Home / A fost azi în lume / A fost 27 decembrie în lume – Vizită istorică a premierului Japoniei la Pearl Harbour, administrația Obama încearcă pe ultima sută de metri să izoleze Israelul pe scena internațională, iar zeci de deputați sud-coreeni au părăsit partidul de guvernământ

A fost 27 decembrie în lume – Vizită istorică a premierului Japoniei la Pearl Harbour, administrația Obama încearcă pe ultima sută de metri să izoleze Israelul pe scena internațională, iar zeci de deputați sud-coreeni au părăsit partidul de guvernământ

Material realizat de Adrian Călugăru și Marina Ghiță

Administrația Obama și aliații săi internaționali s-a angajat într-o cursă pentru a proteja ceea ce a mai rămas din procesul de pace din Orientul Mijlociu, cu câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să preia oficial funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, într-un moment în care relațiile SUA-Israel au atins cele mai scăzute cote din ultimele decenii, informează The Guardian. Astfel, cu doar 5 zile înainte ca Trump să devină oficial președinte, în 15 ianuarie este programată o reuniune internațională la Paris, unde secretarul de stat american John Kerry, care își va încheia și el mandatul, va prezenta principiile unei soluții de pace prin crearea a 2 state – Israel și Palestina – un plan pe care care administrația Trump pare că nu îl agrează. Astfel, administrația Obama încearcă în ultimele zile în care se mai află în funcție să izoleze guvernul condus de Netanyahu cât mai mult posibil pe scena internațională pentru ca prin procesul de pace să fie stopate extinderile coloniale de locuințe de către Israel în teritoriile palestiniene.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, și-a oferit ”sincerele și eternele condoleanțe” pentru victimele atacului țării sale asupra bazei navale americane de la Pearl Harbour, în urmă cu 75 de ani, în cadrul unei vizite istorice în locul care a devenit simbolul intrării Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial, informează BBC. Shinzo Abe a efectuat vizita împreună cu președintele american Barack Obama, marcând astfel primul eveniment în care ambii lideri de stat ai celor două țări implicate în conflictul din urmă cu peste șapte decenii se află împreună la Pearl Harbour. Abe a făcut o promisiune pentru reconciliere și pace, afirmând că adresează aceste gânduri ”sufletelor celor aflați în misiune la bordul USS Arizona, poporului american și tuturor oamenilor din întreaga lume”, subliniind că noile relații SUA-Japonia care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă o ”alianță a speranței”.

Fosta președintă a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a fost pusă oficial sub acuzare pentru fapte de corupție, informează BBC. Un judecător federal a aprobat acuzațiile de asociere ilicită și administrare frauduloasă împotriva fostului lider de la Buenos Aires, punând totodată sechestru pe bunuri în valoare de 633 de milioane $ ale acesteia. Potrivit sursei citate, acuzațiile care i se aduc lui Fernandez se referă la distribuirea unor contracte publice către oameni de afaceri apropiați familiei sale. Cristina Fernandez susține că procesul este motivat politic și l-a acuzat pe actualul președinte Mauricio Macri că acesta conspiră împotriva sa.

Autoritatea pentru securitate cibernetică al Chinei și-a luat angajamentul de a spori supravegherea, solicitând un control sporit asupra tehnologiilor locale și străine utilizate în industriile considerate critice pentru interesul național, informează Reuters. Un document strategic, eliberat de către Administrația Cybersecurity din China (CAC), a stabilit cadrul unei legi controversate privind securitatea cibernetică, lansat în luna noiembrie, lege care lasă  grupurilor  străine de afaceri posibilitatea de a exclude firmele de peste hotare de la piața concurențială. CAC a infirmat aceste informații, declarând că măsurile nu sunt menite să vizeze întreprinderile străine, ci să contracareze creșterea amenințărilor teroriste și cibernetice. Grupul a subliniat faptul că industriile-cheie din China trebuie „să efectueze o analiză de securitate“, a tehnologiei pentru a împiedica furnizorii și alte grupuri „să pună în aplicare  concurența neloială” și „să  prejudicieze interesele”  utilizatorilor. Cu toate acestea, criticii afirmă că formularea vagă a legii ridică o serie de probleme și ar putea legaliza anumite cerințe care afectează proprietatea intelectuală.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că decizia  SUA  de a ușura restricțiile privind livrările de arme către rebelii sirieni reprezintă un „act ostil” care amenință siguranța avioanelor militare rusești și a personalului militar,a raportat agenția de știri RIA, informează Reuters. RIA l-a citat pe ministrul care a declarat că administrația lui Barack Obama a încercat să complice situația din lume înainte ca Donald Trump să preia mandatul pentru Casa Albă în luna ianuarie. Obama a ridicat unele restricții privind livrările de arme către rebelii sirieni la începutul acestei luni. Kremlinul, a cărui forță aeriană sprijină guvernul președintelui Bashar al-Assad, a declarat că decizia este una riscantă și că armele ar putea ajunge în mâinile „teroriștilor“.

507eb07f79cd4518aa4abce1da210c0d_18Zeci de parlamentari s-au desprins din partidul de guvernământ din Coreea de Sud în urma scandalului de corupție care o vizează pe președinta destituită Park Geun-hye, informează Al Jazeera. Decizia acestora ar putea avea efecte directe asupra alegerilor prezidențiale care ar putea avea loc în doar câteva luni. Cei 29 de deputați anti-Park care au părăsit Partidul Saenuri intenționează să creeze un nou partid conservator care, potrivit observatorilor, ar dori să îl propună pe fostul Secretar General al ONU, Ban Ki-moon, drept candidat la președinție. Acesta este văzut de către conservatori ca fiind cel care ar putea câștiga alegerile pentru Casa Albastră în urma destituirii lui Park. Unul dintre membri Saenuri, Choung Byoung-Gug, i-a acuzat pe loialiști de „ neglijarea valorilor conservatoare” și de „apărarea încălcării valorilor constituționale” prin sprijinirea  președintei Park.

Rusia, China și Pakistan au avertizat  că influența Statului Islamic (ISIS)  este în creștere în Afganistan și că situația de securitate  s-a deteriorat, informează Reuters. Reprezentanți din cele trei țări, reuniți la Moscova, au fost de acord să invite guvernul afgan la astfel de discuții în viitor, a declarat ministrul rus de externe. „Cele trei țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea sporită a grupurilor extremiste în Afganistan, inclusiv ramura afgană a ISIS“, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.  Cele trei țări au convenit asupra unei „abordări flexibile pentru a elimina anumite cifre din listele de sancțiuni, ca parte a eforturilor de a promova un dialog pașnic între Kabul și mișcarea talibanilor“, a adăugat aceasta.

Vaticanul ar trebui să ia măsuri pentru a îmbunătăți relațiile cu China, a declarat șeful chinez al afacerilor religioase, la o săptămână după ce Biserica Romano-Catolică a afirmat că speră la apariția unor „semnale pozitive” de la Beijing, informează Reuters. Papa Francis încearcă să  repare o ruptură veche de zeci de ani cu China,  acolo unde catolicii sunt împărțiți între cei loiali lui și membri  unei biserici oficiale controlate de guvern. Unul dintre obstacolele întâmpinate de cele două țări în îmbunătățirea relațiilor este dat de cine poate numi clerul superior. China afirmă  că episcopii trebuie să fie numiți de către comunitatea catolică chineză locală și refuză să accepte autoritatea Papei, pe care îl văd ca fiind șeful unui stat strain, care nu are dreptul să se amestece în afacerile Beijingului. Wang Zuoan, șeful Administrației de Stat pentru Culte, a declarat faptul că autoritățile chineze „speră ca Vaticanul să adopte o atitudine mai flexibilă și pragmatică  și să ia măsuri concrete pentru a crea condiții benefice pentru îmbunătățirea relațiilor.” China dorește realizarea unor discuții constructive pentru reducerea diferențelor, creșterea  consensului și  promovarea unor relații mai bune, a declarat acesta în cadrul unei  reuniuni a catolicilor chinezi. Vaticanul a declarat săptămâna trecută că a fost „sigur că toți catolicii din China așteaptă o serie de semnale pozitive care i-ar putea ajuta să aibă încredere în dialogul dintre autoritățile civile și Sfântul Scaun și să spere la un  viitor marcat de unitate și armonie.”

O stradă  din Franța va  fi redenumită în cinstea deciziei Marii Britanii de a ieși din  Uniunea Europeană după ce primarul orașului Beaucaire, Julien Sanchez,  a creat o „Rue du Brexit“, informează BBC. Julien Sanchez, membru al Frontului Național a ales acest nume pentru „a aduce un omagiu alegerii poporului britanic” în urma referendumului. Strada se află la intersecția Rue Robert-Schumann și Avenue Jean-Monnet -considerați fondatori ai Uniunii Europene. „Noi nu am creat o stradă Pol Pot sau Klaus Barbie. Am ales pur și simplu să plătim tribut unui popor suveran și liderilor care și-au asumat o serie de responsabilități“, a declarat acesta pentru Le Figaro. Această decizie vine în întâmpinarea dorinței FN de a vedea Franța în afara blocului european.

 

Salvează

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …