Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 25 octombrie în lume – Oficialii italieni au aprobat instalarea unui nou terminal de gaz natural lichefiat (GNL), delegații guvernului etiopian și forțele rivale din Tigray au început negocierile oficiale de pace, iar Rusia a notificat SUA cu privire la planurile de a desfășura exerciții ale forțelor sale nucleare

A fost 25 octombrie în lume – Oficialii italieni au aprobat instalarea unui nou terminal de gaz natural lichefiat (GNL), delegații guvernului etiopian și forțele rivale din Tigray au început negocierile oficiale de pace, iar Rusia a notificat SUA cu privire la planurile de a desfășura exerciții ale forțelor sale nucleare

Material realizat de Maria Pițigoi

Delegații guvernului etiopian și forțele rivale din Tigray au început negocierile oficiale de pace pentru prima dată de la începutul conflictului, informează Al Jazeera. Negocierile au fost „convocate pentru a găsi o soluție pașnică și durabilă la conflictul devastator din regiunea Tigray” și se vor încheia duminică, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya. În urma unei investigații comune desfășurate anul trecut de către Organizația Națiunilor Unite și Comisia pentru drepturile omului desemnată de statul etiopian, ambele părți implicate în conflict au fost acuzate de comiterea crimelor de război. Conflictul a început în noiembrie 2020, când premierul etiopian, Abiy Ahmed, a trimis trupe în Tigray după ce a acuzat Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), aflat la guvernare în regiune, că atacă taberele armatei federale. De atunci, conflictul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a lăsat o mare parte a populației în pragul foametei.

Cel puțin șase palestinieni au fost uciși și alți 21 au fost răniți ca urmare a unei operațiuni a armatei israeliene împotriva grupării militare palestiniene Areen al-Usood, supranumită „Bârlogul Leilor”, anunță Al Jazeera. Gruparea a fost înființată anul acesta în Nablus și este acuzată de uciderea a doi soldați israelieni. Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a catalogat uciderile drept „crimă de război”, în timp ce a cerut Statelor Unite să oprească „agresiunea” israeliană în Cisiordania înainte ca lucrurile să „atingă un punct critic”. „Scopul nostru a fost și rămâne să provocăm daune grave și de durată terorismului și agenților săi din Jenin și Nablus”, a declarat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, comentând operațiunea din Nablus. Aceasta a adăugat că șeful Areen al-Usood și alți militanți au fost asasinați în timpul atacurilor. Violența s-a intensificat în ultimele luni în nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, în special în zonele Nablus și Jenin. Peste 100 de luptători și civili palestinieni au fost uciși în această zonă de la începutul anului, reprezentând cel mai mare număr de victime din ultimii șapte ani, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite.

Oficialii ruși au notificat Statele Unite ale Americii cu privire la planurile de a desfășura exerciții ale forțelor sale nucleare, conform Reuters. Potrivit liderilor SUA, se așteaptă ca Rusia să testeze rachete în timpul exercițiilor anuale „Grom” ale forțelor sale nucleare strategice, menționând că în trecut au fost testate rachete balistice intercontinentale. Conform Noului Tratat START, Rusia este obligată să notifice în prealabil efectuarea unor astfel de exerciții. Acestea reprezintă o potențială provocare pentru SUA și aliații săi, deoarece președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat anterior că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia pe fondul agresiunii sale în curs împotriva Ucrainei. Au apărut, de asemenea, întrebări cu privire la posibilitatea ca Moscova să lanseze o armă nucleară cu randament scăzut pe pământul ucrainean. „În timp ce Rusia se angajează într-o agresiune neprovocată și o retorică nucleară nesăbuită, aceste măsuri de notificare asigură că nu suntem luați prin surprindere și reduc riscurile unei percepții greșite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, subliniind importanța respectării cerințelor prevăzute de tratat.

Poliția norvegiană a arestat un presupus spion rus în orașul Tromsø din regiunea arctică, relatează Deutsche Welle. Bărbatul, cercetător la Universitatea din Tromsø, pretinde că este cetățean brazilian, dar poliția crede că ar putea folosi o identitate falsă și că ar fi de fapt cetățean rus. Potrivit șefului adjunct al Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene (PST), Hedvig Moe, informațiile pe care bărbatul le-ar fi putut obține „nu reprezintă o amenințare la adresa securității regatului”, însă există temeri cu privire la modul abuziv în care Rusia le-ar putea folosi. Moe a declarat, de asemenea, că „cercetătorul brazilian” va fi expulzat din țară deoarece „reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”. Potrivit presei norvegiene, bărbatul, care nu avea nici cetățenie rusă, nici norvegiană, a sosit în țară în 2021. Norvegia, acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa de Vest, este în alertă de securitate după presupusul sabotaj de luna trecută a conductelor Nord Stream din largul Suediei și Danemarcei.

Oficialii italieni au aprobat instalarea unui nou terminal de gaz natural lichefiat (GNL), considerat crucial pentru planul țării de a renunța la gazul rusesc, raportează France24. Decizia a fost luată după ce prim-ministrul, Giorgia Meloni, a declarat că prioritatea guvernului său va fi să ajute întreprinderile și gospodăriile să facă față creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și să investească în surse alternative de energie. Unitatea plutitoare de stocare și regazificare va fi înființată în portul Piombino din Toscana, în ciuda opoziției activiștilor de mediu și a localnicilor. Golar Tundra, deținută de grupul italian de gaze Snam, este de așteptat să fie operațională până la sfârșitul lunii martie și va permite transportarea cu ușurință a gazului în nordul puternic industrializat al țării. Sindicatele și localnicii au avertizat că sunt puse în pericol sănătatea și siguranța oamenilor care trăiesc în zonă și a turiștilor care călătoresc între orașul-port și insula Elba, o destinație populară de vacanță. Asociațiile de mediu au avertizat, de asemenea, că terminalul, care va primi GNL și îl va transforma din nou în gaz natural, va încetini tranziția Italiei la energie regenerabilă. Reprezentanții Greenpeace Italia au criticat proiectul ca fiind bazat pe „evaluări incomplete, considerații superficiale și termene nerealizabile”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …