Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 2 iunie în lume – Leo Varadkar devine primul premier dintr-o minoritate etnică și sexuală din Irlanda, Yemenul se confruntă cu o gravă criză de holeră, iar parlamentarii din Danemarca au abrogat o lege a blasfemiei din secolul al 17-lea

A fost 2 iunie în lume – Leo Varadkar devine primul premier dintr-o minoritate etnică și sexuală din Irlanda, Yemenul se confruntă cu o gravă criză de holeră, iar parlamentarii din Danemarca au abrogat o lege a blasfemiei din secolul al 17-lea

China, Rusia, India și statele europene au promis vineri că vor salva ceea ce cancelarul german Angela Merkel a descris drept ”Mama Pământ”, poziționându-se ferm împotriva deciziei președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, care a anunțat cu o zi înainte că retrage SUA din Acordul de la Paris, privind reducerea emisiilor de carbon la nivel global, informează Reuters. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat că Trump ”a făcut o mare greșeală”, în timp ce China și India au promis că își vor respecta angajamentul în cadrul acordului, iar președintele rus Vladimir Putin a apreciat că SUA ar fi trebuit să rămână în cadrul acordului, însă a declarat că nu îl judecă pe omologul său american.

Poliția germană a suspendat temporar festivalul ”Rock am Ring”, organizat în apropierea pistei circuitului de curse de la Nurburgring, din cauza unei amenințări teroriste, informează Reuters. Poliția din Koblenz a anunțat că ”din cauza unui pericol terorist, am comunicat organizatorului să oprească toate concertele ca măsură de precauție”. Publicația Der Spiegel a informat că organizatorii le-au cerut participanților să părăsească incinta în care aveau loc concertele și că aceștia s-au îndreptat în liniște spre zona de campare. ”Organizatorii Rock am Ring au lucrat îndeaproape cu forțele de securitate, care au hotărât încheierea mai devreme a evenimentelor din imposibilității de a exclude o amenințare teroristă”, a declarat poliția germană.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a extins sancțiunile Coreei de Nord în urma repetatelor teste balistice pe care regimul de la Phenian le-a efectuat, adoptând astfel prima rezoluție de acest fel agreată de Statele Unite ale Americii și principalul aliat al Coreei de Nord, China, de la preluarea mandatului lui Donald Trump ca șef al administrației americane, informează Reuters. Casa Albă a cerut în mod repetat Chinei să își intensifice eforturile pentru a convinge regimul lui Kim Jong-un să renunțe la programul său nuclear și la testele rachetelor balistice intercontinentale. ”Statele Unite ale Americii vor continua să caute o soluție a unei rezoluții pacifiste și diplomatice a acestei situații”, a declarat ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.

Cel puțin 36 de persoane și-au pierdut viața în urma unei tentative eșuate de jaf la un cazino din capitala statului Filipine, Manila, majoritatea victimelor pierzându-și viața după ce un atacator înarmat a incendiat mobilierul din incinta locației, informează The Guradian. O parte dintre persoanele aflate în cazino au încercat să scape după ce au sărit de pe o platformă aflată la câțiva metri deasupra unui drum, mulți dintre aceștia suferind fracturi la picioare. Inițial, atacatorul a fost bănuit drept un terorist care a încercat să declanșeze un atac în capitala țării, în condițiile unei insurgențe pornită de un grup de insurgenți musulmani pe o insulă din sudul arhipelagului. Ulterior, serviciul de pompieri din Manila a anunțat că suspectul care a declanșat atacul era un ”client fidel” al cazinoului și au sugerat că motivul atacului a fost reprezentat cel mai probabil de răzbunarea pentru pierderea unei sume consistente de bani la jocurile de noroc, în timp ce poliția a anunțat că cel mai probabil atacul a reprezentat o tentativă eșuată de jaf.

Leo Varadkar, fiul unui imigrant in India, care și-a făcut publică orientarea homosexuală în 2015, a fost votat drept noul lider al partidului de guvernământ din Irlanda, urmând astfel să devină și primul-ministru al țării, marcând astfel la cel mai înalt nivel al politicii evoluția acestui stat în privința promovării egalității de șanse și a libertăților civile, informează The Guardian. În vârstă de 38 de ani, Varadkar va deveni și cel mai tânăr lider al unui guvern irlandez, precum și primul care provine din rândurile unei minorități etnice. Votul acordat lui Varadkar a consfințit tranziția la conducerea partidului Fine Gael după retragerea liderului acestuia, premierul demisionar Enda Kenny. Varadkar a devenit astfel un simbol al progresismului societății irlandeze, văzută drept una dintre cele mai conservatoare din Europa, și care în 2015 a aprobat în urma unui referendum căsătoriile pentru persoanele de același sex.

Parlamentarii din Danemarca au votat pentru abrogarea unei legi a blasfemiei aflată în vigoare de 334 de ani, prin care erau interzise ofensele aduse unei religii, precum arderea cărților considerate sfinte, informează The Guardian. Cu toate acestea, doar câteva procese au avut loc pornind de la încălcarea acestei legi în ultimii 80 de ani, iar multe cazuri care au atras atenția în mod deosebit au fost clasate. Printre acestea, se numără și cazul publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed în 2005, de către ziarul Jyllands-Posten. Danemarca era singura țară scandinavă care avea o lege a blasfemiei, încălcarea acesteia putând aduce până la patru luni de închisoare, deși majoritatea celor găsiți vinovați erau amendați.

Cel puțin 15 copii au murit în Sudanul de Sud după o campanie eșuată pentru imunizarea populației împotriva pojarului, au anunțat autoritățile din acest stat, potrivit BBC. O investigație privind decesul copiilor a descoperit că aceștia fuseseră vaccinați cu aceeași seringă nesterilizată, iar vaccinului nu fusese stocat corespunzător. Ca urmare, injecțiile au provocat infecții severe și septicemie, iar ministerul sănătății din Sudanul de Sud a precizat că membrii echipei de vaccinare ”nu erau nici calificați, nici instruiți” pentru această activitate. Circa 300 de persoane au fost vaccinate în regiunea Kapoeta, printre care 32 de copii care s-au simțit rău, dar au supraviețuit.

UNICEF a anunțat că circa 70.000 de cazuri de holeră au fost raportate în Yemen, iar 600 de oameni au murit din această cauză în ultima lună, iar afecțiunea se răspândește cu rapiditate și într-un ritm alarmant într-o țară aflată în pragul colapsului din cauza unui război civil izbucnit în ultimii ani, informează Al Jazeera. Agenția subordonată Organizației Națiunilor Unite, care furnizează ajutor umanitar și asistență pentru dezvoltare copiilor și mamelor, a declarat că situația din Yemen este dezastruoasă pentru minorii din această țară. Mai mult, doar în ultimele 72 de ore au fost înregistrate circa 10.000 de cazuri, iar directorul UNICEF, Geert Cappelaere, a avertizat că în următoarele două săptămâni este de așteptat ca numărul persoanelor afectate de holeră în Yemen să ajungă la 130.000. Acesta a descris scene devastatoare, în care copii, printre care bebeluși care cântăresc sub 2 kilograme, se luptă pentru a supraviețui în spitalele pe care acesta le-a vizitat. ”Aceștia sunt însă cazuri norocoase, în condițiile în care sunt nenumărați copii care mor în Yemen în fiecare zi din cauze care în alte condiții decât cele provocate de conflictul din țară nu ar provoca astfel de consecințe precum o fac holera, diareea sau malnutriția”, a mai declarat Capelaere.

Zeci de mii de protestatari au ieșit pe străzile orașelor regiunii Rif din nordul Marocului, pentru a opta noapte consecutivă, pentru a cere eliberarea unui important lider al mișcării de protest, informează Al Jazeera. Nasser Zefzafi, liderul mișcării Al-Hirak al-Shaabi, sau ”Mișcarea Populară”, a fost arestat și transferat la Casablanca, la începutul săptămânii. Protestele au izbucnit acum mai bine de o săptămână, după ce o grevă generală a blocat centrul orașului al-Hoceima, iar majoritatea magazinelor au rămas închise. Protestele au cuprins și orașul Imzouren, acolo unde zeci de protestatari s-au ciocnit cu forțele de ordine după rugăciunea de vineri. Al-Hoceima este un oraș de 56.000 de locuitori din regiunea Rif, o zonă neglijată de autoritățile de la Casablanca cu care locuitorii din această zonă au relații istorice tensionate.

Cel puțin nouă refugiați, plus alte două atacatoare sinucigașe, și-au pierdut viața, iar alți zeci de oameni au fost răniți după un dublu atentat cu bombă la o tabără de refugiați care găzduiește civili într-o zonă din nordul Camerunului, informează Al Jazeera. Guvernatorul regional Midjiyawa Bakari a declarat că două fete care purtau explozibili asupra lor s-au aruncat în aer, acesta afirmând că cel mai probabil în spatele atacului se află militanții Boko Haram, o grupare teroristă din Nigeria, care a lansat în trecut atacuri și răpiri și în Camerun și care și-a extins activitatea în regiunea din jurul Lacului Ciad. Atacul a avut loc la tabăra de refugiați din Kolofata, în care civilii nigerieni care s-au refugiat din calea conflictului provocat de Boko Haram, aceasta fiind și în 2015 ținta unui atac care a provocat moartea a 9 oameni.

Un miting de protest din capitala Afganistanului, Kabul, a fost marcat de violențe grave după ce forțele de securitate au tras focuri de armă în aer pentru a-i dispersa pe manifestanții care cereau demisia președintelui în urma unui grav atentat petrecut miercuri, iar cel puțin patru persoane și-au pierdut viața în urma ciocnirilor care au avut loc, înformează Al Jazeera. Sute de persoane au manifestat vineri în apropierea zonei în care explozia unui vehicul de mare tonaj umplut cu explozibil a provocat 90 de morți și circa 460 de răniți într-un cartier de ambasade considerat o zonă sigură din Kabul. Protestatarii au cerut demisia președintelui Ashraf Ghanii și a adjunctului său și șef al executivului, Abdullah Abdullah, pentru incapacitatea acestora de a proteja populația civilă. Forțele de ordine au tras focuri de armă în aer și au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, mulți dintre aceștia aruncând cu pietre și manifestându-și intenția de a avansa spre palatul prezidențial. Waheed Majrooh, purtător de cuvânt al ministerului sănătății, a afirmat că patru persoane au murit, iar opt au fost rănite în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, în timp ce un parlamentar afgan a anunțat un bilanț de opt morți.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …