Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 23 martie în lume – Un fost parlamentar rus a fost asasinat în Ucraina, Donald Trump primește o lovitură grea după amânarea votului pentru reforma sănătății, ONU avertizează asupra crizei umanitare din Sudanul de Sud, Germania ”aprinde” un Soare artificial, iar republicanii ar putea „schimba tabăra” în politica schimbărilor climatice
Criza umanitară provocată de conflictul din Sudanul de Sud afectează grav și statul vecin Uganda, iar Organizația Națiunilor Unite a făcut un apel către comunitatea internațională pentru a veni în ajutorul a sute de mii de refugiați afectați de lipsa de alimente și igienă. Foto: UNHCR /Will Swanson

A fost 23 martie în lume – Un fost parlamentar rus a fost asasinat în Ucraina, Donald Trump primește o lovitură grea după amânarea votului pentru reforma sănătății, ONU avertizează asupra crizei umanitare din Sudanul de Sud, Germania ”aprinde” un Soare artificial, iar republicanii ar putea „schimba tabăra” în politica schimbărilor climatice

Material realizat de Adrian Călugăru și Valeria Bortă

Fostul parlamentar rus Denis Voronenkov, un politician care a criticat politicile Kremlinului și ale președintelui Vladimir Putin și care trăia în Ucraina după ce a părăsit Rusia anul trecut, a fost asasinat în centrul Kievului, potrivit The Guardian. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a criticat vehement asasinatul, pe care l-a pus pe seama autorităților ruse, acuzând Moscova de ”terorism de stat”. Voronenkov, care avea 45 de ani, a fost un parlamentar al Partidului Comunist, acesta primind cetățenia ucraineană după ce a părăsit Rusia în octombrie 2016, alături de soția sa, cântăreața de operă Maria Maksakova, la rândul său fostă deputată pentru partidul pro-Putin Rusia Unită. Politicianul rus și-a pierdut viața după ce un atacator a deschis focul asupra sa și a gărzii de corp care-l însoțea, fiind lovit de mai multe gloanțe. Garda de corp și atacatorul, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită, au fost răniți în urma schimbului de focuri, iar atacatorul a decedat ulterior la spital.

Poliția londoneză l-a identificat pe Khalid Masood, un bărbat de 52 de ani născut sub numele de Adrian Elms în Kent, drept atacatorul care a provocat miercuri moartea a 4 persoane la Londra, după ce a intrat cu o mașină în pietonii care traversau podul Westminster, apoi a înjunghiat mortal un polițist care se afla în apropierea Parlamentului, scrie BBC. Masood nu avea antecedente și nu mai fusese în evidența poliției. Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul în urma căruia un polițist, un cetățean american și doi britanici au murit, iar alte 40 de persoane, printre care și 2 români, au fost rănite. De asemenea, poliția metropolitană a anunțat că trei femei și cinci bărbați au fost arestați în Londra și Birmingham sub suspiciunea că ar fi pregătit alte atentate care i-ar fi urmat celui de pe podul Westminster

Statele Unite ale Americii au avertizat guvernul Sudanului de Sud că împiedicarea angajaților care oferă ajutoare umanitare în zonele afectate de conflictele din această țară și care suferă de lipsa de alimente reprezintă ”un proces tactic deliberat de înfometare”, relatează Reuters. Aproape jumătate din populația de 5,5 milioane din Sudanul de Sud se confruntă cu lipsa de alimente, în urma unui conflict izbucnit în 2013 între susținătorii președintelui Salva Kiir, un etnic dinka, respectiv cei ai fostului său adjunct, Riek Machar, care este etnic nuer, iar acum se află în exil în Africa de Sud. Totodată, ONU a avertizat că Uganda se află ”în pragul colapsului” din cauză că circa 3000 de persoane se refugiază zilnic din Sudanul de Sud, potrivit Al Jazeera. Comisarul pentru refugiați al ONU, Filippo Grandi, a apelat la ajutorul comunității internaționale pentru a face față actualului număr imens de refugiați care ajung în Uganda.

Generalul Curtis Scaparrotti, militarul cu cel mai înalt rang al armatei SUA în Europa și totodată Comandantul Suprem Aliat pentru Europa al NATO, a declarat că a sesizat creșterea influenței Rusiei asupra insurgenților talibani din Afganistan și a afirmat că există posibilitatea ca Moscova să ofere chiar sprijin acțiunilor talibane, informează Reuters. ”Am observat influența Rusiei în ultimii termeni de asociere și poate chiar de sprijin acordat talibanilor”, a declarat Scaparrotti, care nu a precizat despre ce sprijin concret este vorba și nici cât de direct este acesta acordat insurgenților. Autoritățile ruse au negat permanent de-a lungul timpului orice legături cu talibanii, subliniind doar că au o serie de contacte limitate cu aceștia pentru a-i determina să vină la masa negocierilor pentru a încheia pacea cu guvernul de la Kabul. Actualmente, guvernul afgan controlează maximum 60% din teritoriul țării, restul zonelor fiind fie controlate de talibani, fie disputate prin ciocniri violente cu forțele guvernamentale.

Administrația Trump a suferit o înfrângere de moment și o lovitură de imagine după ce votul Camerei Reprezentanților pentru introdcerea reformei în sănătate care ar urma să înlocuiască Obamacare a fost amânat în ultimul moment, relatează BBC. Discuțiile pentru a ajunge la un acord au continuat pe timpul nopții și este așteptată o reluare a votului vineri, însă există indicii că propunerea de lege a administrației Trump să nu fie acceptată de o parte dintre republicani, fapt care va face imposibilă abrogarea și înlocuirea Obamacare, una dintre principalele promisiuni de campanie ale lui Donald Trump. Având în vedere că democrații se opun în bloc propunerii legistlative, dar totuși repbulicanii dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, sursa citată estimează că există un număr consistent de republicani care nu au fost convinși de propunerea propriului lor președinte, fapt care afectează și imaginea lui Paul Ryan, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, acesta nereușind să-și convingă colegii să susțină reforma. Cel mai probabil, ezitările republicanilor sunt motivate de păstrarea anumitor prevederi ale Obamacare în noua lege, dar și de faptul că potirvit analizelor, a reieșit că reforma propusă de Trump va fi defapt mult mai costisitoare decât cea a predecesorului său, în ciuda promisiunilor președintelui republican de reducere a costurilor.

Donald Trump a cerut Pentagonului să îi furnizeze ”vehicule militare disponibile” pentru ceremonia de inaugurare a noului președinte al SUA, din ianuarie, se arată într-un schimb de mesaje între echipa de inaugurare a liderului de la Casa Albă și Pentagon, potrivit unor informații obținute sub Legea Libertății de Informare de către Huffington Post, citate de The Independent. Potrivit unui email transmis de echipa de inaugurare a lui Trump, se arată că Pentagonului i-au fost solicitate ”câteva imagini cu vehiculele militare care ar putea apărea la paradă”. Răspunsul oficialului pentru apărare a fost în schimb ”extrem de reținut” pentru a pune la dispoziție lista solicitată și a transmis comitetului de inaugurare că ”astfel de sprijin se află în afara recomandărilor” pentru un astfel de eveniment. În cele din urmă vehiculele militare nu au mai fost prezente la ceremonia de inaugurare a lui Trump, deși acesta afirmase anterior că dorește ca vehiculele militare terestre și aeriene să fie prezente la Washington sau New York în cadrul unor parade.

Un cetățean francez de origine nord-africană a fost arestat în orașul belgian Antwerp pentru tentativa de a conduce o mașină în mulțimea de pietoni, relatează BBC. O mașină a fost condusă „la viteză mare” pe De Meir, strada principală a orașului, într-o zonă comercială, înainte de a fi interceptată și oprită. Nu a existat niciun raport cu privire la victime sau persoane care să fi suferit în vreun mod de pe urma acțiunilor bărbatului. Cuțite, o armă neletală și o cantitate de lichid încă neidentificat au fost găsite în mașină. Prim-ministrul belgian, Charles Michel, a lăudat autoritățile pentru „munca impresionantă” în prevenirea atacului.

Peste 250 imigranți care încercau să traverseze Marea Mediteraneeană se pare că s-au înecat după ce două bărci de cauciuc au fost găsite parțial scufundate în largul coastelor Libiei, informează Al Jazeera. Laura Lanuza, purtătorul de cuvânt pentru ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, a declarat că barca sa, Golfo Azzurro, a găsit joi în apropierea bărcilor de cauciuc semiscufundate 5 corpuri, la 30 km distanță de coasta Libiei. Lanuza a adăugat că în mod normal bărcile descoperite transportă aproximativ 120-140 persoane. „Noi nu găsim altă explicație decât aceea că bărcile respective erau pline cu oameni,” a declarat Lanuza pentru portalul de știri AFP, adăugând că „de peste un an noi nu am mai văzut aceste bărci decât pline cu oameni.”

Temperatura din apele Oceanului Arctic a atins limite extrem de înalte, din cauza încălzirii globale, potrivit The Guardian. Calota glaciară din Arctic își extinde suprafața în timpul iernii, atingând dimensiunile maxime în luna martie. Cu toate acestea, din cauza temperaturilor ridicate din 2017, maximul suprafeței calotei este de 14,4 milioane km², ceea ce reprezintă cea mai mică grosime înregistrată de sateliți în ultimii 38 ani. Aceste date au fost făcute publice la doar o zi după ce Organizația Meteorologică a ONU a declarat că temperatura globală a atins noi recorduri, situația de încălzire globală constantă din 2016, continuând și în 2017, ceea ce duce planeta pe teritorii neexplorate.

Foto: Caroline Seidel/AP
Foto: Caroline Seidel/AP

Oamenii de știință germani au aprins „cel mai mare soare artificial” cu scopul de a crea lumină suficient de puternică pentru fabricarea unui combustibil ce nu ar dăuna planetei, relatează The Guardian. Experimentul Synlight de la Jülich, consistă în 149 lămpi de lumină similare proiectoarelor de film ce produc o lumină de aproximativ 10.000 ori mai intensă decât lumina Soarelui ce ajunge pe Pământ. Când toate proiectoarele sunt conectate și direcționate spre un singur punct, acestea pot produce o temperatură de aproximativ 3.500 de grade Celsius. Experimentul Synlight cercetează posibilitatea de a folosi un sistem similar pentru a extrage hidrogenul din vaporii de apă, care ar putea fi folosit drept combustibil pentru avioane și mașini.

Un grup de republicani din Senatul SUA, în frunte cu Al Gore, intenționează să schimbe agenda președintelui Donald Trump privind încălzirea globală, conform Independent. Al Gore a declarat că intenționează să creeze un grup de lucru împreună cu alți republicani din cadrul Senatului SUA, pentru a aduce schimbări agendei președintelui SUA, Donald Trump, în ceea ce privește încălzirea globală. Trump, împreună cu vice-președintele Mike Pence, neagă cu insistență faptul că încălzirea globală este un fenomen real, iar de curând Mike Pence a declarat că chiar dacă există încălzire globală, activitatea umană nu este factorul principal ce o cauzează. „Mama Natură tinde să fie destul de insistentă,” a declarat Al Gore despre necesitatea de a aborda la nivel politic problema încălzirii globale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …