Home / A fost azi în lume / A fost 20 iunie în lume – Numărul refugiaților din 2015 a atins 65,3 milioane de oameni, Roma are primul primar femeie, iar parlamentul Croației este dizolvat

A fost 20 iunie în lume – Numărul refugiaților din 2015 a atins 65,3 milioane de oameni, Roma are primul primar femeie, iar parlamentul Croației este dizolvat

Material realizat de Ioana Rusu

TITLURILE ZILEI

1. Numărul persoanelor refugiate a atins nivelul record de 65,3 milioane în anul 2015, relatează BBC. ONU declară că numărul persoanelor strămutate și al refugiaților care fug din calea conflictelor și persecuțiilor a atins cel mai mare nivel înregistrat vreodată. În acest context, se estimează că una din 113 persoane de pe glob este fie solicitant de azil, fie strămutat, fie refugiat și în fiecare minut sunt strămutate 24 de persoane. Este pentru prima dată când este depășit pragul de 60 de milioane de oameni, mai mult de jumătate dintre aceștia provenind din țări precum Siria, Afganistan sau Somalia. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, anul trecut au sosit în Europa peste 1,011,700 de migranți, statele preferate de aceștia fiind Germania și Suedia.

2. 6 persoane și-au pierdut viața în urma ciocnirilor violente dintre profesorii protestatari și forțele de ordine din Mexic, informează Reuters. Violențele au izbucnit în momentul în care poliția a acționat împotriva protestatarilor care blocau o stradă din sudul statului mexican Oaxaca. Enrique Galindo, șeful poliției federale mexicane, a declarat că în momentul în care ofițerii de poliție încercau să elibereze străzile, bărbați înarmați au deschis focul asupra ambelor tabere, pentru a crea haos și o stare conflictuală. Incidentul este considerat ca fiind cel mai grav din ultimele luni. Proteste similare au cauzat frecvent haos în Mexic din pricina reformei educaționale.

3. Un atentat sinucigaș al talibanilor, petrecut în capitala Afganistanului, s-a soldat cu decesul a 4 persoane, relatează Reuters. Luni dimineață, la Kabul, talibanii au atacat un microbuz care transporta agenți de pază nepalezi și au provocat moartea a 14 persoane și rănirea altor opt. Atacul este ultimul dintr-un val recent de violență care scoate în evidență provocările cu care se confruntă guvernul afgan din Kabul. Potrivit sursei citate, atacatorul se afla în apropierea unui complex de locuințe și a declanșat atacul în timp ce microbuzul se afla în deplasare. Statele Unite a anunțat recent intensificarea loviturilor aeriene și a operațiunilor împotriva insurgenților talibani care cer plecarea tuturor forțelor occidentale din țară. Talibanii au revendicat atentatul printr-o declarație postată pe o rețea de socializare și au afirmat faptul că acțiunile lor sunt întreprinse pentru a răzbuna executarea a șase prizonieri talibani.

4. Virginia Raggi, candidata partidului populist Mișcarea 5 Stele, a devenit prima femeie primar din istoria Romei, anunță Al Jazeera. Virginia Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani și candidată a partidului populist M5S, a câștigat alegerile în fața contra-candidatului său, Roberto Giachetti, reprezentant al Partidului Democrat din care face parte premierului Matteo Renzi. Raggi a făcut un salt din anonimat și a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri din politica italiană în doar câteva luni, pe parcursul campaniei electorale. M5S a apărut ca un partid de opoziție anti-stabilire, iar succesul său la Roma ar putea reprezenta o platformă pentru a înclina balanța la alegerile pentru puterea națională ce vor avea loc în 2018. Prezența la cel de-al doilea tur de scrutin a fost relativ scăzută comparativ cu primul, doar 50,5% din cei cu drept de vot prezentându-se la urne.

5. Aproximativ 50 de persoane și-au pierdut viața în urma alunecărilor de teren și a inundațiilor din Indonezia, relatează Reuters. Autoritățile indoneziene au demarat, luni dimineață, operațiuni de salvare a victimelor Zeci de persoane și-au pierdut viața, iar multe altele sunt date dispărute pe insula Java. Echipele de căutare și salvare au utilizat buldozere pentru a curăța zona din centrul insulei Java, după ce ploile torențiale și alunecările de teren au avariat mii de locuințe și i-au forțat pe locuitori să părăsească zona. În acțiunile de salvare au fost implicate aproximativ 200 de persoane, printre acestea regăsindu-se militari, membrii ai ONG-urilor, precum și voluntari care au contribuit la salvarea victimelor. Autoritățile au declarat stare de alertă și mențin atenție sporită pentru ploi abundente, inundații și alunecări de teren.

6. Croația va organiza alegeri legislative anticipate, după ce Parlamentul a fost dizolvat, informează Al Jazeera. Deputații croați s-au pronunțat, luni, în favoarea dizolvării Parlamentului și organizării unor alegeri anticipate. După mai multe săpămâni de impas politic, 137 de parlamentari, din cei 151, au votat pentru dizolvarea legislativului de la Zagreb, în vreme ce doar doi dintre aceștia au votat împotrivă, iar unul s-a abținut de la vot. Dizolvarea Parlamentului va deveni efectivă pe 15 iulie, iar alegerile anticipate vor trebui să se desfășoare într-un interval cuprins între 30 și 60 de zile. Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a anunțat că va lua în considerare dorința majorității partidelor, iar scrutinul parlamentar anticipat va fi organizat, cel mai probabil, în luna septembrie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …