Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 21 februarie în lume – Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă participarea la tratatul nuclear cu SUA, mai multe persoane au murit după replicile majore ale cutremurului din sudul Turciei, iar președintele Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul și Statele Unite ale Americii vor aprofunda cooperarea militară
Sursă foto: Al Jazeera

A fost 21 februarie în lume – Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă participarea la tratatul nuclear cu SUA, mai multe persoane au murit după replicile majore ale cutremurului din sudul Turciei, iar președintele Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul și Statele Unite ale Americii vor aprofunda cooperarea militară

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia se va retrage dintr-un tratat nuclear și a blamat statele vestice pentru războiul din Ucraina, relatează Al Jazeera. Într-un discurs adresat membrilor parlamentului, armatei și care a fost difuzat pe ecrane în marile orașe, Vladimir Putin a făcut declarații cu privire la starea națiunii, la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Pe lângă avertizarea către Occident legată de o confruntare globală, Vladimir Putin a încercat să justifice invazia, susținând a fost un lucru forțat asupra Rusiei și că a înțeles durerea familiilor victimelor luptei. Liderul a mai adăugat faptul că Rusia va suspenda participarea la tratatul START cu Statele Unite ale Americii, care limitează arsenalele nucleare strategice ale acestora. Acesta a susținut că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA va face acest lucru. La scurt timp, reacțiile oficialilor statelor vestice au blamat discursul, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, declarând că „anunțul Rusiei este profund nefericit și iresponsabil”. 

O curte de judecată din Coreea de Sud a recunoscut pentru prima dată drepturile unui cuplu de același sex în stat, relatează BBC. Înalta Curte din Seul a constatat că serviciul de asigurări de sănătate de stat a retras în mod nejustificat asigurarea medicală a unuia dintre soți, după ce a aflat că partenerii sunt de același sex. Cei doi bărbați s-au căsătorit în 2019, însă căsătoria între membrii de același sex nu este legală în Coreea de Sud. Reclamantul, So Seong-wook, a declarat că apreciază decizia curții și recunoașterea unui drept care a fost evident încălcat. Acesta a dat în judecată Serviciul Național de Asigurări de Sănătate (NHIS) în anul 2021, după ce a fost refuzată asigurarea medicală a partenerului său, Kim Yongmin. Acestuia i s-a acordat asigurarea la început, însă a fost apoi revocată, deoarece NHIS a declarat că au făcut o greșeală în acordarea asigurării cuplului de același sex. Activiștii au susținut că decizia curții reprezintă un pas înainte pentru comunitatea LGBT din Coreea de Sud. 

Un raport emis de o organizație pentru drepturile omului a dezvăluit faptul că apele subterane din Coreea de Nord prezintă un risc de radiații pentru orașele din apropierea unui loc de testare nucleară, informează Reuters. Conform raportului, zeci de mii de nord-coreeni, cât și oameni din Coreea de Sud, Japonia și China ar putea fi expuși la materiale radioactive răspândite prin apele subterane provenite de la o unitate de testare nucleară din Coreea de Nord, Punggye-ri. Coreea de Nord a efectuat în secret șase teste de arme nucleare în Punggye-ri, între 2006 și 2017, potrivit guvernelor Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud. Raportul, realizat de Transitional Justice Working Group din Coreea de Sud, a demonstrat că materialele radioactive s-ar fi putut răspândi în opt orașe și județe din apropierea amplasamentului, unde trăiesc peste 1 milion de nord-coreeni și unde apele subterane sunt folosite în viața de zi cu zi, inclusiv pentru băut. De asemenea, raportul a avertizat că statele vecine, Coreea de Sud, China și Japonia ar putea fi în pericol din cauza produselor agricole și pescărești introduse ilegal din Coreea de Nord. 

Ministrul Afacerilor Externe din China, Qin Gang, a declarat că statul chinez își dorește să joace un rol în încheierea conflictului dintre Ucraina și Rusia, conform Associated Press. În contextul unei conferințe de securitate din Beijing, Qin Gang a declarat că statul chinez este îngrijorat de faptul că războiul de aproape un an ar putea escalada și s-ar putea „scăpa de sub control”. Acesta a susținut că statul va continua să îndemne negocierile de pace și să ofere „înțelepciunea chineză” pentru a ajunge la un acord politic. „În același timp, îndemnăm statele relevante să înceteze imediat să mai adauge combustibil pe foc, să nu mai transfere vina către China și să nu mai încurajeze discursul de Ucraina azi, Taiwanul mâine”, a mai adăugat Qin, făcând referire la sprijinul militar oferit Ucrainei de către Statele Unite ale Americii și aliații săi. 

Președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a declarat că Taiwan și Statele Unite ale Americii vor aprofunda cooperarea militară, într-un efort de a reduce „expansionismul autoritar”, relatează Deutsche Welle. O delegație a Congresului SUA a reafirmat angajamentele militare dintre cele două state, într-o vizită de cinci zile în Taiwan, venită pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre SUA și China. Tsai Ing-wen a afirmat că  „Taiwan și SUA vor continua să susțină schimburile militare”. „În viitor, Taiwan va coopera și mai activ cu SUA și cu alți parteneri democratici pentru a face față unor provocări globale precum expansionismul autoritar și schimbările climatice”, a adăugat liderul taiwanez. Președintele nu a oferit mai multe detalii despre cum vor arăta aceste schimburi. 

Mai multe persoane au murit după replicile majore din sudul Turciei, în timp ce oamenii din regiune încă suferă consecințele cutremurului ce a ucis zeci de mii de persoane în urmă cu două săptămâni, relatează CNN. O replică cu magnitudinea de 6,3 grade a lovit provincia Hatay, din sudul Turciei, în apropiere de granița cu Siria. Originea epicentrului s-a aflat în districtul Defne, potrivit Centrului de Coordonare a Situațiilor de Urgență SAKOM. Au urmat nouăzeci de replici, dintre care cea mai puternică a fost înregistrată la 5,8 grade. Cel puțin 294 de persoane au fost rănite. Conform declarațiilor făcute de șeful Agenției pentru Managementul Dezastrelor și al Urgențelor, Yunus Sezer, operațiunile de căutare și salvare în regiunile afectate sunt în desfășurare. Autoritățile au îndemnat cetățenii să stea departe de clădirile avariate. Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că 18 dintre persoanele rănite se află în stare gravă și au fost transportate la Adana și Dörtyol. De asemenea, peste 130 de persoane au fost rănite în nord-vestul Siriei. 

Secretarul de stat pentru transporturi al Spaniei și șeful companiei feroviare de stat au demisionat după ce s-a constatat că zeci de trenuri noi sunt prea mari pentru a putea traversa anumite tuneluri, informează The Guardian. În urmă cu trei ani, operatorul feroviar de stat, Renfe, a anunțat planuri de modernizare a materialului rulant al trenurilor de navetă cu ecartament îngust și al trenurilor de distanță medie din regiunile Asturias și Cantabria. Cu toate acestea, s-a constatat că trenurile construite în baza contractului de 258 de milioane de euro ar fi prea mari pentru a trece prin anumite tuneluri din cele două regiuni. Președintele regional din Cantabria, Miguel Ángel Revilla, a solicitat acțiuni urgente, în timp ce președintele regiunii Asturias, Adrián Barbón, și-a declarat dezamăgirea. Guvernul de coaliție al prim-ministrului Pedro Sánchez a încercat să aducă mai multe amendamente, anunțând că viitoarele călătorii pe rețelele din Asturias și Cantabria afectate de întârzieri vor fi gratuite până când noul material rulant va intra în funcțiune la începutul anului 2026.

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a vizitat Omanul în prima sa călătorie oficială în respectivul stat după peste un deceniu de război civil în Siria, conform Euronews. Călătoria de o zi pentru a-l întâlni pe sultanul Haitham bin Tariq a avut loc la două săptămâni după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, ucigând peste 44.000 de oameni în ambele state. Cutremurul din 6 februarie a condus la stimularea relațiilor arabe cu guvernul Assad, izolat la nivel internațional, care a fost expulzat din Liga Arabă după izbucnirea războiului în 2011. Cei doi conducători au purtat discuții oficiale la palatul regal din Muscat. Conform declarațiilor, s-au discutat chestiuni regionale și legăturile bilaterale înainte de a se organiza o „întâlnire privată”. Analiștii susțin că un impuls diplomatic generat de eforturile de ajutor în urma cutremurului ar putea întări relațiile lui Assad cu alte țări din Orientul Mijlociu care până acum s-au opus normalizării. Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că se construiește un consens în lumea arabă conform căruia va fi necesară o nouă abordare a Siriei pentru a face față crizelor umanitare, inclusiv cutremurul.

O agenție a Națiunilor Unite de monitorizare a torturii a anulat o vizită în Australia, deoarece reprezentanții a două state refuză să permită accesul în cadrul centrelor de detenție, relatează BBC. Subcomitetul pentru Prevenirea Torturii (SPT) a suspendat vizita după ce New South Wales și Queensland au refuzat intrarea în unele facilități. Conform declarațiilor, nu s-au făcut suficiente progrese pentru a permite accesul deplin. Guvernul australian și-a exprimat dezamăgirea față de respectiva anulare. SPT, format din experți independenți în drepturile omului, trebuia să verifice aderarea Australiei la un protocol care vizează prevenirea torturii și tratamentelor degradante. Implicarea statului în cadrul respectivului protocol a fost aprobată de guvernul federal în 2017 și permite membrilor SPT să inspecteze închisorile, secțiile de poliție și alte centre de detenție sub forma vizitelor neanunțate. Un purtător de cuvânt al procurorului general federal al Australiei, Mark Dreyfus, a declarat că guvernul regretă profund decizia și că aceasta nu reflectă „angajamentul statului de a proteja și promova drepturile omului”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a adresat lumii printr-un discurs ținut în Varșovia, Polonia, cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia, informează ABC News. După aproximativ 20 de minute, Biden și-a încheiat discursul spunând că lumea se află la „un punct de inflexiune” și că „deciziile ce vor fi luate în următorii cinci ani vor determina și modela viața pentru deceniile următoare”. Discursul lui Biden a avut loc la doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin s-a adresat parlamentului Rusiei, anunțând că statul va înceta participarea în cadrul tratatului de dezarmare nucleară New START cu Statele Unite ale Americii, ultimul acord major de control al armelor rămas între cele două țări. Conform declarațiilor lui Putin, Rusia nu se retrage deocamdată din tratat, dar îl suspendă, susținând că nu este posibil să se permită inspectorilor americani să viziteze centrele nucleare rusești, așa cum s-a convenit în cadrul tratatului. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …