Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 23 mai în lume – Soldatul rus Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață, Joe Biden a promis public să apere Taiwanul, Un diplomat rus a demisionat din poziția de consilier din cadrul misiunii Rusiei la ONU
Sursă foto: AP

A fost 23 mai în lume – Soldatul rus Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață, Joe Biden a promis public să apere Taiwanul, Un diplomat rus a demisionat din poziția de consilier din cadrul misiunii Rusiei la ONU

Material realizat de Lara Popescu

Soldatul rus Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război, conform BBC. Un tribunal din Ucraina l-a “închis” pe viață și pe comandantul tancului rus pentru uciderea unui civil, și anume ucraineanul Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani. Șișimarin a recunoscut că l-a împușcat pe Shelipov în data de 28 februarie, dar a spus că a acționat la ordin și a cerut iertare văduvei bărbatului. Multe alte presupuse crime de război sunt investigate de Ucraina. Decizia de luni a stabilit un precedent legal semnificativ, având în vedere natura conflictului în care vizarea deliberată a civililor a devenit una dintre caracteristicile definitorii. Moscova a negat întotdeauna că trupele sale au vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi contrare, în timp ce Kievul a declarat că mai mult de 11.000 de crime ar fi putut avea loc.

Președintele american Joe Biden a promis public să apere Taiwanul, susținând în continuare aparenta schimbare de politică a Statelor Unite ale Americii, informează BBC. Biden a avertizat că guvernul chinez „flirtează cu pericolul” în situația din Taiwan și a promis să intervină militar pentru a proteja statul insular dacă este atacat. Președintele american a făcut o paralelă între Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina, provocând o reacție dură din partea Beijingului. Biden se află în acest moment în primul său tur al Asiei în calitate de președinte american, vizitând aliați regionali.

Garda de coastă greacă a declarat că a împiedicat aproximativ 600 de migranți să traverseze Marea Egee din Turcia, conform Euronews. Nouă ambarcațiuni care au părăsit coasta turcă luni dimineața au fost interceptate în apele teritoriale turcești din apropierea insulelor grecești Chios și Samos. Într-o declarație, paza de coastă a afirmat că „numărul total de persoane aflate la bordul celor nouă bărci depășește 590.” Atena a acuzat în mod regulat Ankara că nu a reușit să prevină traficanții de persoane care introduc ilegal migranți și solicitanți de azil în statul elen, încălcând astfel un acord din 2016 cu Uniunea Europeană. În același timp, ONG-urile acuză de mult timp autoritățile grecești de împingerea ilegală a migranților înapoi în Turcia. 

Un agent de pază care lucra la Ambasada Qatarului din Paris a fost ucis, conform Euronews. Într-o postare pe Twitter, reprezentanții ambasadei au scris: „Într-o crimă atroce și nejustificată, un agent de pază a fost ucis în această dimineață. Poliția l-a arestat rapid pe suspect și a deschis o anchetă.” Reprezentanții parchetului din Paris au declarat că „utilizarea unei arme” de către presupusul agresor nu a fost „confirmată” încă. O altă sursă care a intrat în contact cu Reuters a declarat că această crimă nu părea să fi fost un act terorist, iar paznicul a murit după ce a fost lovit.

Boris Bondarev, un diplomat rus, a demisionat din poziția de consilier din cadrul misiunii Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, declarând că nu a fost niciodată atât de rușinat de țara sa, informează Euronews. Un diplomat rus veteran de la Geneva a demisionat luni din cauza războiului din Ucraina. Acesta a declarat că „timp de douăzeci de ani de carieră diplomatică am văzut diferite schimbări ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca pe 24 februarie a acestui an,” a scris el, făcând aluzie la data invaziei Rusiei. Între timp, într-o adresă virtuală la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a cerut „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, inclusiv un embargo total asupra petrolului, pentru ca toate băncile rusești să fie excluse din sistemele globale.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 24 și 25 septembrie în lume – Partidul de extremă dreaptă din Italia se afla in pragul unei victorii electorale, mii de persoane au protestat la Chișinău iar ministrul de externe al a făcut apel către o pace negociată în Ucraina

Material realizat de Doina Bulearcă. Lidera partidului de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a revendicat victoria …