Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 21 februarie in lume: Marine Le Pen a refuzat să poarte vălul în Liban, o serie de substanțe radioactive au fost descoperite în mai multe locuri din Europa iar trei persoane suspecte de planificarea unui atac terorist au fost arestate în Franța

A fost 21 februarie in lume: Marine Le Pen a refuzat să poarte vălul în Liban, o serie de substanțe radioactive au fost descoperite în mai multe locuri din Europa iar trei persoane suspecte de planificarea unui atac terorist au fost arestate în Franța

Material realizat de Ionela Păpurică și Cristiana Mitran

Norvegia doreşte să participe la discuţiile dintre Marea Britanie şi liderii UE din timpul negocierilor pentru Brexit, relatează Independent. Ţara din nordul Europei nu este membră a Uniunii Europene, dar plăteşte pentru accesul la Piaţa Comună Europeană, prin intermediul Acordului privind Spaţiul Economic European (SEE). “Ne-ar dori să avem posibilitatea de a fi incluşi în negocierile UE – Marea Britanie  în ceea ce priveşte piaţă internă“,  a declarat ministrul pentru SEE şi UE, Frank Bakke-Jensen,  într-un discurs adresat ambasadorilor UE la Oslo. “Sunt încântat de dorinţa de consultare îndeaproape cu noi în timpul  negocierilor viitoare cu privire la piaţă internă“, a declarat el, adăugând că Norvegia conduce un dialog politic bilateral cu Londra la ora actuală. “Noi suntem gata să discutăm despre viitoarea nostră cooperarea în termeni specifici, de îndată ce situaţia o permite.” Norvegia a declarat în august că probabil va trece o lungă perioada de timp până ca un nou acord comercial să fie stabilit între Oslo şi Londra. Bakke-Jensen a declarat anterior că decizia Theresei May de a părăsi pe deplin piaţă unică a UE este “înțeleaptă“. “Marea Britanie singură ar avea o sarcina dificilă în a obţine o afacere la fel de bună că cea pe care Norvegia o are astăzi cu UE“.

Marine Le Pen a anulat întâlnirea cu marele muftiu al Libanului de marţi, după ce a refuzat să poarte valul islamic, relatează CNN. Candidata de extemă dreaptă la preşedinţia Franţei se află într-un tur de două zile în Liban. Le Pen a declarat reporterilor că a fost surprinsă de cerinţă de a purta val, însă un purtător de cuvânt al marelui muftiu a declarat că Le Pen a fost informată cu privire la necesitatea purtării unui val care să-i acopere capului înainte de întâlnire. Le Pen a relatat că s-a mai întâlnit  cu Marele Muftiu al Al-Azhar în timpul unei vizite în Egipt, în 2015, fără a-şi acoperi capul. “Îi puteţi transmite respectul meu marelui muftiu, dar eu nu îmi voi acoperi capul“,a insistat ea. Este ştiută opoziţia lui Le Pen faţă de purtarea valului, chiar ea menţionând că va interzice purtarea tuturor simbolurilor religioase în locurile publice. “Eu personal am salutat-o la uşa şi am vrut să-i înmânez  un val alb,dar ea a refuzat să-l ia“, a explicat Khaldoun Awas. “Am îndemnat-o să-l poarte, dar  ea a refuzat şi a spus că nu îl va purta şi a ieşit fără a participa la întâlnirea convenită anterior cu muftiul. La scurt timp după incident, Florian Philippot, vice-preşedinte al Partidului Frontul Naţional al lui Le Pen a postat pe Twitter: “În Liban, Marine refuză să poarte valul. Un mesaj frumos de libertate şi de emancipare  trimis femeilor din Franţa şi din lume!

Radiaţii misterioase se răspândesc în toată Europa, iar autorităţile păstrează secretul provenienţei lor, relatează The Independent. Iod-131, un material radioactiv, se găseşte în cantităţi mici pe întreg continentul. O cantitate mică din această substanţă a fost găsită în nordul Norvegiei la începutul lunii ianuarie, potrivit datelor oficiale şi s-a răspândit treptat în restul Europei. Dar, în ciuda faptului că au descoperit materialul în luna ianuarie, autorităţile nu au anunţat că substanţă a fost găsită până acum câteva zile. Motivul ar putea fi acela că nu se ştie de unde provine această substanţă sau  cum a ajuns să fie răspândită. Iod-131 se găseşte de obicei alături de alte materiale radioactive, dar nu şi în acest caz. SUA a dislocat avioane specializate pentru a zbura pe deasupra Europei şi a izola substanţă – dar au eşuat în mare parte. Teorii ale conspiraţiei au indicat faptul că substanţă a fost răspândită din nordul Norvegiei, acolo unde Rusia ar fi realizat un test nuclear secret. Iod-131 este deseori utilizat pentru a trata unele tipuri de cancer şi alte boli. Faptul că materialul a fost găsit  singur  sugerează că acesta a fost izolat, ceea ce face mai probabil că scurgerea să vină de la o companie farmaceutică. Nu este posibilă stabilirea cu exactitate a sursei, dar  este probabil ca acesta să fi fost lansată undeva în apropierea Europei de Est. Cantitatea de Iod-131 care se află în prezent în Europa nu reprezintă un motiv de îngrijorare, potrivit IRSN francez, sau organismul de securitate nucleară.

Armata ucraineană a acuzat rebelii pro-rusi de ruperea unei noi înţelegeri de încetare a focului la numai câteva ore după ce a intrat în vigoare, susţinând că separatiştii au ucis un soldat şi au rănit un altul, relatează Al Jazeera. “Forţele de ocupaţie continuă să bombardeze poziţiile noastre pe toate fronturile“, a declarat Leonid Matyukhin, purtătorul de cuvânt militar ucrainean, anunţând cele mai recente victime. Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al auto proclamatei Republici Populare Donetsk, a declarat că armistiţiul a fost respectat în mare măsură de când a început la miezul nopţii. Cea mai recentă încercare de a reduce la tăcere armele din Ucraina a fost realizată, după ce mai mult de 30 de persoane au fost ucise într-o creştere bruscă a violenţei la începutul lunii februarie între forţele guvernamentale şi separatiştii sprijiniţi de Rusia. Dar înţelegerea anunţată sâmbătă, după ce miniştrii de externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au purtat discuţii în Munchen, a rămas fragilă. Tot luni, Germania a criticat decizia  Rusiei de a recunoaşte paşapoartele emise de către separatişti în estul Luhanskului şi regiunea Doneţk. Franţa a denunţat şi ea această acţiune a Rusiei în cursul zilei de luni, ministerul de externe al ţării spunând în timpul unei conferinţe de presă periodice că” Franţa regretă această decizie“. După ce a primit criticile din partea omologilor săi francez şi german, ministerul de externe rus a declarat într-un comunicat publicat pe site-ul sau: “Ordinul respectă pe deplin dreptul internaţional, care nu interzice recunoaşterea documentelor necesare pentru punerea în aplicare a drepturilor şi libertăţilor acordate de autorităţile care nu sunt pe plan internaţional recunoscut. “

Aproape 1,4 milioane de copii care suferă de malnutriţie severă ar putea muri în acest an de la foametea din Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud şi Yemen, avertizează UNICEF, relatează DW. UNICEF  a declarat luni că în Yemen 462.000 de copii suferă de malnutriţie acută. Alţi 450.000 de copii au fost grav subnutriţi în nord-estul Nigeriei. Fews Net, sistemul de avertizare timpurie a foametei, a declarat că unele zone îndepărtate ale statului Borno din Nigeria au fost afectate de foamete  la sfârşitul anului trecut. Agenţiile de ajutorare nu au reuşit să ajungă la cei care au avut nevoie şi s-au temut că situaţia se va înrăutăţi. Directorul UNICEF, Anthony Lake a făcut apel pentru o acţiune rapidă. “Putem salva încă multe vieţi“, a spus el. Seceta din Somalia a lăsat 185.000 de copii la un pas de foamete, fiind probabil ca această cifra să ajungă la 270.000 în următoarele câteva luni. ONU a declarat luni că a fost realizată o “extindere a  asistenţei şi protecţiei“, în Somalia, şi că  aproximativ 6,2 milioane de somalezi, sau jumătate din populaţia ţării, au nevoie de asistenţă umanitară. Cel mai important factor care contribuie la accentuarea foametei este incapacitatea agenţiilor de ajutor de a ajunge la zonele în care economia s-a prăbuşit din cauza războiului.  “Convergenţa dovezilor arată că efectele pe termen lung ale conflictului cuplate cu preţurile ridicate la alimente, criza economică, producţia agricolă scăzută şi condițiile de trăi precare“, au avut drept rezultat ca 4.9 milioane de oameni să sufere de foame, a spus Isaia Chol Aruai, preşedintele Biroului Naţional de Statistică al Sudanului de Sud . Această cifra reprezintă 42% din populaţia ţării.

Președintele american Donald Trump a condamnat amenințările cu bombă împotriva comunităților evreiești din SUA din ultimele săptămâni, informează BBC. Acesta a declarat că “amenințările antisemite care vizează centrele comunitare și comunității evreiești sunt oribile și dureroase”. Declarația lui Trump apare după ce luni, 11 centre comunitare evreiești din întreaga țară, inclusiv în zonele Houston, Chicago și Milwaukee, au raportat că au primit amenințări false cu bombă. Săptămâna trecută, 27 de centre comunitare evreiești în cel puțin 17 state din SUA au primit astfel de amenințări. Poliția din statul Missouri a deschis între timp o anchetă, după ce mai mult de 170 de pietre funerare au fost avariate într-un cimitir evreiesc din St Louis, Missouri. Trump a fost atacat luna trecută, când o declarație eliberată în numele său pentru a comemora Ziua Holocaustului nu a reușit să folosească cuvântul “evreu”.

Trei persoane au fost arestate în Franța, fiind suspectate de complot a unui atac terorist, relatează BBC. O echipă care se ocupă cu eliminarea bombelor a fost chemată să inspecteze casa unuia dintre suspecți, în orașul central Clermont-Ferrand, informează presa franceză. Franța este în alertă după o serie de atacuri mortale în ultimii ani de către militanții care pretind că fac parte din grupul de Statul Islamic. Cei trei suspecți au fost arestați în urma unei investigații preliminare, ce a început în luna ianuarie privind suspiciunea de a pleca spre Siria sau de a comite un act în Franța. De la începutul anului 2015, cel puțin 230 de persoane au fost ucise în atacuri jihadiste în Franța. În urmă cu o săptămână, trei bărbați și o fată de 16 ani au fost găsiți de către poliție că dețin materiale pentru fabricarea bombelor într-un raid anti-terorist asupra unui apartament în orașul sudic. Unul dintre bărbați în vârstă de 29 de ani, pe numele său Abdullah Hamamy a fost împușcat și rănit grav.

Corpurile a 87 de migranți africani au fost găsite pe uscat în orașul libian Zawiya, aceștia încercând să traverseze Marea Mediterană către Italia, relatează BBC. O barcă de cauciuc a fost găsită ruptă în apropiere iar acest lucru a declanșat o teamă mult mai mare deoarece mai multe organisme pot ieși la suprafață, de obicei în astfel de bărci putându-se transporta până la 120 de persoane. Dintre cei găsiți cei mai mulți sunt considerați a fi copii. Un purtător de cuvânt libian al Semiluna Roșie – Crucea Roșie a țării – a spus că acele cadavre au fost preluate de către lucrătorii săi. Mohammed al-Misrati a declarat că autoritățile locale vor lua corpurile la un cimitir pentru persoane neidentificate în capitala Libiei, Tripoli. O agenție de migrație a ONU, Organizația Internațională pentru Migrație, a declarat că barca care s-a scufundat a părăsit Libia sâmbătă, cu 110 de oameni la bord.
Cel puțin 5.000 de oameni s-au înecat anul trecut, în timp ce încercau să ajungă în Europa, prin Marea Mediterană. Purtătorul de cuvânt al pazei de coastă libian Ayoub Gassim a afirmat că peste 500 de migranți au fost salvați pe mare, vineri și sâmbătă, în apropierea orașului Sabratha, la vest de Zawiya.

Sergentul Elor Azaria, un militar israelian a fost condamnat pentru omor prin imprudență a unui agitator palestinian rănit la o pedeapsă de 18 luni de închisoare militară, informează CNN. Abdel Fattah al-Sharif în vârstă de 21 de ani a fost unul dintre cei doi bărbați acuzați de înjunghierea unui soldat israelian în orașul West Bank Hebron. În cadrul procesul de judecată au fost aduse acuzații împotriva lui Azaria că l-ar fi împușcat pe Sharif în cap în timp ce el zăcea la pământ, accidentat și deja supus. Deși Azaria a fost privat de libertate timp de 12 luni până la anunțarea sentinței finale, iar aceste luni nu vor fi luate în calcul, astfel că soldatul israelian va trebui să ispășească detenția de 18 luni. Purtătorul de cuvânt a confirmat de asemenea că Azaria are dreptul la o cale de atac. Aproximativ 150 de protestatari s-au adunat în afara Ministerului Apărării la Tel Aviv, unde se află instanța militară. Cazul Azaria a împărțit opiniile israelienilor, politicienilor și membrilor armatei, concentrându-se atenția asupra codului militar de etică.
Incidentul a avut loc în Hebron, un oraș în mare parte palestinian în Cisiordania, cu o mică populație de coloniști israelieni. Soldatul israelian care a fost atacat a suferit un traumatism minor.
Conform declarațiilor oferite de forțele armate israeliene, Azaria a sosit la fața locului la aproximativ 11 de minute după atac, luându-și pușca și împușcându-l pe Sharif în cap. Azaria a negat acuzațiile împotriva lui, dar un grup format din trei judecătorilor militari a fost în unanimitate, găsindu-l vinovat de omor prin imprudență și comportament inadecvat.

Ajutorul militar al CIA oferit rebelilor din nord-vestul Siriei a fost înghețat în urma unui atac islamist major realizat luna trecută, relatează BBC. Doi oficiali americani familiarizați cu programul de într-ajutorare militară au declarat că stoparea asistenței, care cuprinde salarii, training-uri, muniție și în unele cazuri și rachete anti-tanc, este un răspuns la atacurile jihadiste și nu ar avea vreo legătură cu numirea președintelui american Donald Trump. Acest îngheț reflectă problemele cu care se confruntă rebelii sirieni liberi, aflați de apoape șase ani în conflict cu Assad. CIA a refuzat să comenteze cu privire la înghețarea sprijinului militar. Un oficial qatarez a declarat că guvernul său nu a avut nimic de spus în această privință, pe când oficialii turci au declarat doar că nu au putut discuta “detalii operaționale“. Nu a fost nici un cuvânt din Arabia Saudită. Unul dintre oficialii FSA a declarat că nu se așteapta ca rebelii să fie abandonați de CIA, deoarece aceștia reprezintă cea mai mare speranță pentru blocarea extinderii influenței jihadiste sunite din Siria și să lupte împotriva rolului tot mai mare al Iranului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …