Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 24 februarie în lume – Țările din Europa au început pregătirile pentru adăpostirea refugiaților în urma demarării atacului asupra Ucrainei, companiile aeriene au suspendat o parte din călătoriile cu destinația Europa de Est, iar guvernul Marii Britanii a extins programul de vize pentru persoanele din fosta colonie Hong Kong
Primul val de refugiați a ajuns în Polonia. Sursă foto: BBC

A fost 24 februarie în lume – Țările din Europa au început pregătirile pentru adăpostirea refugiaților în urma demarării atacului asupra Ucrainei, companiile aeriene au suspendat o parte din călătoriile cu destinația Europa de Est, iar guvernul Marii Britanii a extins programul de vize pentru persoanele din fosta colonie Hong Kong

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Meda Dragomir

Prințul Harry a declanșat o acțiune de calomnie împotriva companiei media Daily Mail, relatează The Guardian. Dosarele tribunalului arată că Harry a făcut o cerere împotriva Associated Newspapers Limited (ANL) miercuri după-amiază. Potrivit sursei, afirmațiile sunt legate de un articol publicat de Mail on Sunday sub titlul „Dezvăluit: cum Harry a încercat să-și păstreze secretă lupta legală pentru gărzile de corp”. Prințul Harry, în vârstă de 37 de ani, este, de asemenea, implicat în litigii împotriva Ministerului de Interne din cauza aranjamentelor sale de securitate, atunci când se află în Marea Britanie. Prințul și-a pierdut protecția poliției finanțată de contribuabili atunci când el și Meghan, ducesa de Sussex, s-au retras din îndatoririle regale în 2020. Cuplul își finanțează în mod privat securitatea în SUA, unde locuiesc acum. Prințul a contestat decizia Ministerului de Interne de a nu-i permite să plătească personal protecția poliției pentru el însuși și pentru familia sa în timp ce se află în Marea Britanie.

Curtea de Apel din Nicaragua i-a condamnat pe criticii guvernului pentru „conspirație”, informează BBC. Un tribunal din Nicaragua a găsit șapte critici ai guvernului condus de șeful de stat, Daniel Ortega, vinovați de conspirație în ceea ce grupurile pentru drepturile omului au denunțat drept „proces politic”. Printre cei condamnați se numără trei lideri ai opoziției care aveau în plan să candideze la alegerile din 2021. Zeci de critici guvernamentali au fost reținuți în perioada premergătoare sondajului, în care Ortega a câștigat un al cincilea mandat. Procuratura a cerut pedepse cuprinse între opt și 13 ani.

Guvernul Marii Britanii a extins criteriile pentru programul de vize al persoanelor din fosta colonie Hong Kong, relatează Reuters. Ca răspuns la noile legi de securitate introduse în Hong Kong, guvernul Marii Britanii a deschis anul trecut un nou program de vize care permite aproape trei milioane de persoane să solicite o viză britanică de cinci ani și, în cele din urmă, le oferă o cale către cetățenie. Schema este deschisă celor cu statut de național britanic (de peste mări) și persoanelor aflate în întreținerea acestora. Statutul BN(O) (British National Overseas) a fost introdus în temeiul unei legi britanice din 1987 care se referă în mod specific la Hong Kong. Reprezentanții guvernului au declarat că programul a fost conceput pentru a îndeplini un angajament istoric și moral față de poporul din Hong Kong, acuzând liderii chinezi că au încălcat termenii acordului în baza căruia colonia a fost predată înapoi la Beijing în 1997.

Toate restricțiile impuse de guvern privind gestionarea pandemiei s-au încheiat în Anglia, inclusiv cerința legală ca persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 să se izoleze acasă, anunță ABC News. Oficialii au declarat că persoanele care au fost testate pozitiv vor fi sfătuite în continuare să stea acasă cel puțin cinci zile. Însă de joi ei cetățenii britanici nu vor mai fi constrânși din punct de vedere legal să rămână acasă, iar cei cu venituri mai mici nu vor mai primi sprijin financiar suplimentar pentru a compensa o pierdere de venit din cauza izolării. Urmărirea de rutină a contactelor persoanelor infectate a fost, de asemenea, abandonată. Prim-ministrul Boris Johnson a prezentat luni strategia guvernului său conservator de „a trăi cu COVID” pe termen lung. El a spus că Marea Britanie trece „de la restricțiile legale la responsabilitatea personală”. Strategia include planuri de reducere masivă a testării universale gratuite pentru coronavirus începând cu 1 aprilie.

Protestatarii sudanezi au fost eliberați după detenție de câteva săptămâni, anunță Reuters. Guvernul Sudanului a eliberat 115 din cei 135 de protestatari care se împotriveau loviturii de stat. Protestatarii au fost reținuți în urmă cu câteva săptămâni, iar eliberarea acestora a survenit în urma presiunilor din partea avocaților, familiilor și comunității internaționale. Deținuții fac parte dintr-o mișcare de protest împotriva loviturii de stat din 25 octombrie, care a persistat în ciuda represiunilor de securitate care au ucis 82 și au rănit peste 2.000 de persoane, potrivit medicilor. Detenția lor a venit în urma restabilirii puterilor către serviciul de informații al țării la sfârșitul lunii decembrie, care fusese un instrument cheie sub fostul președinte Omar al-Bashir. Încă închiși sunt foști oficiali de rang înalt în baza acordului de împărțire a puterii civilo-militar înainte de lovitura de stat, deținuți sub acuzații de corupție, precum și protestatari acuzați de uciderea unui general de brigadă al poliției.

Țările din Europa au început pregătirile pentru adăpostirea refugiaților veniți din Ucraina, raportează BBC. Țările vecine Ucrainei au început pregătirile pentru a acomoda fluxul de refugiați care au fugit din țară în urma invaziei rusești. Ca urmare a bombardamentelor mai multor teritorii din Ucraina în dimineața zilei de joi, o parte semnificativă a cetățenilor au părăsit Kievul pentru zone mai adăpostite sau pentru a trece granița spre Uniunea Europeană. Ieșirile din marile orașe au fost blocate de trafic, în timp ce alți cetățeni au preferat sa traverseze granița cu Polonia și Ungaria pe jos. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi a declarat că aceste evenimente vor avea un impact umanitar “devastator”. “Conform estimărilor noastre, mai mult de 100,000 de oameni și-au părăsit locuințele din Ucraina, căutând adăpost în alte locații”, a precizat acesta pentru BBC. Agenția ONU pentru refugiați a stocat provizii pentru a oferi ajutor oamenilor care au rămas pe teritoriul Ucrainei, dar nu poate interveni atâta timp cât conflictele armate sunt încă în desfășurare.

Noua lege privind infracțiunile cibernetice din Pakistan a stârnit furie în rândul societății civile care acuză guvernul de controlul opiniei publice, conform Deutsche Welle. Potrivit informațiilor, guvernul prim-ministrului pakistanez, Imran Khan, a adoptat recent o ordonanță care prescrie o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru postarea de știri false în legătură cu oficiali ai statului, armatei sau ai ramurii juridice, pe conturile de social media. Organizațiile pentru drepturile omului au declarat că acest nou amendament privind criminalitatea cibernetică este un instrument de limitare a opiniei publice în Pakistan. Această decizie a fost semnată de președintele țării, Arif Alvi, dar legislația va trebui supusă votului și în parlament în următoarele 90 de zile pentru a putea intra în vigoare. Într-un sondaj realizat în 2021 de organizația Reporters Without Borders, Imran Khan este clasat drept unul dintre “prădătorii libertății presei” din lume.

Companiile aeriene au suspendat călătoriile în mare parte din Europa de Est din cauza conflictelor din Ucraina, informează Bloomberg.  Invazia asupra Ucrainei a alterat transportul aerian în majoritatea țărilor din Europa de Est, operatorii de zbor încercând să evite zonele deasupra spațiului asediat. Wizz Air Holdings, una dintre puținele companii aeriene cu sediu în Ucraina, încearcă momentan să își extraga atât personalul, cât și patru avioane rămase pe teritoriul Ucrainei, în Kiev și Live, două zone vizate de atacurile rusești. Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației a impus interdicții de zbor pentru spațiul aerian ucrainean și pentru zonele de la sudul, nordul și estul granițelor. În cazul țărilor precum Moldova sau Belarus, circulația aeriană a fost oprită pe o perioada nedeterminată, din cauza riscului prezentat de un posibil atac cu rachete balistice.

Guvernul Italiei a anunțat ridicarea stării de urgență și ușurarea restricțiilor privind pandemia Covid -19 din luna aprilie, informează Euronews. Prim-ministrul italian, Mario Draghi, a declarat ca țara va ieși din starea de urgență începând cu 31 Martie. Aceste măsuri de urgență au fost implementate încă de la începutul epidemiei în 2020, când Italia se transformase într-un epicentru al infecțiilor. Scopul autorităților este “să redeschidă totul, cât se poate de repede”, conform declarațiilor lui Draghi. Conform acestui anunț, multe dintre restricțiile impuse în ultimii 2 ani vor fi eliminate treptat, începand cu 1 Aprilie. Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină în cazul unui contact direct cu o persoană infectată cu Covid-19, iar elevii nu vor mai fi obligați să poarte măști de protecție în școli. Guvernul Italiei se alătură altor țări europene care au anunțat ridicarea restricțiilor anti-Covid, printre care Islanda, Polonia si Slovacia.

Parlamentul francez a aprobat o nouă lege care permite prelungirea termenului de avort la 14 săptămâni, conform Euronews. Acest proiect de lege, care oferă mai mult timp femeilor care doresc să-și termine voluntar sarcina, vine pe fondul unui deficit de cadre medicale și centre specializate. Conform activiștilor, anual 3.000 de femei erau forțate să părăsească țara pentru a obține un avort, deoarece depășeau fostul termen de 12 săptămâni. Guvernul francez se aliniază acum cu țări precum Spania și Austria, în care avortul este legal în termenul de 14 săptămâni. “Astăzi este o zi extrem de importanta pentru sănătatea reproductivă și sexuală, cât și o zi importantă pentru sănătatea femeii”, a declarat ministrul sănătățiiii, Olivier Veran.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …