ajutorului umanitar menit Ucrainei, relatează BBC. Declarația a venit în cadrul unei conferințe „pro” libertății de achiziționare și deținere a armelor de foc, organizată la Houston de către Asociația Națională a Armelor. Intervenția fostului președinte succedă tragedia de la o școală din Uvalde, Texas, unde 21 de persoane, copii și profesori, au fost uciși în urma unui atentat cu armă de foc. Trump susține că actualul cabinet de la Casa Albă „are 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina”, dar nu alocă fonduri suficiente pentru a garanta siguranța școlilor. Acesta a propus finanțarea unui „sistem de siguranță impenetrabil”, care ar trebui aplicat în toate instituțiile de învățământ americane. Această intervenție este o altă fațetă a dezbaterii „înflăcărate” despre dreptul conferit de al doilea amendament din constituția Statelor Unite ale Americii, cel ce protejează libertatea de a păstra și purta arme.

Platforma de socializare Twitter a primit o amendă de 150 de milioane de dolari, din partea Comisiei Federale pentru Comerț și a Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii, pentru nerespectarea confidențialității datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, conform BBC. Conform reprezentanților instituțiilor menționate anterior, Twitter a vândut informații cu caracter personal, precum numere de telefon și adrese de email, către terți, pentru ca aceștia să-și promoveze produsele mai agresiv prin reclame personalizate. Compania a mai avut un antecedent asemănător, în decembrie 2020 când a primit o amendă de 400.000 de lire sterline, din partea Comisiei pentru Protecția Datelor, pentru nerespectarea regulamentului general privind protecția datelor (GDPR).

Antiviralul Paxlovid, folosit pentru tratarea COVID-19 și produs de Pfizer, nu a oferit rezultatele dorite în cazul pacienților cu risc scăzut de agravare a simptomelor cauzate de SARS-CoV-2, epidemiologii americani susținând că în urma tratamentului există posibilitatea ca pacientul să fie nevoit să reintre în carantină, raportează Reuters. Doctorul Sandra Kemmerly, specialist în boli infecțioase la organizația de sănătate non-profit Ochsner din New Orleans, a declarat că o a doua perioadă de carantină „nu e un aspect mulțumitor pentru oameni”, și nu recomandă utilizarea antiviralului în cazul celor care dezvoltă o formă ușoară de coronavirus. Datele indică faptul că în urma unui tratament de cinci zile cu Paxlovid, în cazul formelor ușoare de COVID-19, simptomele revin după câteva zile, astfel fiind necesară încă o perioadă de cinci zile de izolare, pentru a preveni răspândirea virusului.

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a declarat că statul est european a primit sprijin militar sub formă de rachete anti-navă Harpoon și obuziere autopropulsate, din partea Danemarcei și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii, informează Reuters. Acesta a mai adăugat că rachetele Harpoon vor fi folosite de echipaje ucrainene specializate, alături de proiectilele Neptun, pentru a proteja întreaga coasta a statului, inclusiv portul Odessa. Întrucât accesul Ucrainei la Marea Neagră este limitat încă de la începutul invaziei, livrarea armamentului a constat într-o operațiune complexă, la care au participat mai multe state, printre care și „prietenii britanici”, relatează Reznikov.

Legiunile străine, grupurile insurgente și luptătorii plătiți au cauzat agravarea rapidă a crizei umanitare din Libia, fiind raportate încălcări și abuzuri ale drepturilor omului, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite, preluat de Associated Press și relatat de Al Jazeera. Printre grupările menționate se află și grupul rus Wagner, acuzat de încălcarea dreptului internațional. Raportul accentuează pericolul în care se află refugiații și imigranții din Libia, fiind „extrem de vulnerabili la abuzuri asupra drepturilor omului și supuși în mod regulat la acte de sclavie, viol și tortură”. Grupul de experți din Consiliul de Securitate al ONU a indicat prezența a cel puțin șapte grupări armate independente, fără a include grupările insurgente. Această perioadă a început odată cu înlăturarea fostului lider Muammar Gaddafi, printr-o intervenție susținută de NATO. Guvernul ce a fost instaurat la Tripoli, cu susținerea ONU, a divizat opinia publică, fiind formate grupuri armate menite să „recapete” conducerea statului. Situația continuă să escaladeze, încercările de organizare a unor alegeri sau de stabilire a unui armistițiu eșuând de fiecare dată.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 24 și 25 septembrie în lume – Partidul de extremă dreaptă din Italia se afla in pragul unei victorii electorale, mii de persoane au protestat la Chișinău iar ministrul de externe al a făcut apel către o pace negociată în Ucraina

Material realizat de Doina Bulearcă. Lidera partidului de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a revendicat victoria …