Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 25 august în lume – Fondatorul Huawei a avertizat personalul companiei cu privire la criza economică din China, Autoritățile din Belarus au demolat un memorial al soldaților polonezi anticomuniști, iar Pakistanul este afectat de cea mai mortală inundație din ultimul deceniu
Sursă foto: Europa Duhuta

A fost 25 august în lume – Fondatorul Huawei a avertizat personalul companiei cu privire la criza economică din China, Autoritățile din Belarus au demolat un memorial al soldaților polonezi anticomuniști, iar Pakistanul este afectat de cea mai mortală inundație din ultimul deceniu

Material realizat de Dora Timar

Fondatorul companiei Huawei, Ren Zhengfei, a avertizat că în următorul deceniu compania va trebui să găsească soluții pentru a supraviețui, conform The Guardian. Într-o discuție cu personalul Huawei, Ren Zhengfei a declarat că în următorul deceniu toată lumea va avea de suferit, iar compania va trebui să se concentreze pe profit în detrimentul fluxului numerar și extinderii pentru a putea supraviețui în următorii trei ani, indicând reduceri suplimentare de locuri de muncă și cesionări. Ren a declarat “Următorul deceniu va fi o perioadă istorică dureroasă, pe măsură ce economia globală continuă să scadă”. Economia Chinei este sub presiune din cauza unor factori precum restricțiile în contextul pandemiei, o criză a industriei imobiliare și prăbușirea relațiilor internaționale. Specialiștii sunt de părere că țara nu își va atinge obiectivul de creștere economică de 5.5% în acest an.

Fosta ambasadoare a Marii Britanii în Myanmar a fost arestată în Yangon, informează The Guardian. Junta militară din Myanmar a reținut fosta ambasadoare a Marii Britanii în țară, precum și pe soțul ei în Yangon. Vicky Bowman și Htein Lin, un pictor renumit și fost deținut politic, au fost arestați miercuri în Yangon și acuzați de infracțiuni legate de imigrație. Aceștia au fost închiși în Insein, o instituție notorie în care se află mai mulți deținuți politici. Arestările au avut loc pe fondul deciziei guvernului Marii Britanii de a sancționa companiile care au legături cu junta militară. Relațiile militare ale Myanmar cu țările occidentale, inclusiv cu Marea Britanie, au fost deteriorate dramatic după lovitura de stat de anul trecut care a oprit tranziția democratică a țării.

Cel puțin 33 milioane de persoane din Pakistan au fost afectate de cea mai mortală inundație din ultimul deceniu, relatează CNN. Încă de la mijlocul lunii iunie, 937 de persoane au murit din cauza ploilor și inundațiilor severe în întreaga țară din Asia de Sud, potrivit Autorității naționale de gestionare a dezastrelor din țară. Sherry Rehman, ministrul pentru schimbările climatice, a etichetat inundațiile drept “fără precedent” și “cel mai grav dezastru umanitar din acest deceniu”. Rehman a subliniat că impactul cel mai mare este în sudul țării, adăugând că sunt în curs de desfășurare eforturi “maxime” de salvare.

Ministrul de externe al Poloniei a acuzat guvernul din Belarus de demolarea unui memorial în care se aflau mormintele soldaților anticomuniști, conform Al Jazeera. Guvernul polonez a acuzat autoritățile din țara vecină, Belarus, că au nivelat un sit memorial în care se aflau mormintele luptătorilor polonezi de rezistență care au murit luptând cu soldații sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe al Poloniei a declarat joi că cimitirul Surkonty a fost “devastat de serviciile regimului de la Minsk”. Acuzațiile, bazate pe rapoarte ale minorității poloneze din Belarus, au venit la o zi după ce liderii din Varșovia au declarat că vor demola un monument al soldaților Armatei roșii sovietice din sud-vestul Poloniei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a plecat într-o vizită în Algeria cu scopul reconcilierii în pofida istoriei dureroase, pe fondul cererii tot mai mari de gaze în Europa, informează Al Jazeera.  Macron a declarat că Franța și Algeria ar trebui să lase în urmă istoria “dureroasă” și să privească spre viitor. “Avem un trecut comun complex și dureros și uneori acesta ne-a împiedicat să privim spre viitor”, a declarat Macron după întâlnirea cu omologul său algerian, Abdelmadjid Tebboune. Vorbind la o conferință de presă, Tebboune a declarat că vizita a oferit “rezultate încurajatoare” și speră că va “deschide noi perspective pentru parteneriat și cooperare cu Franța”. Tebboune a spus că cei doi lideri discutat despre modalități de a aduce stabilitate în Libia, regiunea Sahel și teritoriul disputat al Saharei Occidentale. Dominația colonială franceză în Algeria și războiul amar de independență care a pus capăt în 1962 au răcit relațiile dintre cele două țări timp de zeci de ani. Legăturile cu Alger au devenit mai importante pentru Paris din cauza războiului din Ucraina, cererea pentru gazele din Africa de Nord crescând, precum și migrația în creștere în întreaga Mediterană.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …