Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 20 aprilie în lume – Candidații la alegerile prezidențiale din Franța își suspendă campania electorală după atacul terorist din Paris, victime în urma unui protest major împotriva președintelui Venezuelei, iar primul guvernator creștin al capitalei Indoneziei a pierdut alegerile pentru un nou mandat
Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt străzile din capitala Caracas și cerut demisia președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce trei persoane și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost arestate în urma celor mai ample proteste anti-guvernamentale din această țară în ultimii ani. Foto: Fernando Llano/AP Photo

A fost 20 aprilie în lume – Candidații la alegerile prezidențiale din Franța își suspendă campania electorală după atacul terorist din Paris, victime în urma unui protest major împotriva președintelui Venezuelei, iar primul guvernator creștin al capitalei Indoneziei a pierdut alegerile pentru un nou mandat

Material realizat de Cristiana Mitran

Doi studenţi din Venezuela şi un poliţist au murit după ce au fost împuşcaţi în timpul unui marș organizat împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, relatează Al Jazeera. Conflictele au izbucnit miercuri în capitală Venezuelei, Caracas, unde sute de mii de oameni au organizat proteste în contextul tensiunilor crescânde datorate crizei politice din ţară. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali care îl acuză pe Maduro de erodarea democraţiei. Suporterii lui Maduro au organizat o contra-demonstraţie la îndemnul preşedintelui. În partea de nord-vest a capitalei, un student în vârstă de 18 ani a fost împuşcat în cap şi a murit mai târziu într-un spital. Ulterior, în focarul de opoziţie din San Cristobal, studenta Paola Ramirez a murit după ce a fost împuşcată de bărbaţii înarmaţi pe motociclete care înconjurau oameni care părăseseau protestul. Peste noapte, un sergent al gărzii naţionale a fost ucis şi un colonel a fost rănit când echipa lor a fost atacată cu focuri de armă în timp ce încerca să controleze perturbările într-un oraş din apropiere de Caracas. La începutul săptămânii, Maduro a anunţat planul sau de a înarma 500.000 de membri civili ai Gardei Naţionale, o acţiune care a fost imediat condamnată de grupurile pentru drepturile omului şi de Organizaţia Statelor Americane. Opoziţia încearcă acum să-l înlăture pe Maduro “Scopul acestor proteste este de acela de a genera o schimbare definitivă a guvernului şi a instituţiilor”, a declarat un protestatar.

Marine Le Pen s-a concentrat pe terorismul islamist şi pe ameninţarea reprezentată de imigranţi pentru Franţa la discuţiile de miercuri noaptea,  înainte de prima rundă a alegerilor prezidenţiale care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, relatează The Telegraph. Liderul Frontului Naţional a vizat preocupările legate de securitate, adresându-se  susţinătorilor din Marsilia, acolo unde doi bărbaţi au fost arestaţi marţi, sub suspiciunea că ar planifica atacarea unui candidat la preşedinţie. Le Pen a petrecut ani de zile încercând să lărgească sprijinul pentru partidul fondat de tatăl sau, Jean-Marie Le Pen. Nouă lovitură de tip hard-line a obţinut aprobarea susţinătorilor ei, mulţi dintre aceştia scandând  „Franţa este a francezilor”, un slogan vechi asociat cu xenofobia şi antisemitismul care a infectat Frontul Naţional atunci când a fost condus de Jean-Marie Le Pen. Retorica anti-elită şi anti-globalizare a lui Le Pen atrage mulți susţinători, conducătoarea Frontltui Naţional folosind o mare parte din discursul sau de la Marsilia pentru a denuta piaţă liberă şi solicitând “patriotism economic” şi “protecţionism inteligent”. Le Pen promite să scoată Franţa din zona euro, să reducă imigraţia, să facă mai grea obţinerea cetăţeniei franceze şi să devină mai dura cu suspecţii islamişti, ceea ce a menţinut-o în top în cursa prezidenţială în cele mai multe dintre ultimele sondaje.

Este de așteptat ca Jeremy Corbyn să rămână lider al Partidului Laburist, chiar dacă îşi va conduce partidul  la o înfrângere electorală zdrobitoare pe dată de 8 iunie când vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, relatează The Independent. Membrii partidului apropiaţi liderului au spus că există o bună şansă ca Jeremy Corbyn să refuze să demisioneze sau să încerce să câştige puterea din nou. Obiectivul cheie al grupului lui Corbyn este ca, indiferent de rezultatul alegerilor, el să se agaţe de putere cel puţin până după conferinţa de partid, când aliaţii săi pot încerca să schimbe sistemul de alegere a liderului în încercarea de a-şi asigura succesorul de stânga. Sondajele actuale sugerează că Partidul Laburist este pe cale să-şi piardă până la 70 de locuri, reducând astfel numărul parlamentarilor săi cu aproape o treime. La conferinţa anuală a partidului din septembrie, aliaţii lui Corbyn sunt aşteptaţi să prezinte propuneri-cheie pentru reducerea numărului de nominalizări la vot pentru un candidat care doreşte să fie ales ca lider de partid. Această mişcare este văzută că fiind vitală pentru a permite unuia dintre aliaţii de stânga ai lui Corbyn să câştige votul într-o viitoare alegere pentru conducerea partidului. Corbyn ar putea apoi să se retragă ştiind că ar numi un succesor care ar putea câştiga susţinerea actualilor membrii de stânga ai partidului.

Primul guvernator creştin din Jakarta după multe generaţii a pierdut miercuri alegerile, arată rezultatele neoficiale, după o campanie sectariana agresivă care a subliniat influenţa islamiştilor radicali în naţiunea cu cei mai mulţi musulmani din lume, relatează Washington Post. Deşi rezultatele nu sunt definitive, constatările timpurii au arătat o victorie decisivă pentru Anies Baswedan, un candidat musulman al cărui susţinători au considerat alegerile ca pe un referendum asupra puterii islamului în modelarea politicii capitalei Indoneziei. Guvernatorul actual, Basuki Tjahaja Purnama, a fost cunoscut pentru dificultăţile de combatere a corupţiei şi pentru provocările adresate grupurilor musulmane radicale, care au preluat un rol din ce în ce mai important în politică indoneziană. “Nu veţi vedea un guvernator la fel de curat că Ahok din nou”, a spus Tsamara Amany, o studentă şi activistă, referindu-se la guvernator prin porecla lui. Ea l-a numit pe Purnama “un simbol al toleranţei”. Dar grupările islamiste din Indonezia au purtat o opoziţie puternică, ţinând mitinguri care au adus sute de mii de oameni. Marja aparentă de victorie a lui Baswedan – 58% la 42% într-o situaţie neoficială – contrastează cu unele sondaje care indică o cursa mult mai apropiată.

Mass-media de stat nord-coreeană a avertizat Statele Unite în legătură cu un “atac preemptiv super-puternic” după ce secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că Statele Unite caută modalităţi de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord privind programului sau nuclear, relatează Reuters. Preşedintele Donald Trump a adoptat o atitudine fermă cu privire la liderul nord-coreean, Kim Jong Un, care a refuzat avertismentele de la unicul sau aliat major, China şi a continuat cu programe sale nucleare şi de rachete în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU. Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, a declarat:” În cazul lansării atacului noastru preemtiv super-puternic, vom  distruge complet şi imediat nu numai forţele de invazie ale imperialilor americani din Coreea de Sud, dar  şi din zonele înconjurătoare și continentul american şi le vom face cenuşă”. Coreea de Nord ameninţă în mod regulat să distrugă Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite. Vicepreşedintele american, Mike Pence, a declarat în mod repetat că ” epoca de răbdare strategică” faţă de Coreea de Nord s-a încheiat. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Paul Ryan, a declarat în timpul unei vizite la Londra că opţiunea militară trebuie să facă parte din presiune exercitată asupra Coreei de Nord.

Un polițist și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți în centrul Parisului, pe bulevardul Champs-Elysees, după ce au fost atacați de un bărbat care ulterior a fost lichidat de forțele de securitate, anunță BBC. Atacatorul a fost neutralizat după ce a deschis focul pe unul dintre principalele bulevarde ale capitalei franceze, apoi a încercat să fugă. Poliția a închis bulevardul și a securizat zona în care a avut loc atacul. Președintele Francois Hollande și-a exprimat condoleanțele pentru familia polițistului ucis și a declarat că este convins că acesta a fost ”un atac terorist”. La puțin timp după comiterea atacului, Statul Islamic a revendicat în numele unuia dintre ”luptătorii” săi comiterea acestuia. Atentatul a avut loc în timp ce principalii candidați la alegerile prezidențiale de duminică se aflau într-o dezbatere televizată. Câțiva dintre aceștia au anunțat că și-au suspendat campania electorală în semn de respect pentru familiile celor afectați, cu doar 3 zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …