Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 21 martie în lume – Rebelii sirieni lovesc din nou forțele guvernamentale din Damasc, 600 de milioane de copii vor fi afectați sever de lipsa resurelor de apă până în 2040, iar victimele 9/11 dau în judecată guvernul Arabiei Saudite
Foto: Mackenzie Knowles-Coursin / UNICEF

A fost 21 martie în lume – Rebelii sirieni lovesc din nou forțele guvernamentale din Damasc, 600 de milioane de copii vor fi afectați sever de lipsa resurelor de apă până în 2040, iar victimele 9/11 dau în judecată guvernul Arabiei Saudite

1. Coreea de Nord nu are de ce să se teamă de nicio acțiune a Statelor Unite ale Americii care vizează extinderea sancțiunilor pentru izolarea financiară a regimului de la Phenian, iar aceasta va continua să ”accelereze” programele sale nucleare și balistice, a declarat adjunctul ambasadorului acestei țări la misiunea ONU de la Geneva, Choe Myong Nam, informează Reuters. Oficialul nord-corean a subliniat că aceasta înseamnă inclusiv ”dezvoltarea capacității unor atacuri preventive” și dezvoltaea unei rachete balistice intercontinentale. Reacția lui Choe Myong Nam a avut loc după ce administrația Trump a anunțat la începutul săptămânii că ia in calcul extinderea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord pentru a pedepsi regimul de la Phenian pentru dezvoltarea programului său balistic și nuclear. ”Cred că aceste zvonuri au apărut după vizita Secretarului de Stat american în Japonia, Coreea de Sud și China…Bineînțeles că nu ne temem de astfel de acțiuni. Chiar și un embargo la sistemul de tranzacții internaționale, sau la cel financiar global, astfel de lucruri fac parte din tacticile lor și nu ne sperie sau nu vor avea impact asupra noastră”, a declarat Choe Myong Nam, care a subliniat că aceste sancțiuni sunt ”odioase și inumane”.

2. Secretarul de Stat american Rex Tillerson a propus reprogramarea unei reuniuni NATO la Bruxelles, în 5-6 aprilie, după ce inițial a anunțat că va lipsi de la aceasta, anunță Reuters. Decizia inițială a lui Tillerson de a lipsi de la întâlnirea cu miniștrii de externe ai țărilor NATO a provocat îngrijorări în rândul aliaților europeni pe fondul declarațiilor președintelui SUA Donald Trump cu privire la tendința acestuia de a diminua rolul Statelor Unite în cadrul alianței nord-atlantice. Totuși, anunțul lui Tillerson este văzut ca un semnal al unei schimbări de atitudine din partea SUA, urmând ca decizia privind o reprogramare a reuniunii să fie luată cu acordul unanim al celor 28 de state-membre. Eventuala absență a lui Tillerson de la întâlnirea NATO de la începutul lui aprilie poate fi pusă și pe seama prezenței acestuia în SUA cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Chinei, Xi Jinping, programată pe 6-7 aprilie. De asemenea, potrivit oficialilor americani, Secretarul de Stat va efectua o vizită și în Rusia în a doua parte a lunii aprilie.

3. Rebelii sirieni au luat cu asalt pentru a doua oară în ultimele trei zile o zonă controlată de guvernul sirian în capitala Damasc, continuând astfel cea mai puternică ofensivă lansată de opoziția siriană în ultimii patru ani de când luptele au izbucnit în această a regiune a Siriei, informează Reuters. În ciuda situației dificile cu care se confruntă atât în zona Damascului, cât și la nivel național, rebelii sirieni au arătat că încă sunt capabili să lanseze acțiuni ofensive de amploare împotriva forțelor regimului Bashar al-Assad. Separat, un alt grup de rezistență rebel a declarat că a lansat o ofensivă îm apropierea orașului Hama din centrul regiunii vestice a Siriei.

4. Mormântul restaurat în care se presupune că a fost depus trupul lui Iisus Christos după ce acesta a fost crucificat, considerat cel mai important monument al lumii creștine, este pregătit pentru a fi redeschis în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, informează The Guardian. O echipă de 50 de cercetători și restauratori de la Universitatea Tehnică Națională din Atena au realizat proiectul de renovare ce a durat nouă luni, acesta concentrându-se pe o mică structură aflată deasupra camerei mortuare, cunoscută drept ”edicul”. Echipa de restauratori a mai efectuat anterior lucrări și la Acropole și la Hagia Sofia din Istanbul. Costul restaurării celui mai important monument al creștinismului a fost de 4 milioane de dolari.

5. Ministrul francez de interne, Bruno Le Roux, a demisionat în urma unui scandal privind angajarea fetelor sale adolescente ca asistenți parlamentari în timpul vacanțelor școlare, informează The Guardian. Acuzațiile aduse lui Le Roux dau o nouă lovitură campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din Franța, după ce deja unul dintre principalii candidați, candidatul de centru-dreapta Francois Fillon, a fost pus oficial sub acuzare pentru presupuse angajări ale unor membri ai familiei în posturi ”fantomă” plătite din bani publici. Bruno Le Roux, membru al partidului socialist, și-a înaintat demisia președintelui Francois Hollande, după ce a recunoscut că le-a plătit pe fetele sale, acum în vârstă de 20 și 23 de ani, cu 55.000 de euro din bani publici timp de peste 7 ani. Acestea au primit nu mai puțin de 24 de contracte pe perioadă determinată, între 2009 și 2016, atunci când Le Roux a făcut parte din parlamentul francez.

6. Șeful staff-ului armatei israeliene, locotenentul general Gadi Eisenkot, a susținut ipoteza lansată de media arabă conform căreia gruparea Hezbollah s-a aflat în spatele asasinării propriului său comandant în Siria, în 2016, scrie BBC. Acesta a afirmat că serviciile secrete israeliene au concluzionat, la fel ca și sursele arabe, că Mustafa Amine Badreddine a fost asasinat de propriii săi oameni. Acesta a fost ucis de o explozie în apropiere de Damasc, pe care gruparea militantă șiită au atributi-o extremiștilor rebeli sunniți. Zvonurile uciderii lui Badreddine la ordinele provenite din interiorul Hezbollah au fost lansate de rețeaua pan-arabă de știri al-Arabiya, în urma unei anchete care a relevat că ordinul uciderii liderului militant din Siria a venit de la liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Mișcarea Hezbollah este puternic implicată în războiul civil din Siria, având sute de militanți distribuiți pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad și forțele loiale acestuia în conflict.

7. Indicii bursier Dow Jones și S&P 500 din SUA a scăzut puternic marți cu circa 1%, înregistrând cea mai puternică scădere de după alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, alimentând zvonurile pesimiste cu privire la reinstaurarea neîncrederii în economie, informează CNN. Dow Jones a scăzut cu 238 de puncte, niciunul dintre cei doi indici menționați nemaiavând o astfel de scădere dinainte de jumătatea lui octombrie 2016. Scăderea pieței financiare relevă că, cel puțin temporar, există o revenire a pesimismului pe bursă. O posibilă cauză a reinstaurării pesimismului pe piețele financiare o reprezintă, potrivit analiștilor citați de CNN, scăderea încrederii investitorilor că administrația Trump este capabilă de o schimbare reală, în condițiile bătăliilor administrative și juridice pe care aceasta se vede nevoită să le poarte.

8. Gigantul mediat Twitter a anunțat că a suspendat peste 600.000 de conturi începând cu jumătatea lui 2015, ca parte a eforturilor companiei de a contracara ”promovarea terorismului” la nivel global, relatează Al Jazeera. Twitter a anunțat în ultimul său raport de transparență publicat marți că 636.248 de conturi au fost anulate în această perioadă, iar 376.890 dintre acestea au fost anulate în ultimele 6 luni din 2016. Acțiunile Twitter au avut loc după ce rețelele sociale sunt tot mai presate de guvernele țărilor pentru a folosi instrumente tehnologice pentru a stopa promovarea violenței religioase precum și potențialul de recrutare și de lansare a atacurilor de către teroriști. Totodată, compania cu sediul la San Francisco a anunțat că cererile guvernamentale pentru furnizarea datelor despre utilizatori au crescut cu 7% în utimele 6 luni față de perioada precedentă.

9. Unul din patru copii va muri, îi va fi afectată creșterea sau va suferi sever din cauza lipsei de apă până în 2040, a relevat Unicef în cadrul unui raport publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Apei, informează The Independent. ”Însetați pentru un viitor”, așa cum Unicef a intitulat raportul, prezintă o imagine dură a următoarelor decenii pe fondul creșterii populației globale și a cererii pentru apă, dar și a creșterii nivelului apelor mării și al perioadelor de secetă puternică, efecte combinate care reprezintă premisele unei crize umanitare de proporții uriașe. Astfel, 600 de milioane de copii vor fi afectați de boli, malnutriție sau vor muri din cauza dispariției resurselor de apă. Actualmente, 36 de țări ale lumii se confruntă cu ”niveluri ridicate ale lipsei de apă”, potrivit raportului Unicef. Acesta mai relevă că în fiecare zi, 800 de copii sub cinci ani mor din cauza diareei provocată de lipsa accesului la apă potabilă și a igienei precare.

10. Familiile a 850 de victime care au murit în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011 și alte 1.500 de persoane rănite au dat în judecată guvernul Arabiei Saudite, pe care-l acuză că a oferit materiale și resurse financiare rețelei al-Qaida timp de mai mulți ani, sprijinind astfel orchestrarea celui mai grav atac terorist petrecut pe pământ american în istoria SUA, informează CNN. Acesta reprezintă cel mai important proces declanșat în urma deciziei Congresului de a aproba Legea Justiției Împotriva Sponsorilor Terorismului, în ciuda unui veto prezidențial, în luna septembrie a anului trecut. Potrivit acestei legi, orice cetățean american poate chema în judecată guverne acuzate de sponsorizarea actelor teroriste în Statele Unite ale Americii. Plângerea a fost depusă la începutul săptămânii la curtea federală din Manhattan, iar în aceasta se precizează că guvernul saudit, prin miniștrii și oficialii săi, precum și printr-o rețea vastă de fundații cu legături strânse cu autoritățile, au oferit sprijin financiar, practic și material pentru rețeaua al-Qaida. Documentul depus la tribunalul din Manhattan citează părți din rapoartele declasificate ale FBI și CIA, conform cărora unii din cei 19 teroriști implicați în atentatele de la 9/11, majoritatea având origini saudite, s-au aflat în contact și au primit sprijin din partea unor persoane aflate în anturajul guvernului de la Riad..

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …