Home / A fost azi în lume / A fost 24 noiembrie în lume – Un nou acord între Guvern și rebelii FARC semnat în Columbia, iar rezultatele din Ucraina privind combaterea corupției vor fi discutate într-o reuniune a liderilor UE

A fost 24 noiembrie în lume – Un nou acord între Guvern și rebelii FARC semnat în Columbia, iar rezultatele din Ucraina privind combaterea corupției vor fi discutate într-o reuniune a liderilor UE

Material realizat de Marina Ghiță și Ioana Vințeler

Cel puțin 77 de pelerini șiiți au fost uciși într-un atentat din Irak, relatează BBC. În fiecare an, milioane de pelerini călătoresc la Karbala pentru a comemora imaginea lui Hussein, nepotul profetului Mahamed al cărui martiriu din secolul VII este considerat un moment crucial în cadrul schismei șiite. În acest an, numărul pelerinilor care au reușit să ajungă la Karbala a fost unul destul de semnificativ. În drumul lor spre casă, aceștia au decis să poposească la o benzinărie în apropiere de Hilla, la 100 de km de Bagdad. Un camion încărcat cu nitrat de amoniu, petrol și alte materiale explozibile a fost detonat tocmai în parcarea acestei benzinării. Până în acest moment, estimările au ajuns până la 77 de morți. Autoritățile au afirmat faptul că atentatul a fost lansat de o grupare jihadistă. Un fum dens s-a ridicat în zona deflagrației, în timp ce întreaga scenă a masacrului a devenit una de doliu pentru martorii care au supraviețuit, cât și pentru rudele victimelor

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos împreună cu Rodrigo Londono, liderul marxist al rebelilor s-au întâlnit astăzi pentru a semna un nou tratat de pace, relatează Reuters. În 2 octombrie, prevederile tratatului au fost sancționate întrucât referendumul organizat pentru aprobarea acestuia a fost respins de electorat. Condițiile au fost considerate atunci mult prea îngăduitoare cu aceștia. După lungi discuții, părțile implicate în acest demers au ajuns la un consens prin intermediul unor revizuiri. Pactul a fost semnat cu un stilou confecționat dintr-un glonț, fapt ce subliniază catalizarea unei reconcilieri pe fundația sângeroasă a trecutului. Cei 4 ani de negocieri în Cuba de către Forțele Armate Revoluționare din Columbia au reușit să pună capăt celui mai lung conflict al regiunii care a înregistrat 220.000 de victime. „Vă invit să abandonați deceniile de violență în mâinile trecutului, să ne unim cu toții pentru Columbia, pentru națiunea noastră dragă, și să muncim împreună pentru o reconciliere construită în jurul unor idealuri de pace”, a declarat Juan Manuel Santos, președintele Columbiei.

Sute de oameni s-au adunat în orașul german Hamelin în semn de solidaritate pentru femeia aflată în comă după ce a fost legată de o mașină și târâtă 250 de metri, relatează The Guardian. Acest incident a stârnit extrem de multă repulsie, femeia fiind supusă unor tehnici inumane. Fostul ei partener de 38 de ani s-a predat poliției după ce a legat-o la gât cu o frânghie și a tras-o cu mașina aproximativ 250 de metri. Copilul de doi ani al cuplului de origine kurdă al celor doi se afla în mașină în acel moment. Autoritățile au anunțat faptul că bărbatul este cercetat acum pentru tentativă de omor. „Nimeni nu și-a putut imagina că un asemenea act barbar, care ne reamintește de execuțiile Evului Mediu, ar mai putea fi posibil într-un oraș precum e Hamelin”, a declarat Claudio Griese, primarul Hamelinului. Mesajele celor care au asistat la această noapte de veghe doresc oprirea violenței împotriva femeilor de pe întreg mapamondul.

Rebelii sirieni au fost de acord să trimită ajutoare celor din Aleppo, spune ONU, dar încă nu s-a primit o confirmare oficială din partea Siriei sau Rusiei, relatează Al Jazeera. Se pare că în luna august a acestui an s-au furnizat ultimele produse alimentare și medicale în această zonă. Rebelii sirieni au promis că vor interveni pentru a-i ajuta pe cei din Aleppo, însă nimic nu garantează că aceștia se vor ține de cuvânt. Jan Egeland, șeful grupului operativ umanitar sprijinit de ONU pentru Siria, a afirmat că a primit astăzi o aprobare scrisă din partea Siriei și un suport vebal din partea Rusiei. Planul este de a furniza ajutor medical și alimentar localnicilor, de a evacua cei 200 de civili răniți și persoanele cu handicap și de a se asigura o mai bună mobilizare echipei medicale căreia să i se permită accesul în interiorul și exteriorul zonelor asediate. „Toate aceste părți implicate în conflict aleg să facă asta, însă civilii sunt cei care plătesc de fapt prețul”, a declarat Stephen O’Brien, șeful umanitar al ONU.

O nouă represiune împotriva persoanelor gay apare în Tanzania care suspendă fondurile alocate programelor HIV de către S.U.A., relatează The Washington Post. Cele mai vicioase campanii împotriva societăților gay au fost lansate cel mai des în ultima perioadă în Estul Africii. Autoritățile din Tanzania vor să ia măsuri extrem de radicale pentru a eradica problema homosexualității. Se are în vedere scoaterea în afara legii a relațiilor între persoane de acelașii sex precum și pedepsirea acestora cu închisoarea. Furia împotriva homosexualității se întoarce acum și împotriva programelor HIV finanțate de S.U.A. care au ajutat până nu demult la îmblânzirea unei boli necruțătoare. În septembrie, deputatul ministerului pentru sănătate a afirmat faptul că tratamentul HIV promovează homosexualitatea, tocmai din acest motiv finanțările au fost oprite pentru o mai amănunțită cercetare în această direcție. Boris Dittchit, director de apărare al direcției LGBT pentru drepturile omului, a declarat: „Homofobia oficialilor guvernamentali va conduce populația deja vulnerabilă la o decădere și mai abruptă. Guvernul ar trebui să-i reasigure pe tanzanieni că sunt protejați împotriva oricărui prejudiciu. ”

China a declarat că va participa activ la acordurile comerciale bilaterale și multilaterale, cu aprofundarea reformelor și a deschiderii economiei indiferent de direcția pe care o va lua Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) sau Parteneriatul Economic Regional Global al Chinei (RCEP), informează Reuters. Declarația vine în urma deciziei președintelui american, Donald Trump, care a afirmat că va retrage Statele Unite din cadrul TPP-care exclude China, punând RECP-un pact rival care exclude Statele Unit, ca parteneriat prioritar pentru noi oferte de liber schimb din regiune. China v-a pune anumite presiuni pentru ca negocierile RECP să fie accelerate și să fie încheiate cât mai curând, cu respectarea deplină pentru statutul de bază în afaceri al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, Shen Danyang. Președintele chinez, Xi Jinping, s-a angajat la summit-ul APEC din Peru să promoveze în continuare politici pentru deschiderea economiei. Liderii țărilor din regiunea Asia-Pacific au căutat noi opțiuni de liber schimb în urma alegerii lui Trump, a cărui campanie a promis să elimine sau să renegocieze acordurile comerciale. RECP, care include Australia, India și alte zeci de țări, este văzut ca, probabil, singura cale de a extinde zona de liber schimb din Asia-Pacific (FTAAP) la care aspiră APEC.

Rezultatele din Ucraina privind combaterea corupției vor fi puse în discuție în cadrul cadrul unei reuniuni cu liderii UE, informeză BBC. Începând cu 2014, oficialii UE au fost cerut Ucrainei să combată corupția și să elaboreze o serie de reforme. Criticii spun însă că situația nu s-a schimbat suficient, președintele Petro Poroșenko fiind acuzat de susținerea oficialilor corupți. Discuțiile de la Bruxelles cu înalții oficiali ai UE se vor concentra asupra progresului reformelor, cu promisiunea de a călătorii fără viză pentru ucraineni. Ucraina speră că tema rolului Rusiei pe teritoriul ucrainean va deveni prioritară în cadrul reuniunii. Percepția asupra corupției este mai rea negativă în Ucraina decât în Rusia, potrivit Transparency International. În urmă cu două săptămâni, guvernatorul regiunii Odessa, fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, a demisionat, acuzându-l pe Poroșenko că sprijină oficialii corupți care, a declarat Saakașvili, au subminat eforturile sale de reformă în Odessa. În urmă cu câteva zile, oficialii au fost obligați să-și declare averi uriașe- sute de mii de dolari în numerar și colecții de articole de lux- pentru a fi în conformitate cu noile norme anticorupție.

Trei soldați turci au fost uciși și alți șapte au fost răniți într-un atac organizat de Statul Islamic (ISIS), în nordul Siriei, unde armata turcă a sprijinit o ofensivă rebelă, informează Le Figaro. Soldații au fost uciși în Al Bab, un oraș controlat de ISIS, pe care rebelii sirieni susținuți de armata turcă încercau să îl reia, a precizat agenția de știri, „Trei soldați turci au fost uciși și alți șapte au fost răniți într-un atac organizat de membrii Daech în zona Al-Bab”. Soldații răniți au fost repatriați în Turcia și au fost spitalizați în regiunea Gaziantep, situată la frontiera cu Siria. Ankara a lansat la sfârșitul lunii august o ofensivă terestră fără precedent în nordul Siriei pentru a împinge în sud ISIS, dar și miliția kurdă. Președintele, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți că rebelii sirieni susținuți de Ankara s-au aflat „la porțile orașului Al-Bab”.

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 16 au fost rănite în urma exploziei unei mașini în fața guvernoratului din Adana, oraș din sudul Turciei, a declarat guvernatorul Adana Mahmut Demirtas, informează Le Monde. Guvernatorul din Adana a declarat agenției Anadolu că un sinucigaș de sex feminin ar putea fi responsabil pentru atac. Turcia a fost zguduită în acest an de un val de atentate organizate de rebeliunea kurdă sau de jihadiștii, atentate care s-au soldat cu zeci de morți. Ministrul turc al afacerilor europene și de asemenea, deputat din Adana ,Omer Celik, a vorbit pe Twitter despre un „atac terorist”. Ministrul de interne, Süleyman Soylu, a declarat, miercuri, că 258 de atacuri au fost dejucate de la începutul anului.

Cel puțin 67 de persoane au murit, iar altele sunt încă sub dărâmături după ce o platformă în construcție de la turnul de răcire al unei centrale electrice din provincia Jiangxi, situată în estul Chinei, s-a prăbușit a anunțat agenția de știri de stat Xinhua, informează Reuters. Numărul de morți este într-o continuă creștere, deoarece un număr necunoscut de persoane se află încă sub dărâmături.Accidentele mortale sunt relativ frecvente la platform industriale din China iar furia în ceea ce privește standardele de muncă este în creștere. Trei decenii de creștere economică rapidă au fost marcate de incidente, de la dezastre miniere la incendii în fabrici. Autoritațile din China a promis să îmbunătățească siguranța la locul de muncă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 11 aprilie în lume – Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor privind avortul, care au devenit mai restrictive în timpul celor opt ani de guvernare, iar Yoon Suk-yeol, președintele sud-coreean, a promis schimbări în administrație, după ce partidele de opoziție au obținut victoria în alegerile pentru Adunarea Națională

Material realizat de Mara Cioroianu Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor …